• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.D.

01.03.2019

19:24

37 PEDOFILA NA SLOBODI! Odslužili kazne, ali je njihov IDENTITET SAKRIVEN OD JAVNOSTI!

Vesti

37 PEDOFILA NA SLOBODI! Odslužili kazne, ali je njihov IDENTITET SAKRIVEN OD JAVNOSTI!

Podeli vest

Prema "Marijinom zakonu", pedofili koji odsluže kaznu moraju jednom mesečno da se javljaju policiji i na 20 godina im je zabranjen pristup deci. Njihov identitet mogu znati samo policija, sud i eventualno budući poslodavci

Čak 37 pedofila, osuđenih nakon donošenja "Marijinog zakona" 2013. godine, odslužilo je kazne i oni slobodno šetaju ulicama! Ipak, prema tom zakonu, pedofili i nakon odsluženja kazne, u narednih 20 godina, moraju barem jednom mesečno da se javljaju policiji i zabranjen im je prilazak mestima gde se okupljaju deca!

Identitet ovih seksualnih predatora trajno je zabeležen u registru pedofila, ali pristup tim podacima imaju samo policija, sud ili eventualno budući poslodavci.

Nema izlečenja

U Srbiji je, prema statistici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, ukupno 96 pedofila ušlo u specijalni registar, od kojih je 37 odslužilo zatvorske kazne. Još 59 njih je u zatvoru.

Stručnjaci se slažu da je jedan od najvećih problema sa pedofilima to što su oni praktično neizlečivi!

Kriminolog Dobrivoje Radovanović uveren je da će bukvalno svi pedofili kad-tad opet napasti neko dete, ili će zadovoljavati svoje bolesne potrebe kao voajeri.

- Pedofili su duboko poremećene ličnosti i njih ništa ne može sprečiti da ponove krivično delo. Nikakav zakon, nikakva pretnja robijom. Recimo, pedofil se jednom mesečno javlja policiji, ali mesec ima još 29 ili 30 dana, ko zna šta sve oni rade tada - rekao je on, i dodao:

- Pedofilima treba izricati što više kazne samo u cilju da se oni sklone s ulice. Jer, ako se ne mogu izlečiti, bar neće imati priliku da napadnu neko dete pošto će biti na robiji. Zato podržavam predlog Fondacije "Tijana Jurić" da se silovateljima i ubicama dece podele doživotne robije.
Mirjana Jakovljević, tužilac Višeg beogradskog tužilaštva i član Udruženja sudija i tužilaca Srbije, slaže se sa Radovanovićem da ogroman broj pedofila, kad se nađe na slobodi, ponovi krivično delo.

Kako kaže "Marijin zakon"

"Marijin zakon" je usvojen 2013, a nazvan je po devojčici Mariji Jovanović (8) iz Ledinaca, koju je komšija Mladen Ogulinac silovao i ubio 2010. godine. Prema tom zakonu, pedofili nakon odsluženja kazne moraju da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najkasnije do 15. u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud. Takođe, zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića ili škola. Imaju obavezu i da idu u profesionalna savetovališta i ustanove. Poverenika moraju da obaveštavaju o svakoj promeni boravišta, odlaska na putovanje ili zaposlenja. Procena o eventualnoj rehabilitaciji pedofila se radi na svake četiri godine, sve do isteka 20 godina od izlaska na slobodu. Međutim, njihov identitet, slika, DNK profil i opis fizičkih osobenosti, poput vidljivih mladeža, belega ili tetovaža, ostaju doživotno zabeleženi u posebnom registru.

- Oni imaju psihički poremećaj jer ljubav zamenjuju za seksualni čin sa detetom. Kada je reč o trenutnim zakonskim rešenjima, ona nisu loša, ali, naravno, uvek mogu biti još bolja. Recimo, trebalo bi razmišljati da se pooštre kazne zatvora kada su povratnici u pitanju - kaže Jakovljevićeva.

Prema njenim rečima, veoma je dobro što postoji registar pedofila, ali ističe da on ne sme biti javan zbog rizika da seksualni predator bude linčovan na ulici.
Na drugoj strani, advokat Nebojša Milosavljević smatra da se pedofilija ne može zaustaviti samo ovakvim važećim zakonom, već je neophodna njihova stroga izolacija, makar i doživotna.

- Ranije su se čuli zahtevi da bi najbolje rešenje za pedofile bila njihova hemijska kastracija, međutim, to je odbačeno zbog navodne nehumanosti tog rešenja. Lično mislim da bi trebalo tako pooštriti kaznenu politiku da se oni strogo izoluju iz društva. Ove koji su se našli na slobodi obavezao bih ih da se svakog dana javljaju policiji.

Predatori i voajeri

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da je potrebno razlikovati dva tipa pedofila - prvi su predatori, koji "love" žrtve i siluju ih, a drugi tip su voajeri. Oni svoje poremećene nagone zadovoljavaju samo posmatranjem dece ili pedofilskih porno-snimaka.

- Međutim, i voajer je praktično na "pola puta" da postane predator, tako da svakako nije bezopasan! Izlečenje pedofila, ako je moguće, zavisi samo od osoblja koje radi sa njima na rehabilitaciji. Nažalost, mislim da se sve više otaljava rad sa njima i da je poenta samo da oni ne prave probleme u zatvoru, a šta će kasnije raditi, to "nije važno" - naveo je on.

OVO SU NAJVEĆI MONSTRUMI MEĐU SRPSKIM RODITELJIMA! Silovali, drogirali, gušili, tukli i na kraju BRUTALNO UBIJALI SVOJU ROĐENU DECU!

Kazne u drugim zemljama

Makedonija: Osuđeni pedofil može da izabere medicinski tretman kojim bi mu seksualni nagon bio umanjen, čime bi maksimalnu kaznu od 40 godina, za najteža dela, mogao da smanji napola, na 20 godina zatvora. Ako ponovi delo, hemijska kastracija je obavezna.
Češka: Pedofili i drugi osuđenici zbog brutalnih silovanja podvrgavaju se hemijskoj kastraciji, ali isključivo ako pristanu.
Poljska: Za pedofile koji su silovali maloletnike mlađe od 15 godina obavezna je hemijska kastracija. Ako odbiju, idu u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa.
Moldavija: Svaki osuđeni pedofil se hemijski kastrira.
Nemačka: Ako pristanu na hiruršku kastraciju, pedofili mogu dobiti manju kaznu.
Rusija: Obavezna hemijska kastracija za silovanje dece mlađe od 14 godina. Ostali dobijaju pravo na uslovni otpust, ako pristanu na kastraciju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17