• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragoslav Bokan

02.03.2023

13:38

Dragoslav Bokan: O molitvi za sveto Kosovo i Metohiju i pokušaju njene lukave zloupotrebe

Informer

Kolumne

Dragoslav Bokan: O molitvi za sveto Kosovo i Metohiju i pokušaju njene lukave zloupotrebe

Podeli vest

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve i Njegova Svetost, patrijarh srpski, gospodin Porfirije, pokrenuli su poziv vernom narodu na MOLEBAN za Kosovo i Metohiju u pet beogradskih hramova, tokom svakog petka (na Večernje, u 17) za sve vreme Četrdesetnice

 

Time smo pokrenuli najjače naše duhovno oružje, prizivajući Božiju pomoć u ime našeg stradalnog naroda i svih pravoslavnih svetinja na srpskoj Svetoj Zemlji... 

Nažalost, odmah su razne politikantske grupe (koje se skrivaju iza "brige o stradanju Kosova") u ovo umešale svoje prste (i kandže). 

Pozvali su, brže-bolje, Srbe u takozvane "narodne litije" ispred Patrijaršije u Beogradu u nedelju, odmah uz prethodno prenesenu poruku o organizovanju zvaničnog crkvenog Molebana za Kosovo i Metohiju u petak.

Rešili su da tako prevare ljude koji će pomisliti da je i to njihovo okupljanje pod blagoslovom naše Crkve i srpskog patrijarha. 

Pokušavaju da na ovaj način prikupe svoje prljave političke poene, menjajući (kroz organizovanje "litijskog hoda" bez blagoslova, samo dva dana posle) sam duboki smisao ove MOLITVENE PODRŠKE - sa sve rizikom još jedne planirane ulične provokacije ("pravoslavne mobilizacije", kako to nazvaše) i rasplamsavanje daljeg sukoba Srba sa Srbima i srpskom državom onda kada nam je nasušno potrebno narodno jedinstvo. 

Izgleda da razni politikantski "rodoljupci" i nesvesni jurišnici planirane "obojene revolucije" ni od čega ne prezaju. Sa grešnom željom za ovakvom zloupotrebom naše Svete Majke, Crkve. 

Neverovatno, ali, nažalost, istinito! 

Zato dođite u neku od ovih pet Božijih kuća u petak uveče, tiho i bez nepotrebne halabuke. Sabrani u zajedničkoj molitvi čitavog srpskog naroda da sve bude po Volji Božijoj i na duhovnu (i "rodoljubavnu") korist naše svetosavske Otadžbine! 

Ne dajte nečastivom da nas zavede i još jednom posvađa, preko nečije želje za antidržavnim kvazi-litijama (a sve navodne "litije" bez neophodnog blagoslova Crkve su baš i samo to).

P. S. 

Ovo su beogradski hramovi u kojima će se, u svaki petak (sa početkom od 17 časova) tokom čitavog vaskršnjeg posta, vršiti Moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za naš verni narod na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, za naše Kosovo i Metohiju: Svetog Save na Vračaru, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu i Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zora

pre 1 godinu

Opozicija na sve nacine pokusava da iskoristi sva desavanja u vezi KiM u svoje svrhe u zelji za vlascu.

Bilic

pre 1 godinu

Lazne patriote bi da se u sve umesaju, da daju sebi na vaznosti.

Mrgud

pre 1 godinu

Opozicija i satro patriote moraju uvek da budu kontra, a jasno samo pokazuju da im je zelja da rajedine narod.

Mitar

pre 1 godinu

U svemu klosarska ooozicija i lazne patriote sansu, pa i u molitvama za KiM, za svija politicka uverenja.

Milica

pre 1 godinu

"patriote" na svakom koraku pokazuju da su lazne i da su protivni svemu oneme sto nije poteklo od njih.

Zabrinuti

pre 1 godinu

Bokan.....prodao Srbstvo preko noci za pare. Tako i treba Srbima oloska nacija i treba da ostanu bez drzave.... pocev od predsednika pa redom...

Vedrana

pre 1 godinu

Srpskom narodu na KiM je potrebna pomoc i mnogo bi im se vise olaksalo formiranjem zajednica srpskih opstina

murto

pre 1 godinu

Možeš Ti da praviš molibden i ispred moga k...a.Đaba Ti.

Zabrinuti

pre 1 godinu

zasto ne objavite komentare.... Dali ste vi Srbi ili Cigani... ja sam Ciganin i razmisljam Srbski a vi urednici... rodjen sam u Srbiji 1960 godine.... Sta je bre ljudi sa vama bojite se da ne dobijete otkaz...ne smete da objavite komentare. Vas sef VUCICEVIC zbog novca peva kao papagaj i postao siptar, razmislja kao oni.. Poz objavte komentare, sloboda medija bez cenzure!!!!!!! Smejte se, i ja se smejem....

Biljana

pre 1 godinu

Gospode Boze borba za licne interese vise ne bira sredstva.

Miro

pre 1 godinu

Možda im smeta činjenica da je Srbija poslala veću količinu raketa od mnogih članica Nato pakta Ukrajini. Sama molitva nam neće pomoći da odbranimo KiM od istog tog Nato pakta kojem pomažemo da vodi rat protiv Rusije.

sveti velikomucenik Koluvija J

pre 1 godinu

Aleksandre naš koji si na Andrićevom vencu neka se svetli vlast Tvoja neka dodje kinta Tvoja Sendvič naš nasušni daj nam danas i ne oporezuj džipove naše ???

Zoro

pre 1 godinu

Neka su molitve na zdravlje i spasenje svih nas.Antidrzavnici koji pokusaju da zloupotrebe crkvu zarad svojih ciljeva nisu vernici

Bane

pre 1 godinu

Opozicija na svaki moguci nacin pokusava da izazove nerede na ulicama. Budimo pametni poslusajmo reci patrijarha molitvom pomozimo a ne setnjom,litijama jer iza tih litija stoje lose namere.

Aleksa

pre 1 godinu

Nase najajce oruzje je molitva,treba ici na sluzbe a ne na litije koje prave oni koji zele da uvuku Srbiju u haos samo da bi sklonili Vucica.

Dada

pre 1 godinu

Opozicija ce sve pokusati da iskoristi i napravi haos jer nemaju politicki program vec nasiljem zele da dodju na vlast i uniste sve sto je Vucic uradio.

zoran

pre 1 godinu

Srbija je legla na američku rudu ... rusi su izbačeni.

Sumadinac

pre 1 godinu

Kao i uvek, izuzetan tekst i britko pero Gospodina Bokana, za otreznjenje i nauk. Svaka vam cast. Zaista steta sto mu nije dozvoljeno javno ucesce i predavanje na RTS-u,neshvatljivo jer je bravar i kaplar umro jos davno kao i nasa najveca istorijska greska Jugoslavija.

Zoran

pre 1 godinu

Po srećnim televizijama ga hvata devojačko ludilo pa se pogubi i histeriše. Niko da mu kaže da treba da se smiri. U rat je išao da pljačka, gurao decu u prve redove da izginu, premalo je zakačio apsu,. Jedno vreme smo bili bez njegovog ludila, a sada samo što ga ne ubace u vremensku prognozu i reklame.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!
Tele Aviv neće stati

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!

Oslobađanje izraelskih talaca koje drže militanti Hamasa neće imati uticaja na planove Izraela u Gazi, rekao je novinar Sulejman Masvadeh, koji je u citirao anonimni „politički izvor" u izraelskoj vladi. Pišući na svom Ks nalogu, Masvade je citirao svoj izvor koji je izjavio da „za razliku od publikacija, Izrael ni pod kojim okolnostima neće pristati na kraj rata kao deo sporazuma o oslobađanju naših otetih".

05.05.2024

22:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija