• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

20.09.2019

23:00

DRAMATIČNO! NOVA UCENA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA! TRAMP: Srbi, oterajte Kineze!

Politika

DRAMATIČNO! NOVA UCENA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA! TRAMP: Srbi, oterajte Kineze!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp ispostavio je strahovitu ucenu Srbiji, od koje traži da prekine sve veze sa Pekingom

Prvi zahtev je da Beograd momentalno zabrani rad 'Huaveju' jer je 'bezbednosno rizična firma'!

Ovu ucenu ispostavio je Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Balkan, koji kaže da bi Srbija trebalo da preispita saradnju sa kineskim telekomunikacionim gigantom jer je reč o pitanju nacionalne bezbednosti, a ta firma predstavlja i te kako veliki rizik. Drugim rečima, Palmer zahteva da raskinemo saradnju s ovom kompanijom, jer nam u suprotnom prete sankcije! 

Špijuniraju svet, a za nas se brinu

Posle otkrića Snoudena da američke službe prisluškuju ceo svet, u najmanju ruku je duhovito kada se neki američki zvaničnik 'zabrine' za bezbednost nečijih komunikacija
Aleksandar Pavić, politikolog

Iako Palmer nije otkrio o kakvim konkretnim kaznama je reč, državni sekretar Majk Pompeo prethodno je zapretio Nemačkoj zbog saradnje sa 'Huavejom' obustavom saradnje u oblasti službi bezbednosti, dok stručnjaci ne isključuju mogućnost i ekonomskih sankcija, kao što je povlačenje investicija.

Priština posle izbora mora
ukinuti takse od 100 odsto

Metju Palmer dodaje i da će SAD jasno staviti do znanja očekivanja da nova 'vlada Kosova' bude za dijalog.
- Ona mora biti spremna da suspenduje tarife koje su prepreka nastavku procesa dijaloga i sastavi pregovarački tim u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom. SAD su posvećene postizanju rešenja koje će na kraju dovesti do integracije Srbije i Kosova u evropsku zajednicu. Želimo rešenje koje je smišljeno lokalno, rešenje koje je dugoročno i koje može da se 'proda' obema stranama - ističe Palmer.


Metju Palmer tvrdi da Vašington traži od Srbije da 'razmotri ukupan uticaj onoga u šta se država upušta'.

- Svakako da nešto kao što je telekomunikaciona infrastruktura predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, koliko god da je pitanje finansijske investicije vlade o kojoj se radi. A da li zaista žele (Srbija, prim. aut.) da posluju sa kompanijom koja je demonstrirala da nije bezbedna. Mi ohrabrujemo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana da se osiguraju da im prioritet, pored privlačnosti finansijske ponude, bude bezbednost njihove telekomunikacione mreže - ističe Palmer u intervjuu za 'Glas Amerike'.

Foto: Tanjug photo

Preneo poruku šefa: Metju Palmer

Da Vašingtonu ne smeta samo 'Huavej' već i celokupna saradnja Srbije i Kine, tvrdi američki analitičar Kurt Basiner, stručnjak u Savetu za politiku demokratizacije.

- Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca trebalo bi posmatrati u kontekstu odnosa Srbije i Kine u sferi bezbednosti. Aludiram na celovitost vezanu za postavljanje nadzornih kamera kineske kompanije 'Huavej' u prestonici Beograd, koje su opremljene softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica automobila. Ne mogu da uvidim bilo kakvu konkretnu korist ili svrhu takvog vida saradnje Srbije i Kine. To mi deluje potpuno nadrealno. Srbija je istovremeno kandidat za članstvo u EU, dok Kina očigledno ne pripada grupi demokratskih država. Nije mi jasno kakav tačno signal vlasti Srbije žele da pošalju formiranjem tih zajedničkih patrola - naglašava Basiner.

Moj ugao

MILAN PETRIĆ
BEZBEDNOSNI STRUČNJAK

 

Trgovinski rat SAD i Kine treba izbeći. Nemamo koristi zauzimanjem bilo koje strane, a možemo imati štetu ako okrenemo leđa Kini. Peking ozbiljno ulaže na Balkanu, a u Srbiji mnogo radnih mesta zavisi od Kineza.


Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da bi Amerikanci želeli da koristimo opremu koja je bezbedna za njihovo prisluškivanje naših komunikacija, što sa 'Huavejom' svakako ne mogu.

- Posle otkrića Snoudena da američke službe prisluškuju ceo svet, u najmanju ruku je duhovito kada se neki američki zvaničnik 'zabrine' za bezbednost nečijih komunikacija. Uz to, za razliku od SAD, Kina oduvek nastupa prijateljski prema Srbiji i nema ambicije da nas kontroliše. Na kraju, tehnologija 'Huaveja' je superiorna u odnosu na američku konkurenciju - podvlači Pavić.
 

Činjenice

* MUP je najavio da će firma 'Huavej' instalirati 1.000 saobraćajnih kamera na 800 lokacija u Beogradu
* Kineska firma je 2017. potpisala nekoliko sporazuma sa ministarstvima na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture koji su ranije potpisale vlade Srbije i Kine
* Jedan od najvećih partnera 'Huaveja' u Srbiji je i državni teleoperater 'Telekom Srbija', a radiće se na modernizaciji fiksne telefonije
* Osim sa 'Huavejom', 'Telekom' sarađuje i sa švedskim 'Eriksonom', finskom 'Nokijom', kao i s američkom firmom 'Cisko sistems'


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Dobro,oteraćemo ih!To vam veeeeeoma ozbiljno saopštavamo!PS.Kina plus Indija pa plus Rusija jednako SKORO TRI MILIJARDE STANOVNA! I niko od njih ne voli Ameriku koja misli da je Sjedinjena!

S 1000

pre 4 godine

Poštovani Kinezi, Vrijeme je da Amerikanci razmisle dali oni prave mir na Balkanu, ili vrše etnička čišćenja i daju instrukcije za manje narode po principu naconalsocijalistickih diktata iz II svjetskog rata ??!

Penzionerj

pre 4 godine

Ma nosite se ameri, kriminalci, ubice, fasisti. Jos malo, pa cete nestati.

SS

pre 4 godine

Nama je izgleda spas da postanemo jedna naredna država SAD i bog te veselio.

deda Raša

pre 4 godine

Pasta je sa vama?Onda bi tretirani u sopstvenoj Srbiji isto kao INDIJANCI. KolikoIndijanaca danas ima u svetu? Ameri imaju samo svoje interese i za ostvarenje istih nema cene,mozes biti samo koleteralna steta. Treba Srbiju,ovakvu kakva je, ostaviti nasoj deci,ko hoce u Ameriku, dobice visu. Sretan mu pot.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija