• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/sputniknews.com

05.03.2019

21:38

(VIDEO) OVK SE PONOVO AKTIVIRA, ŠIPTARI NAPADAJU U MARTU?! Na godišnjicu NATO bombardovanja hoće potpuni SLOM SRBIJE!

Politika

(VIDEO) OVK SE PONOVO AKTIVIRA, ŠIPTARI NAPADAJU U MARTU?! Na godišnjicu NATO bombardovanja hoće potpuni SLOM SRBIJE!

Podeli vest

Čini se da je skraćenica UČK prevazišla svoju namenu i postala simbol ne samo Kosova, već uopšte Albanaca, kao poziv za jedinstvo

Nebitno je da li se svađaju međusobno, kao što je to slučaj sa kosovskim liderima Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, ili što međusobno politički ratuju usred Tirane, OVK je nešto oko čega su svi Albanci — okupljeni.

 

 

Srbi sa Kosova i Metohije su navikli da skraćenicu UÇK (OVK) shvate kao upozorenje da njihove albanske komšije obeležavaju teritoriju i šalju im poruku da bi im možda bilo bolje da odu.

To se desilo i pre dva dana, kada je na Kosovu i Metohiji ovaj znak osvanuo na vratima jednog Srbina i na tabli srpske opštine. U međuvremenu, skraćenica koja je simbol za takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova ili na albanskom Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) osvanula je i na ambasadi Srbije u Beču.

Istovremeno, u Crnoj Gori, tokom proslave pobede albanskih stranaka na izborima u opštini Tuzi, osim albanskih zastava skandiralo se i UČK, UČK…

Baš danas i u Prištini odjekuju ovi povici. U kasarni „Adem Jašari“ obeležava se 21 godina od osnivanja OVK. Tu su rame uz rame za pripadnicima ove paravojske, čijim pripadnicima se danas sudi pred Sudom za zločine nad Srbima i drugim nealbancima, veličali i aplaudirali njihovim uspesima i Tači i Haradinaj. 

 

 

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kaže da ne bi trebalo da budemo iznenađeni, jer mart je mesec u kojem će Albanci stalno provocirati. Kako navodi, njima treba potpuno poniženje Srbije u susret godišnjici bombardovanja. Kada je reč o OVK, Albanci će se uvek solidarisati.

- Uvek će se Albanci homogenizovati kada je OVK u pitanju. Takođe, to je i deo propagande i marketinga kojim žele da prikažu tu ’vojsku‘ kao nekakvu oružanu formaciju koja se borila za slobodu naroda, pravdu“… A u stvari, to je kriminalna struktura koja je sastavljena od bandita i proverenih kriminalaca sa međunarodnim poternicama - otvoren je Čović. 

 

 

Provokacije koje su se desile u Beču, po rečima sagovornika, govore da pristalica OVK ima puno i u Austriji. Propratne pojave kao što su poruke u Tuzima su poruke crnogorskoj vlasti — šta Albanci zaista žele. O Makedoniji i da ne govorimo…

- Dakle, to je koncept pravljenja ’velike Albanije‘, to jest, širenje države Albanije na sve prostore gde oni žive u regionu. To je kompleksan projekat koji će probati da privedu kraju u ovoj, nazovimo je, ’jubilarnoj‘ godini od bombardovanja SRJ - kaže naš sagovornik.

Dušan Čelić, profesor međunarodnog prava, dodaje da je teroristička OVK, bez obzira što u svom nazivu ima geografsku odrednicu Kosovo, od samog nastanka svealbanska teroristička organizacija.

- Ona je u svojim redovima imala i Albance sa juga Srbije, Crne Gore, Makedonije… A razume se da je glavna logistika bila, naravno, u Albaniji. Prema tome, bez obzira što u svom nazivu ima geografsku odrednicu Kosovo, ona jeste svealbanska, a može se reći i panalbanska, jer je u svom sastavu imala i takozvanu Atlantsku brigadu, koju su činili Albanci iz dijaspore. Posle 1999. godine OVK se transformisala u različite političke albanske stranke, a koje su zapravo samo derivati ove paravojske. One su samo nastavak ’rata‘ političkim sredstvima - uveren je dr Čelić.

 

 

On podseća da ne treba zaboraviti da je OVK bila za vreme rata protiv SRJ NATO pešadija, kao i da su oni sada viđeni i kao vojni partneri NATO-a.

- Otuda se OVK, na izvestan način, u albanskom političkom korpusu doživljava i kao vojna i kao politička najviša organizacija. Ono što me dodatno brine, jeste to da se klicanjem terorističkoj organizaciji šalje zabrinjavajuća poruka — da se želi svealbansko jedinstvo milom ili silom. Pre će biti silom, jer kada kličete vojnoj terorističkoj organizaciji, onda sigurno ne mislite na nešto drugo, sem na silu - objašnjava dr Čelić. 

Po njegovim rečima, zbog izostanka reakcije Zapada stiče se utisak da je moguće da se taj deo međunarodne zajednice priklonio stvaranju „velike Albanije“, ali i da se na ovaj način šalje poruka nama da se zamrznuti konflikt neće dozvoliti, ali da zato lako može da se desi da se „odmrzne“ status OVK koja nikada nije ni demilitarizovana. Podsećanja radi, OVK je kad je osnovana bila na listi terorističkih organizacija u Stejt departmentu. 

PRIŠTINA U PANICI! Rusija prodala SOFISTICIRANO ORUŽJE Srbiji, borbene avione i oklopna vozila - Projekat Kosovo pred UNIŠTENJEM! Putin zbunio SAD i NATO!

 

SRBI SU DOŽIVELI NEPRAVDU! Predsednik Vučić poslao jasnu poruku NATO paktu: NA NAS NE RAČUNAJTE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nela

pre 5 godina

Šiptari samo prete ko Amerika misle da su sila ima i nad njima jači i snažniji.Nećemose predati ni posustati Srbi su istrajni i čvrsti.

Sara

pre 5 godina

Od Albanaca mozemo ocekivati sve i svasta,ali nista dobro,tako da moramo biti spremni bukvalno na najgore

Vivijen

pre 5 godina

Ne treba ih se plašiti treba im pokazati našu snagu i volju da zaštitimo Srbe na KIM.

Vivijen

pre 5 godina

Opećiće se Albanci ako im tako nešto padne na pamet.

Milojko

pre 5 godina

Nikada teroristička UČK/OVK nije ni prestala da postoji, a niko iz sveta ne reaguje na to novo širenje zla potkovano jednom od najjačih mafijaških organizacija koju vode upravo albanci sa Kosmeta.

Dilan

pre 5 godina

Albancima bi bolje bilo da ne pomisljaju na napad na Srbe, nece im se isplatiti.

Ema

pre 5 godina

Nama treba stabilnost i mir,dosta nam je pretnji i napada na Srbiju.

GOGO

pre 5 godina

Iskreno se nadam da ce sve ovo biti dezinformacije i samo vreme kada siptari unose nemire medju narod.. Ovako nesto ne sme da se desi i nikom ne bi dobro donelo

Coka

pre 5 godina

Jadan nas narod pod kojim pretnjama i stresom zivi.

Dejan

pre 5 godina

Šiptari neće videti scenario pre 20 godina a što je bio.

Darkman

pre 5 godina

Mislim da im ovo nije baš naj pametnije jer Srpski političari su sad spremni da u prvim redovima sa svojim narodom i vojskom odbrane svoju teritoriju i narod gde god se on nalazio!

Alhemičar

pre 5 godina

OVK je teoristička organizacija, to prvo da shvati SAD, I Velika Britanija, da ne bude posle problema kada ih slomimo u prvom napadu na Srbiju.Da ne bude opet Srbija kriva .

Nikola

pre 5 godina

Hoće li neko ovom ludilu i provokacijama stati na put??

aco78

pre 5 godina

Verujem da je vojska spremna da zaštiti svakog Srbina ako dođe do najgoreg.

Aca

pre 5 godina

Nadamo se da je ovo samo jedna u nizu albanskih provokacija

Milenko

pre 5 godina

Pa pokušavaju oni već duže vreme da nas isprovociraju, ali mi smo prerasli takve stvari.. Samo tražimo mirno rešenje i ništa više..

vesko

pre 5 godina

Samo sto sada vodi Srbiju neko drugi.Koji je sposoban i koji ima snagu iz elju da zastiti svoj narod.Tako da Srbi na Ki M,veruju u zastitu Srbije.

Marko Lučić

pre 5 godina

To je samo njihov san. Od toga nema ništa.

Milovan

pre 5 godina

OVK je teroristička vojna formacija koja je za vreme NATO agresije bila glavna udarna jedinicia zločinačke alijanse.

MilijanaLakić

pre 5 godina

Ovi valjda imaju zadatak da se svakog dana redom oglašavaju sa takvim informacijama kako su mnogo bitni i strašni sa svojom vojskom a i sami znaju da od toga nema ništa jer Srbija nije više ono što je bila i nema više ponižavanja

aca

pre 5 godina

Naša država ima dovoljo snage i mogućnosti na jugu Srbije da odgovori svim pretnjama na terenu KiM u cilju zaštitie srpaskog i ostalog nealbanskog življa.

Milica

pre 5 godina

Ovi definitivno nisu normalni...Srbija nece dizvoliti da se 99' ponovi

Crni

pre 5 godina

To što oni hoće je jedno, a to što mogu je drugo ! Velika je razlika u tome !

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija