• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2015

13:55

LJAJIĆ: Spremamo se za izbore u Vojvodini!

Politika

LJAJIĆ: Spremamo se za izbore u Vojvodini!

Podeli vest

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da očekuje pokrajinske izbore u decembru, za koje se njegova stranka već uveliko sprema i ocenio da su sve partije u "nekoj fazi priprema za izbore"

- Mi se spremamo kao da će izbori biti u decembru. Imali smo već prvi predizborni skup ili najavu te kampanje u Sremskoj Mitrovici. Sledeći skup je već krajem nedelje u Subotici, 3. juna imamo veliki skup u Zrenjaninu - izjavio je Ljajić Tanjugu.

On kaže da su i sve druge stranke u nekoj fazi priprema za te izbore, a da li će oni biti u decembru ili dva meseca kasnije, to je, kako ističe, potpuno irelevantno sa stanovišta pripreme stranke za te izbore.

Ukoliko pokrajinski izbori budu održani u decembru, Ljajić, koji je istovremeno i potpredsednik Vlade, smatra potpuno celishodnim da i loklani izbori budu u isto vreme.

Međutim, on ističe da tu mora da se nađe čista pravna situacija, jer niko, kako tvrdi, ne može da skraćuje mandat samoinicijativno lokalnm samoupravama.

Stoga, kako poručuje, lokalnim izborima treba da prethode izmene zakona o lokalnoj samoupravi ili zakona o izborima na lokalnom nivou kako bi se stvorio osnov za njihovo održavanje.

Upitan da li očekuje da istovremeno budu održani i vanredni parlamentarni izbori, Laljić, daje odričan odgovor, navodeći da ne postoje razlozi za njihovo održavanje.

- Postoji značajna skupštinska, odnosno vladina većina i ne vidim šta bi se tim novim izborima novo moglo dobiti - kategoričan je Ljajić.

Govoreći o promeni Ustava, on podvlači da ona mora da bude stvar dogovora vlasti i opozicije, kao i da se teži što većem stepenu saglasnosti.

Zato,kako tvrdi, ne treba davati nikakve rokove za izmenu Ustava jer je važno skoncentrisati se na kvalitet tih izmena, kao i što veći stepen saglasnosti glavnih političkih stranaka u zemlji.

- Bilo bi štetno da ponovo idemo na promenu Ustava, a da se pitanje nekih novih promena otvori za pet-šest godina. Treba nam najviši pravni akt koji će da živi nekoiliko decenija, a ne da posle svakog izbornog ciklusa ponovo imamo temu promene ustavnih rešenja - zaključio je Rasim Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17