• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpskaliga.rs

17.06.2019

13:49

SL: Ukinuti doprinose za obavezno socijalno osiguranje!

Politika

SL: Ukinuti doprinose za obavezno socijalno osiguranje!

Podeli vest

Srpska liga zahteva ukidanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje jer predstavljaju veliki teret za poslodavce s obzirom na to da iznose oko 75 odsto zarade koja se isplaćuje zaposlenom, a kao jedno od mogućih rešenja koje predlažemo je da se taj novac isplaćuje u okviru neto zarade, izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL, dodajući da su zbog visokog oporezivanja ovog dela plate svi na gubitku, i poslodavci i zaposleni, stvara se prostor za zloupotrebe i sivu zonu, pošto dosta radnika zbog toga prima minimalac, dok se s druge strane oni koji nude posao demotivišu da prijavljuju postojeće i zapošljavaju nove radnike

 

- Takođe, pozitivan aspekt ukidanja doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja bilo bi i povećanje minimalne zarade koja bi se znatno uvećala preraspodelom novca od tog dela poreza na račun plate radnika, što znači da bi poslodavac, na primer umesto što na 100 dinara plaća još 75 dinara za doprinose državnim fondovima, radniku isplaćivao 150 dinara, čime bi u startu uštedeo 25, a zaposleni bi imao za 50 dinara veću platu – ističe Đurđev.

Na taj način bi građani, po svom sopstvenom izboru, mogli da biraju penzioni fond, u koji bi uplaćivali novac za svoju buduću penziju, a ne da im se isključivo nudi opcija državnog penzionog fonda koji se do sada pokazao neodrživim i katastrofalnim – zaključuje Đurđev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 4 godine

narod sve bolesniji netreba ukinuti doprinose ,ovo je pok ušaj da se privatne klinike bogate NEDOZVOLITI UKIDANJE DOPRINOSA ZA SOCIJALNOG OSIGURANJA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17