• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. BABIĆ

19.06.2019

20:38

(VIDEO) MAJKL BERENBAUM, AMERIČKI ISTRAŽIVAČ HOLOKAUSTA ZA INFORMER: Ustaše ubijale srpsku decu da bi vam ZATRLE BUDUĆNOST!

Politika

(VIDEO) MAJKL BERENBAUM, AMERIČKI ISTRAŽIVAČ HOLOKAUSTA ZA INFORMER: Ustaše ubijale srpsku decu da bi vam ZATRLE BUDUĆNOST!

Podeli vest

Nisu više znali na koji način da likvidiraju žrtve, pa su izmišljali najmonstruoznije metode i u tome su bili veoma maštoviti. Tek 2020, kada se otvore arhivi Vatikana, znaćemo u kojoj su meri ustaše bile brutalne

Nema većeg zločina od ubijanja dece. Kad pogledamo ko su bili jasenovački zločinci, koja ih je ideologija vodila i šta su radili, sama pomisao da su mogli da ubijaju nedužnu srpsku decu prevazilazi sve što možemo da zamislimo. Ubiti dete znači ubiti njegovu i budućnost njegovog naroda!

To u ekskluzivnom intervjuu za Informer tvrdi američki profesor i ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum. On sa našim proslavljenim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem radi na filmu "Dara iz Jasenovca", koji će na umetnički način prikazati sve užase i zverstva koje su srpska deca doživela u ovom jezivom ustaškom logoru smrti.

Foto: Novak Đurović

Čujte, Hrvati!

Posavetovao bih hrvatsku vladu i narod - nemojte da ponavljate istoriju, već se suočite sa prošlošću
 

Zašto je svet do sada tako malo znao o Jasenovcu, iako je po mnogo čemu bio ravan Aušvicu, a naročito se isticao mučenjem i ubijanjem dece?

Istraživači Holokausta su se najviše bavili nemačkim zločinima, i tek u poslednje vreme isplivava puna istina o zverstvima u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Ukrajini i tadašnjoj NDH. Jasenovac je bio kompleksan proces ubijanja i zatiranja Srba. Nema većeg zločina od ubijanja dece. I to zato što je dete biće pred kojim je toliko toga i vi ne znate u šta ono može da izraste. Ubiti dete znači ubiti, uništiti njegovu i budućnost njegovog naroda. Zamislite da postoji neko ko pre podne ubija tuđu decu, a onda po podne raširi ruke i zagrli svoje... Kad pogledamo ko su bili jasenovački zločinci, koja ih je ideologija vodila i šta su radili, sama pomisao da su mogli da ubijaju decu prevazilazi sve što možemo da zamislimo. I to nas uči o nekim vrlo dubokim i zastrašujućim stvarima, o tome da su ljudi spremni da počine apsolutno zlo.

Foto: facebook

EKSKLUZIVNO! Pismo Ante Pavelića partizanu Viktoru Ivančiću: Štovani Viktore, da ti se zahvalim ŠTO SI KAO PRAVI HRVAT UPAO U JASENOVAC I POMEO SVE DOKUMENTE...

I dok su Nemci svoje žrtve ubijali metkom ili u gasnim komorama, kod ustaša to nije bio slučaj. Istoričar Gideon Grajf tvrdi da su smislili čak 57 različitih načina za ubijanje Srba...

Ubijanje Jevreja od strane nacista je u početku izgledalo tako što su dovodili žrtve na jedno mesto i streljali jednog po jednog, pa su morali da piju alkohol i pre i tokom i posle egzekucija da bi mogli to da podnesu. Zato je vremenom došlo do promene, pa su gasnim komorama ubijali i masovnije i 'hladnije', bukvalno su industrijalizovali zločin. A ovde pak toga nije bilo, nego su ti amoralni zlikovci smišljali nove i nove načine. U nekom trenutku su zapadali i u dosadu, nisu više znali na koji način da likvidiraju žrtve, pa su izmišljali najmonstruoznije metode i u tome su bili veoma maštoviti. Ne znam da li je moj prijatelj Grajf u pravu kad kaže da ih je bilo tačno 57, ali je nesumnjivo da je bilo mnogo načina za ubijanje Srba i nivoi okrutnosti su bili enormni.

Pa ipak danas hrvatske vlasti tvrde da je Jasenovac bio "običan radni logor" i da je u njemu stradalo mnogo manje od 800.000 Srba, Jevreja i Roma!?

Najveći protivnik revizionizma je istina. Treba videti kako je Nemačka posle Holokausta iskreno prihvatila krivicu i odgovornost za počinjena zverstva i pokajala se zbog toga što je činjeno u ime nemačke nacije. I iskoristili su to da izgrade demokratiju zasnovanu na ljudskim pravima i različitostima i da utkaju to u svoje ustavno uređenje. Zato bih posavetovao hrvatsku vladu i njihov narod - nemojte da ponavljate istoriju, već se suočite sa svojom prošlošću i tako ćete promeniti vašu budućnost.

Foto: Novak Đurović

Ustaše su mog dedu naterale da svojim konjima vozi rimokatoličke sveštenike po NDH kako bi masovno pokrštavali Srbe. Kada će biti potpuno rasvetljena uloga crkve u tim zverstvima?

Vrlo je važno što će Vatikan, prema najavama pape, otvoriti svoje arhive na proleće 2020. Tada će istraživači imati mnogo bolji uvid u delovanje Rimokatoličke crkve tokom rata, pa i u vezi s Jasenovcem. Već sada, nažalost, znamo nešto vrlo uznemirujuće, a to je da su lokalni sveštenici bili čak i 'bolji' po tom pitanju od samog Vatikana. 

(VIDEO/FOTO) USTAŠA PAVELIĆ OSTAJE, GENERAL FRANKO SELI U JUNU! Madrid sklanja posmrtne ostatke diktatora, ali ne i vođe NDH i njegovog koljača Luburića!

Komunisti zataškavali istinu

Zašto bar posle Drugog svetskog rata ovde nismo čuli punu istinu o Jasenovcu?
Prvo su još tokom rata neki odbijali da u potpunosti prihvate šta se događa u Jasenovcu. Bilo je to poput tabua. Ne prilazi mu, ne diraj, ne gledaj, ne slušaj šta se tamo zbiva. A sigurno su ipak svi znali da im komšije nestaju, da se Jevreji transportuju i da im se gubi svaki trag, baš kao i Srbima. Komunisti su pak možda pokušavali da stvore ujedinjenu jugoslovensku naciju. Imali su svakako jedinstvenu veštinu da selektivno preuređuju istoriju kako bi zadovoljili svoje političke ciljeve.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nile

pre 4 godine

Kad ti neko dođe rušit državu i negira njeno postojanje i 41g i 91g e onda treba i seme da mu izbrišeš iz te države a ne da ga puštaš u kolone ko onaj krivousti 95g. Eto bez mržnje samo da to neko kaže da se zna jer ni ustaše ni branitelji im nisu ubijali na tuđoj zemlji da je čiste i otimaju nego da krvavo i neljudski brane svoju a neko i to treba da kaže?

Logori za decu

pre 4 godine

ALI zašto jedine te ustaše NISU ODMAH ubijale tu decu kako su to radili nacisti po celoj Evropi pa i u Srbiji odmah sa roditeljima ili metkom ili u gas komore nego ih jedino oni odvojili od Jasenovca gde se radilo i umiralo od mukotrpnog rada i gladi u ne logore nego domove za decu da ih narod i Crkva hrane da budu živi. Ubijanje su počela posle kad su četnici i komuinisti i paratizanio došli da im ruše državu kako su posle došli i 91g?

jednostavno pitanje

pre 4 godine

Zašto vi mislite da će u tim arhivima u Vatikanu biti nešto protiv Stepinca ako nema ništa u arhivu NDH koji je u Beogradu?

21VEK

pre 4 godine

Evo zašto se terala ta silna propaganda oko napada na Srbe koji su slučajno došli sa zvezdom u Lepu a samo da se po medijima ne piše o ovom srpskom heroju... Dnevno.hr SAVJEST NA NAPLATI? NITKO Dnevni.hr NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu

Tri pitanja

pre 4 godine

1. Zašto ni posle 70g eto Srbija još nema Memorijalni centar za WW2 ko šta ga imaju hrvati u Jasenovcu i ne da oni lažu nego vode decu organizovano sa školom u njemu jer su tamo tačne brojke i istina pred svetom dok se u Srbiji toliko širi mržnja a nema jednog takvog centra gde će da se stave tačne brojke i istina i tako sama uništi "velikosrpska propaganda" a ako tako nešto ne postoji pa koji je onda problem? 2. Gde je i kada će se vratiti Hrvatskoj arhiva NDH za koju već sada znamo da za čudo nema baš ništa protiv Stepinca za papinu komisiju ni posle 50g širenja mržnje od SPC i četnika i vojvoda koji su ga pretvorili u sveca namesto da ga slome i odvoje od Pape i zato on nije samo hrvatski svetac nego i njihov najveći heroj i zaštitnik i spasitelj u istoriji a to je ovima sada dupli problem a i treba da vidimo da li u tom arhivu ima dokaza protiv SPC i četnika i srpskih generala u NDH i njihove saradnje sa nacistima… 3. Kada će i Komsija za Pavla da se vidi šta protiv njega imaju katolici i muslimani iz rata 90ih i kakve dokaze imaju tako da i srpski Patrijar tako pokaže veličinu ko Papa sa Komisijom za Stepinca ili on to uopšte ne sme da uradi?

Kažu

pre 4 godine

Srbi su 500g bili turski robovi i Đojleni a sada će 500g biti ustaške sluge... B92.net Ne haju zbog incidenata: Studenti iz Srbije odlaze da rade na hrvatsko primorje

srbo

pre 4 godine

Kako okarakterisati nego kao genocid i genocidnu ideologiju koja se otelotvorila u NDH i koje se ni danas ne odriču već umanjuju i poriču kroz institucije zločine. Dakle kontinuitet takve bolesne ideologije na kraju uzima danak u samom hrvatskom narodu i neminovan je rasplet u kojem će sami suditi bolesnoj političkoj kvazi eliti koja pristaje na sve da bi opstala i da bi se bogatila. Prvi konc- logori nastali su kolonijama u africi,znamo da bi sebe oprali zapadne kolonijalne sile prihvatanjem činjenica koje su pohranjene u arhivima Vatikana , na osnovu njih moraće na kraju optužiti i zasluženo kazniti hrvate . Kao nacija koja nije sposobna da se ponasa prihvatljivo biće kažnjena protektoratom. Evropa kao projekat mora početi resavati pitanja koja su otvorena ,od socijalne i medjunacionalne pravde do odredjivanja prema nametnutim odnosima promenom geopolitičkih odnosa,kako su promene sve izraženije tako i ova pitanja postaju sve aktuelnija.

Matej

pre 4 godine

Pazi ovo, dao intervju za Informer haaa haaaahaaa

Giša

pre 4 godine

Ako ppstoje dokazi u Vatikanu što ih odmah ne predaju već kad dobar dio unište i sklone onda će mrvice dati.Ustaša ovdje ustaša svugdje u svijetu i ko je sada genocidna nacija.

Ljubo

pre 4 godine

Stidim se ,da mi Amerikanac snima film o najvecem zlocinu ,genocidu Ustasa nad mojim narodom ,mojom nacijom ,mojom verom .Komunjare i dan danas u Srbiji i Beogradu ne smeju i ne zele reci broj stradalih ,,Srbijo kada ces skinuti jugoslovensku kosulju ,...?!

Radovan

pre 4 godine

Nećemo ništa saznati kad se otvore arhive Vatikana. Sve kompromitujuće dokumente su dobri popovi uništili na vreme.

pepa prasac

pre 4 godine

eto konkretnog primera okretanja glave od zajednicke istinite istorije: nema nijednog komentara a trebalo bi i da se clanak odnosi na uzase prema deci i odraslima sa druge strane zemljine kugle a ne u susednom dvoristu od naseg..

Smiljan

pre 4 godine

Pošto se snima holivudski film o Nikoli Tesli koji će se zvati Mad Scientists i dok Srbi teraju medijske propagande da je njihov Hrvati na svom Tesli već zarađuju milione jer su otvarili Memorilani centar Nikola Tesla i uredili njegovu kuću i cele Smiljane i Gospić sve gde je bio i živeo do svoje 18-te godine i eto već prve godine od otvaranja imali oko 100 000 posetioca a kad dođe film i kad se pročuje ma zarađivaće milione na njegovom imenu pošto su tako blizu mora i miliona turista iz celoga sveta… Pošto će Srbi snimati film o Jasenovcu eto već kreće osavremenjivanje Memorijalnog centra Jasenovc i uređenje spomenika Cvijet Jasenovca i uređuju se putevi i ide gradnja hotela i ugostiteljskih obekata jer treba turiste sa Jadranske obale voditi u Jasenovac kao turističku atrakciju pa kad Srbi krenu sa reklamom i filmovi pa imaće Jasenovac duplo veću zaradu od Aušvica kojeg u godinu dana poseti više turista nego celu Srbiju! Pošto toliko četnici i vojvode od 95g kukaju i kmeče za Jasenovac a ne za Karlobag i more eto bar da na kraju ima neke koristi od toga?

Net

pre 4 godine

24sata.hr Bandić želi graditi 'zagrebački Gardaland': Cijena nepoznata

mislav

pre 4 godine

Samo još uvijek gospoda ne znaju odgovoriti kako to da je na popisu stanovništva 1948 bilo u yugoslaviji 700 000 srba više, a hrvata 14 000 manje, u odnosu na popis 1931. Uz sve silne žrtve ne znaju odgovoriti na to pitanje, i dotični popis zaobilaze u širokom luku, on se ne spominje danas, i nije se smio spominjati u yugoslaviji. Niti Žerjavić niti Koćović ne bi taj popis dirali štapom na daljinsko upravljanje, jer ruši velikosrpske aspiracije optuživanja.

Anti

pre 4 godine

Realno i obektivno gledano ta srpska propaganda o "Logorima za decu" je najveće pohvala Ustašama. Zato jer te Ustaše NISU ODMAH ubijale tu decu kako su to radili Nacisti po celoj Evropi pa i u Srbiji odmah sa roditeljima ili metkom u čelo ili u gas komore nego ih jedino oni odvojili od Jasenovca gde se radilo i umiralo od mukotrpnog rada i gladi u NE logore nego u Domove za decu da ih narod i Crkva hrane da budu i ostanu živi. Ubijanja su počela posle kad su četnici i komuinisti i paratizani došli da im ruše državu kako su posle došli neki opet i 91g? A kad ti neko dođe rušit državu ili čak negira njeno postojanje i 41g i 91g e onda treba i seme da mu izbrišeš iz te države a ne da ga puštaš u kolone ko onaj krivousti 95g. Eto bez mržnje samo malo na razmišljanje!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija