• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2017

23:54

EPILOG SASTANKA VUČIĆA I TAČIJA U BRISELU: Evo šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine!

Politika

EPILOG SASTANKA VUČIĆA I TAČIJA U BRISELU: Evo šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine!

Podeli vest

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu dogovoreno je da se učine konačni koraci da Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine bude u potpunosti primenjen 17. oktobra

Time bi srpske sudije, tužioci i sudsko osoblje bili u potpunosti ukljuceni u kosovsko pravosuđe.

Prema pisanju "Novosti", dogovor o pravosuđu iz 2015. godine predviđa da se na pravosudne institucije primenjuju kosovski zakoni, a da za region Mitrovice budu jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo.

U delu suda koji se nalazi u Severnoj Mitrovici većinu će činiti Srbi sa Kosova.

U Odeljenju Apelacionog suda u Mitrovici biće pet srpskih sudija i dvoje iz redova kosovskih Albanaca.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA TAČIJEM: Hapšenje Mitrovića je vrhunac licemerja Prištine!

Predsednik suda u Mitrovici je Srbin sa severa KiM. Dogovorom je predviđeno da glavni tužilac u Mitrovici bude kosovski Albanac.

Kosovski Srbin biće rukovodilac odeljenja Aplecionog suda, pišu Novosti.

U saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini posle sastanka u Briselu navedeno je da su "obe strane danas dogovorile krajnje korake za primenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU".

MOGERINI POSLE RAZGOVORA SA VUČIĆEM I TAČIJEM: Puna primena sporazuma o pravosuđu 17.oktobra

Kako se objašnjava, 17. oktobra ove godine, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe.

"Integracija sudskog osoblja omogućiće da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice", kaže se u saopštenju Mogerinijeve.

TAČI NAJAVLJUJE: Referendum na Kosovu o KONAČNOM SPORAZUMU SA SRBIJOM?!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17