• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

29.11.2018

23:09

VUK JEREMIĆ PRED SUDOM U NJUJORKU KONAČNO PRIZNAO: Nabacivao klijente Patriku Hou, ON IH KASNIJE PODMIĆIVAO!

Politika

VUK JEREMIĆ PRED SUDOM U NJUJORKU KONAČNO PRIZNAO: Nabacivao klijente Patriku Hou, ON IH KASNIJE PODMIĆIVAO!

Podeli vest

Na saslušanju u Njujorku Vuk Jeremić otkrio da je Patrika Hoa, optuženog za korupciju, upoznavao sa svetskim zvaničnicima, koje je potom Ho podmićivao. Više puta je boravio u apartmanu jedne od Trampovih kula, u kom su padali dogovori o trgovini oružjem

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić priznao je na suđenju pred okružnim sudom u Njujorku da je svog saradnika Patrika Hoa, bivšeg ministra policije Hongkonga, upoznavao sa svetskim zvaničnicima koje je ovaj potom podmićivao!

Istovremeno, isplivale su i činjenice da se Jeremić sa svojim pajtašem nalazio u apartmanu u Trampovoj kuli, gde je Ho pravio dilove za trgovinu oružjem sa afričkim i bliskoistočnim zemljama!

Veze i vezice

Vuk Jeremić je povezao kompaniju CEFC sa meksičkom naftnom kompanijom "Pemeks", čiji je direktor "Jeremićev brat" Emilio Lozoja
Metju Rasel Li, američki izveštač sa suđenja

Iako je Jeremić pred odlazak na suđenje u Njujork, na kom se Ho tereti za davanje mita od 2,9 miliona dolara zvaničnicima Ugande i Čada, tvrdio da će iskaz davati samo zbog poznanstva sa Hoom, tokom njegovog svedočenja isplivale su mnoge šokantne činjenice.

Oblio ga znoj

Sam Jeremić je pred sudijom više od tri sata, zamuckujući i znojeći se, morao da objašnjava sve o svojim vezama sa uhapšenim Hoom, ali i Šeikom Gadiom, bivšim šefom diplomatije Senegala koji je u ovom slučaju dobio status svedoka saradnika. Na uporno insistiranje sudije da objasni dublju prirodu svojih veza s Hoom, na kraju se otkrilo da je do jednog sastanka došlo 28. marta 2013. godine u Hongkongu. Tada je Hoa upoznao sa svojim "bratom sa Harvarda" Emiliom Lozojom i posredovao u sklapanju posla između kompanije CEFC, sa kojom je imao konsultantski ugovor, i Lozojinog "Pemeksa". Reč je čoveku kog je Jeremić nazivao svojim bratom, a koji je kasnije osumnjičen za posredovanje u davanju mita od 10 miliona dolara meksičkim zvaničnicima u zamenu za određene dozvole u energetskom sektoru.

Metju Rasel Li, novinar koji prati rad Ujedinjenih nacija i koji detaljno izveštava sa suđenja Hou, otkrio je juče da je tokom suđenja Jeremić potvrdio da se sa Hoom nalazio u apartmanu 78B u Trampovoj kuli, gde su padali dogovori o trgovini oružjem s afričkim i bliskoistočnim zemljama.

Jeremić: Nisu mi nudili nečasne radnje

Sam Jeremić je posle suđenja u šturom saopštenju pomenuo niz opštih mesta i ostao pri tvrdnji da nije znao za nezakonite radnje svojih saradnika.
- Na suđenju sam učestvovao kao svedok američkog tužilaštva, u procesu u okviru kojeg nisam bio ni okrivljen ni osumnjičen. Svedočenje je trajalo nekoliko sati, tokom kojih sam odgovarao na pitanja tužioca i advokata odbrane koja su se ticala načelno načina rada u međunarodnim poslovima, mog rada kao međunarodnog konsultanta i kontakata koje sam imao sa Hoom i drugim ljudima iz sveta međunarodne politike i biznisa. Nisam imao ništa loše da kažem o optuženom jer od njega nikada nisam dobio ponudu da učestvujem u nečemu što bi se moglo smatrati nelegalnim ili neetičkim - saopštio je Jeremić.

- Jeremić je pred sudom potvrdio da je boravio u apartmanu 78B jedne od Trampovih zgrada u kojoj se i sastao sa Patrikom Hoom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga, protiv kojeg su SAD povele postupak zbog sumnje u umešanost u međunarodnu korupciju. Kineska kompanija CEFC prodavala je oružje afričkim zemljama, a upravo su se u Trampovoj zgradi obavljali prljavi poslovi prodaje i Patrik Ho se ovde sastajao sa poslovnim partnerima - objasnio je Li.

On je dodao da su oni prodavali oružje Africi, nudili su ga Južnom Sudanu, Čadu...

5,3

MILIONA DOLARA DOBIO JE JEREMIĆ OD KOMPANIJA POVEZANIH S HOOM

- Jeremić je tokom svedočenja potvrdio da je dok je bio predsedavajući Skupštine UN boravio u apartmanu 78B, kao neko ko je angažovan u kompaniji CEFC. Jeremić je povezao kompaniju CEFC sa meksičkom naftnom kompanijom "Pemeks" i sa teksaškim naftašem Noelom Tompsonom, pokušao je da posreduje u prodaji rudnika kalijumskih đubriva, a ti su se sastanci održavali u Trampovoj kuli, preko puta zgrade UN - otkrio je Rasel Li.

Potvrđeno naše pisanje

Tokom ispitivanja su isplivali i mejlovi koje je Jeremić razmenjivao s Hoom. U jednom datiranom na 26. septembar 2014. godine pišu o tome kako da CEFC dođe do ruskih naftnih derivata. Ho u prepisci Jeremiću navodno otvoreno nudi da deo novca preusmere u svoje džepove i to u srazmeri pola-pola. To otkriće najviše je unervozilo Jeremića, koga je sudija čak naterala da prizna da su osobe u mejlovima koje se oslovljavaju sa J i H upravo on i Ho.

Činjenice

* Jeremić je bio obavezan da se pojavi pred sudom, inače bi bio uhapšen
* Više od tri sata je odgovarao na pitanja tužioca i sudije
* Angažovao je najskuplju advokatsku kancelariju koja zastupa i Trampovog saradnika
* Konsultantske poslove obavljao je s funkcije predsedavajućeg u GS UN
* Sa kompanijom CEFC u kojoj ga je angažovao Ho imao je platu od 660.000 dolara za dve godine
* Milioni su mu isplaćivani na ime bonusa i donacija za obavljene konsultanstke poslove
* 28. marta 2013. godine dolazi do sastanka u Hongkongu, na kom Jeremić posreduje poslu između Patrika Hoa, Lozoje i Ji Đinaminga
* Jeremić oktobra 2013. zasniva konsultantski ugovor sa firmom CEFC, u to vreme su Ho i Gadio sklapali prljave poslove

Marko Matić, glavni urednik mreže "Antidota" koja je objavila dva temeljna dosijea o Jeremiću i Hou, kaže da je konačno isplivala prava uloga Vuka Jeremića u ovoj međunarodnoj mreži kriminala i korupcije.

- Iako je svim silama nastojao da svoju ulogu u poslovima Patrika Hoa svede na minimum, Jeremić je ipak priznao da je svom glavnom finansijeru otvarao vrata svetskih državnika, koje je ovaj kasnije korumpirao. Čak i da se njegova uloga svodila samo na to, a svi znamo da nije, Jeremić je već samim tim postao deo mreže međunarodne korupcije. Da ne pominjem da je za te poslove dobijao milionske nadoknade, što dodatno svedoči o njegovom velikom doprinosu uspešnom obavljanju tih poslova - ocenjuje Matić.

 

ZNOJIO SE I ZAMUCKIVAO PRED SUDIJOM Jeremić priznao: HO MI JE NUDIO DA PARE DELIMO POLA-POLA!

JEDINI ODBORNIK VUKA JEREMIĆA U PANČEVU PREŠAO U SNS: Neće da bude u stranci čiji je lider umešan u međunarodnu korupciju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
aha

pre 5 godina

hahaha hajde sada prelistajte stare brojeve Informera pa pogledajte kao ste Jeremića dizali u nebesa kad je bio u njujorku niti onda niste puštali moje komentare kada sam pisao da je on sramora Srpskog naroda i za Trampa isto tako....... i za .....

Miro

pre 5 godina

Ako su Vucic i Seselj kumovi da li to znaci da i on treba u Hag? Pisite o ozbiljnijim temama, dali ste kosovu carine eto vam sad! Ko zna sta je jos dato, a ne znamo...

gaga

pre 5 godina

Ma sve ce on da prizna samo da svoju zadnjicu spasi.

Vera

pre 5 godina

Pa on mu bio podvodac,tako se u narodu kaze,,i to za velike pare!

nevena

pre 5 godina

Vuk Jeremić je običan kriminalac baš kao i njegov drug Dragan Djilas, dok su bili na vlasti postali su multimilioneri na grbači naroda

vesna

pre 5 godina

Vuku Jeremiću ovog puta nije pošlo za rukom da prikrije po koji zna put svoje nedelo ili ti krađu. Ovo je put ka njegovoj definitivnoj propasti.

BiljaBilja

pre 5 godina

Covek je omalovazio funkciju generalnog sekretara UN.

anja

pre 5 godina

Strasno,ovog Jeremica ne treba vise primiti u Srbiju.On je sramota za srpski narod.

dana

pre 5 godina

Da vas cujem u Svezu.Hocete ga pohvaliti kao silovatelje ili izbaciti iz ekipe.

fleki

pre 5 godina

Koliko vidim tebi Vuce se sprema "apartman" na par godina :)

Branko

pre 5 godina

Vuceee, Vucee, zavrsices i ti kod partnera u zatvoru.

miki

pre 5 godina

Znali smo da je prevarant ali ne i da jelopov svetskih razmera

Mirjana

pre 5 godina

Нико није од њега мислио да ће другачије и бити.....

kole

pre 5 godina

Jeremić ne bira sredstva i način kako da dođe do para, srećom ga je narod prozreo.

Branko

pre 5 godina

" TO SE ZOVE ORGANIZOVANI KRIMINAL " !!!!!!!!???????

Veljko M

pre 5 godina

Ali je zbog toga dobijao dobru natognadu što će ga oterati u zatvor.

Marijana

pre 5 godina

Jeremić obrukao i sebe i državu.Baš nije imao meru. Proveriti sve do detalja.

Teodora93

pre 5 godina

и такав човек би да нам води државу..

Žela

pre 5 godina

I tako je Vuk Jeremić zarađivao milione kao predesdavajući UN.To se zove posao,toliko o zalaganju Vuka Jeremića za svoju državu.Veliki patriota.a

Kika

pre 5 godina

Nije nego.Pa Jeremic je bas upetljan u Hoove malverzacije ne znam da li je svestan toga

Koris

pre 5 godina

Na najbolji način je iskoristio funkciju u UN da izvuče ličnu, finansijski ogromnu, korist.

Vladimir

pre 5 godina

Vuk Jeremic laze skroz izmislja stvari i na sud nema nimalo sramote.

Grozdan

pre 5 godina

lupko se polako odmotava, ko zna koliko se Jeremić tu ugradio i uzeo para.

Mirko

pre 5 godina

Srbija treba da ignoriše i osudi Jeremića za sva njegovas nedela!

lena

pre 5 godina

Jeremić je sateran u ćošak, malo po malo sve će morati da prizna.

Zabac

pre 5 godina

i koliko takvih jos Jeremcica ima u Srbiji a narod gladuje. zasto neko nedodje petan kao Putin pa da naradi da moraju da odvoje za drzavu

mila

pre 5 godina

lupko se polako odmotava, ko zna koliko se Jeremić tu ugradio i uzeo

Sara

pre 5 godina

Bezobrazluk Vuka Jeremica ide u nedogled. Od hvaljenja Ramusa Haradinaja na drustvenim mrezama, do straha od sudjenja Patrika Hoa, koji mu je bliski prijatelj,i tom prilikom pokusavajuci da napakosti Vucicu, kako bi sebe predstavio kao borac za pravdu.

Gega

pre 5 godina

Sad se setio da prizna sve kad su ga uhvatili pa nema vise vrdanja!

Godža

pre 5 godina

Kako se samo krimosi nađu. Neverovatno. Prirodni instikt za lopove . Kao ptice selice. A onda nipodaštavanje i pobijanje činjenica u umešanost u mućke . Kako smo samo fini i čisti a džepovi nam puni miliona ! Od poštenog rada?! Pazi molim te. Ajde da se za ljubav velikom patrioti Vuku Jeremiću kopčamo na leđa i da žmurimo , kao ne vidimo o čemu se radi. Ajde , ajdee..... Ajde kao mi smo glupi.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17