• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ST

09.06.2019

15:33 >> 15:35

NEMAČKI PLAN ZA OTIMANJE KOSOVA U TRI KORAKA, SRBIJA MORA DA KAŽE NE! Berlin nam sprema opasnu podvalu!

Politika

NEMAČKI PLAN ZA OTIMANJE KOSOVA U TRI KORAKA, SRBIJA MORA DA KAŽE NE! Berlin nam sprema opasnu podvalu!

Podeli vest

Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, nemačka kancelarka, želela da reši status lažne države Kosova

Diplomatski izvori navode da je novi plan rezultat pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da se zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rešenja za srpsku južnu pokrajinu.

Ideju koja zagovara Merkel i koja se predstavlja kao program korak po korak zasad ne prihvataju ni Pariz ni Beograd.

- Merkelova je protiv podele jer je uverena da bi to otvorilo pitanje granica drugih država u Evropi i da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svesna da ni stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je odgovor u faznom rešenju koje bi se realizovalo u tri koraka i to u vremenskom periodu od 20 godina - navode mediji podsećajući da je Makron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unapred određenih rešenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

Prema njihovim rečima prva faza podrazumevala bi da sever Kosova dobije autonomiju.

- Iako bi Srbi imali sva prava i visoki stepen samostalnosti ta autonomija bila bi u okviru lažne države Kosova. Sever bi ostao deo lažne države što je Beogradu neprihvatljivo. Prema Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi usledila nekoliko godina kasnije, sever bi dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

SRPSKI "MIGOVI" DOLETELI U BUGARSKU, DEJSTVOVAĆE PO NEPRIJATELJU U CRNOM MORU: Nebom će gospodariti naša avijacija!

Srbi bi imali pravo na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive tek za 20 godina.

- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da će im se deca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto što možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sever i da su incidenti i provokacije sve intezivniji - navodi izvor iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: "Srbija mora da kaže ne Angeli".

- Kako se nije setila da priču razvlači na 20 godina kada je lažna država proglasila nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar tzv. Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i predlog. Logično što ga je Srbija odbila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.

SKOT UVEK PROTIV SRBIJE! LICEMERJE AMERIČKOG AMBASADORA NEMA GRANICE: Da nije tužno, bilo bi smešno!

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim predlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomska velesila, Nemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to volela.

- Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rešenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim deluju - poručuje Anđelković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zalosno do Boga

pre 4 godine

Nemacka na svaki nacin pokusava da se srpskom narodu osveti sto im je u dva velika rata osujetila planove da vladaju svetom. Nemackoj treba zabraniti da ima vojsku i da se bavi politikom drugih zemalja, koje granice ona sanja pa Srbija ima svoje medjunarodno priznate granice koje potvrdjuju i Rezolucija UN 1244 i Kumanovski sporazum. Nema nikakvim novih granica. Oni stvarno srpski narod smatraju glupim, ili im je ovo pokusaj da podmire svoje saveznike iz bivsih ratova.

Marcco

pre 4 godine

E vidiš... to ti je Nemac. Izgubio dva svetska rata, digao se iz pepela i postao do te mere moćan da su se u službu nemačke politike stavili i Britanci i Francuzi i Amerikanci... makar po pitanju Istočne Evrope i naročito Balkana. A kad završe sa nama i Rusima, na naplatu će stići Britanija, što me naročito raduje.

Miki

pre 3 godine

Nemacka ce uskoro dobiti ono sto uvek trazi i to za sva vremena.Kome fasisti trebaju osim Amerima i neka im ih.Svi pomalo varaju , ali na kraju ce neko morati da kaze ko nas , zasto i u cije ime truje i taj ce morati da plati cenu unistenjem.

Bane

pre 4 godine

Treba je odstraniti iz bilo kakvih razgovora. Više je ni Nemci neće.

slađa

pre 4 godine

Srbija je već jednom rekla: Moratorijum na pitanja statusa, razgraničenja, bilo kakvih sporazuma do 2030. godine. Dijaloge može i treba da vodi privreda, preduzeća, fizička lica, predstavnici železnice, telekomunikacija, energetskog sistema, svi oni koji učestvuju u realnom životu i privredi. Političari ne. Političari treba u ovom periodu da grade bolja i demokratskija društva. Da se izbore sa kriminalom, korupcijom, nedostatkom građanskuh sloboda, ljudskih i manjinskih prava, da obezbede bezuslovnu slobodu medija po svetskim i evropskim standardima, da omoguće ljudima investicije i slobodne i fer izbore. Prištinske vlasti ne bi trebalo u ovom periodu da traže ulazak u UN, Interpol, UNESKO. I da ukinu takse, kako bi se dozvolilo životu da konačno proradi na pravi način na korist svih građana. Ovo je ralan rok, uz sve garancije za bezbednost građana i imovine od strane KFOR- a i UN kako bi se EU pripremila za nas, ali i svi mi za EU. 2030, svi građani mogu da se izjasne o statusu i ulasku u EU na referendumu. To je takođe civilizacijsko i demokratsko pravo. Nijednom političaru u ovom periodu ne sme biti dozvoljeno da koristi temu Kosova kao izgovor i način za opstanak na vlasti, ukoliko je ta vlast štetočinska i nije dobra za građane, kao što je to do sada često bio slučaj. Iskoreniti ksenofobiju, šovinizam, mizoginiju i sve ostale pojave, neprijatelje normalnom društvu. Vratiti socijalnu pravdu.

Stojan

pre 4 godine

Kome jos neprijatelji koji su bombardovali drzavu pa okupirali pokrajinu i dali u ruke teroristima i dilerima, kome takvi da dele pravdu. Pa vec koliko godina vas vuku za nos, pa te izvinjavajte se te dajte heroje da im se sudi te nekakvi Briselski sporazuma ..... .

Dragi

pre 4 godine

A ti isti Nemci su omogućili Crnoj Gori referendum, 2006 godine, nakon samo 3 godine u zajednici SCG.

Marcco

pre 4 godine

Otvorila bi se Pandorina kutija... a nije se otvarala kada se cepala Jugoslacija, kada se cepala Srbija, uostalom i kada je pokušano cepanje Rusije Čečenijom...

Saradžogla

pre 4 godine

Srbine,gedžo,tri puta dnevno da moliš boga da se šiptari koji su roda srpskog odjednom zatraže povratak Srbiju?Po naređenju albanske narko mafije! Naši bi oberučke to prihvatili uz velio slavlje!KOSMET SE VRATIO POD OKRILJE SRBIJE!A onda ,bato,srbine gedžo,u Skupštini TREĆINA POSLANIKA BI BILI ALBANCI?Ne šiptari jer su roda srpskog već albanci.Pa onda tri ministra i njihov premijer?Majko moja na šta bi onda izgledalo zasedanje u Skupštini.Za to vreme Kosmet bi i dalje bio albanski? ... Zato,gedžo srbine moj,već posle ovog čitanja pomoli se bogu da se šiptari ne popišmane?

Solunac

pre 4 godine

Nemci su Nemci. Traže ,dele,otimaju,...kao i sve velile sile. Oduvek je to tako.

srbo

pre 4 godine

Baba bi bombona, nije im dosta zavlačenja 20 g,navikli se na lovu od shiptarskih dilera,pa eto da imaju neku kintu u Briselu jer od engleza će dobiti .....

Ljubo

pre 4 godine

Kome i zasto da se kaze " ne " .Pa zar nas predsednik Vucic na sav glas govori da nam je Merkel prijatelj ,i to kakav prijatelj , da je jako postuje njene stavove ,njenu pomoc .Moj stav je ,kada su fasisti bilo kome bili prijatelji .Nebi ih Ameri okupirali " forever " ....

xzzz

pre 4 godine

nemacku neko treba da postavi na mesto, oni nemaju pravo da se pitaju ni za sta ne samo na balkanu vec u celoj evropi.

BILI

pre 4 godine

GOSPOĐO ANGELA MI SRBI IMAMO JEDNU KRASNU IZREKU " PSI LAJU VJETAR NOSI"

nikola

pre 4 godine

izgleda da mi jako malo poznajemo našu istoriju i gomila komentara u uljukanom kutku sedeći za kompom uz pivo ili kafu se bacaju floskule ne damo svetu zemlju i.t.d. pljujući na ovog našega nesretnika što ide po belom svetu pokušavajući da makar nešto ispegla ja ne videh u svim ovim godinama niti ijedan predlog od silnih komentara koji su svi isti da ne damo da nije vreme da se pregovara da smo jači ...a kada se pomene rat ili kada se daje predlog za služenje vojnog roka odmah se to povezuje evo sprema se rat pa vidim u okruženju likove koji treba da dosluže već razmisšljaju gde da zbrišu. I fakat je da prvo treba da znamo šta nećemo da bi znali šta hoćemo ako ćemo celo kosovo svi mi znamo da ga dobiti nećemo bez rata i to je istina taj komentar nisam nikada pročitao pa pošto mi nismo spremni za rat onda pustite čoveka neka pegla i nemojte da ga pljujete

Vojislav

pre 4 godine

Voluo bi da moj komentar orovita neko ko odlucuje o ovome. Ovakvo resenje odmah odbiti. Ko bi srbiji garantovao izvrsenje plana posle 20 god. Niko naravno. Izigrani smo za bezbroj dogovora do sada a i istorija pamti nevidjeni vroj izigravanja dogovora. Izrael je stvoren na palestinskoj zemlji zahvaljujuci tome sto su plaestince englezi izradili. Uostalom za 20 god srba na kosovu ne bi ni bilo

Nesa

pre 4 godine

Nemci su nasi vekovni neprijatelji. Osnovne ljudske vrednosti nikad nam nisu priznavali...od Ferninanda preko Adolfa pa do ovih danasnjih Angele I ko zna kog buduceg.

srbic

pre 4 godine

Sta je ovo sad, mamica izdala posinka,veciti prijatelji, a................A ostav.....ka???

Zigfrid

pre 4 godine

U Nemačkoj je objavljena i kod nas prevedena knjiga pod naslovom On je opet tu. Nešto kao Adolf Hitler ponovo među Nemcima. Glavni junak je muškarac, sličan Hitleru, napadan i dosadan, tako da se stiče utisak da se radi o nekoj vrsti parodije. Međutim, jok! Hitler je tu samo maskiran kao Hitler. Nikada on nigde nije ni otišao. Njegov duh se proširio na celu severnu hemisferu, sa izuzekoma Rusije, i on se opet sprema za pohod protiv nje. Pitanje je samo da li pod američkim ili nemačkim vođstvom. Zato je Amerika i usvojila Nemačku, ali se Nemci ne predaju. U poteri za saveznicima Kumovali su svim jugosovenskim ratovima i potpuno potisnuli Braitance. Jugoslavija je sada raskomadana skoro isto kao što je bila raskomadana za vreme Hitlera. Takva im naime odgovara, jer je svaka novonastala državica tempirama bomba. Svi koji su ih ikada pobedili potuno su pacifikovani, pogotvo Francuzi. Ali da bi ponovo krenuli na Istok moraju prethodno da srede stvari na Zapadu. I evo ih sada na Kosovu, otvoreno izazivajući Amerikance koji ih i dalje ponižavaju kako im se prohte. Nikada Hitler neće umreti. Hitler je simbol tisućugodišnje nemačke borbe da novi svetski poredak. Skoro da se više na da ni videti sa onim čaplinovskim brkovima. Pre ćete ga videti u suknji. Ali ponkad i ponegde ipak blesnu negove zelene oči. Kao u onom filmu.

Nena

pre 4 godine

Vise ne znam sta da mislim.Cini mi se da gospodja Merkel sve cigle i betonske blokove srusenog berlinskog zida premesta i pravi novi zid deljenjem nase drzave.

dolic

pre 4 godine

VUCIC treba da pita Merkelovu zasto cekati 20 godina za referendum kad to moze sad odmah a posle 20 godina raspisati referendum dali SRBI hoce da zive sa siptarima

1999

pre 4 godine

Nista cudno,ko je pravio Albaniju pre vise od 100 godina taj sad pravi drzavu kosovo,pa nek mi neko kaze kako smo prijatelji.

civi

pre 4 godine

Odlična ideja, 20 godina je vrlo kratak period i dobiće se autonomija

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija