• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.07.2022

17:54

NAJNOVIJA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA KOJU MORATE PROČITATI! 11. juli!

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA IVANA RADOVANOVIĆA KOJU MORATE PROČITATI! 11. juli!

Podeli vest

Đoković je vimbldonsku titulu proslavio 11. jula, pred Skupštinom grada, i mnoge ozbiljno potresao, piše u najnovijoj kolumni Ivan Radovanović

Razni instant mislioci, isti takvi pisci, komentatori… ustvrdili su da su svi koji su taj dan izabrali za slavlje, umesto za tugovanje zbog Stebrenice, manje više neljudi, da je Beograd raspala lešina, da smo narod bez saosećanja, da je sve to deo odvratne politike koja namerno ne želi da radi na pomirenju…

I sve je to ok, neka cveta hiljadu cvetova, neka svako misli šta god hoće, ne bih se u to mešao, jedan sam od onih koji bi, da mogu, za ono što se desilo u Srebrenici smislili i goru reč od reči “genicid”, ali verujem da je jedna sitna intervencija neophodna, tek da oni, koji toliko vole da su pametni, ne zastrane previše. Te ih stoga molim da u svoju jednačinu, čiji rezultat je taj mrtvi, raspali, ne-čovek Beograd, i isti takav Đoković, ubace sledeće elemente:

Na primer, 4. juli.

Tog dana je 1954. godine, devet godina posle kraja Drugog svetskog rata, Nemačka postala prvak sveta u fudbalu. Neki nemački istoričari, Joakim Fest na primer, tvrde da je upravo tog dana, 4. jula 1954. godine, suštinski stvorena Savezna republika Nemačka, i da su tog dana Nemci uspeli da se oslobode tereta Drugog svetskog rata.

Zanimljivo je to da je veoma teško danas naći (ne znači da ih nije bilo), neku negativnu reakciju na tu fudbalsku pobedu.

Na primer na onu koja bi rekla: Kako vas nije sramota da današnji dan slavite, kada su nacisti 4. jula 1941. godine spalili 300 Jevreja u sinagogi u Rigi, i istog dana masakrirali poljske naučnike i pisce u Lvovu.

Takođe, niko nije, tada primetio puku čnjenicu da je nemački selektor, čuveni Sep Herberger, bio na tom mestu, selektorskom, i od 1936. do 1942. godine, dakle vodio je naci reprezentaciju, niti da je, od 1933. godine bio član Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije, ili, skraćeno, nacista.

Čovek je osvojio svetsko svetsko prvenstvo, pobedio mađarsku “laku konjicu”, jedan od najboljih timova u istoriji fudbala, vratio Nemcima osećaj dostojanstva, skinuo im sa leđa teret Drugog svetskog rata, i niko se previše zbog svega toga nije bunio, niti je Herberger morao da brine da li će ga zahvatiti proces denafikacije.

Nekako su, i Nemci, i svi ostali, računali da i posle zločina i poraza jedan narod ima pravo da nastavi dalje i da uspe. Da ima pravo da slavi, neke sasvim nove heroje, koji, od tog nivog trenutka, sa prošlošću nikakve veze nemaju, čak i kada su iz nje iznikli.

Đoković, pri tom, za razliku od Herbergera, nije imao ničiju partijsku knjižicu, nije ratovao, nikoga ubio, kao ni niko od onih koji su sa njim, zbog njega, slavili (većinom klinci, rođeni posle svega).

I to ne znači da njemu, njima, nije žao nesrećnih žrtava.

Znači samo da žele neke svoje svetle datume, iste takve heroje, neku zemlju sa koje je skinut teret glupih ratova, i život oslobođen one vrste žigova koji se, po pravilu, ne stavljaju samo na one koji su krivi, nego onako đurure, na sve, i to zbog neke politike, ne zbog pravde.

Šta je u tome loše?

Hoću da kažem, izračunajte ponovo. Možda vam Beograd, posle toga, i ne bude tako odvratan. Niti Đoković toliko kriv.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija