• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

01.10.2019

20:10

PATRIJARH SRPSKI PROZVAO CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! Irinej: Znam da će Milo povući priznanje Kosova!

Politika

PATRIJARH SRPSKI PROZVAO CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA! Irinej: Znam da će Milo povući priznanje Kosova!

Podeli vest

Uveren sam da će Đukanović povući priznanje lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrednostima, rekao patrijarh Irinej. Đukanovićev kabinet: To nećemo ni da komentarišemo!

Srpski patrijarh Irinej šokirao je javnost tvrdnjom da će crnogorski predsednik Milo Đukanović u bliskoj budućnosti povući odluku o priznanju lažne države Kosovo.

Prvi čovek SPC rekao je da je uveren da će Podgorica uskoro promeniti odluku iz oktobra 2008. godine i da će se Đukanović 'vratiti pravim vrednostima'. Reagujući na ovu patrijarhovu izjavu, iz kabineta Mila Đukanovića poručuju da to 'ne žele ni da komentarišu'.

Poslao pozdrave

Patrijarh Irinej je šokantnu tvrdnju izneo minulog vikenda, tokom boravka u Crnoj Gori, gde je u Grblju kod Budve održao liturgiju povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.
- Uveren sam da će Milo Đukanović povući priznanje lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrednostima. Đukanović me je pozdravio preko mitropolita Amfilohija, kome je preneo da mu je bilo žao što ne može da prisustvuje svečanosti jer je sprečen... - istakao je patrijarh Irinej.

Živko Andrijašević,
istoričar

Ujedinjenje nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve nije moguće. Ovaj raskol umnogome utiče na unutrašnju stabilnost Crne Gore, zbog čega bi trebalo raditi na njegovom smanjivanju.

Povodom ove izjave, oglasio se kabinet crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, iz kog su poručili da ne žele da komentarišu očekivanja srpskog patrijarha.
- Što se tiče patrijarhovih očekivanja u vezi sa priznanjem Kosova, to ne bismo ni komentarisali. Crna Gora samostalno vodi konzistentnu spoljnu politiku, polazeći od državnih i nacionalnih interesa, doprinoseći tako, po ocenama sa najmerodavnijih evropskih i svetskih adresa, i stabilnosti regiona - rekli su Đukanovićevi saradnici, koji su demantovali da je Milo pozdravio patrijarha.

- Šef kabineta se u usmenoj komunikaciji uobičajeno zahvalio na pozivu i obavestio sagovornike o javnosti već poznatoj činjenici da je predsednik u to vreme u Njujorku. Druge komunikacije u vezi s ovim nije bilo - saopšteno je iz službe za informisanje crnogorskog predsednika.

 

 

Komentarišući ove navode, sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da SPC u svima i u svemu vidi dobro.
- U svakom čoveku je Bog i on se otkriva po našoj slobodnoj volji. Tako se i naš patrijarh nada dubokom pokajanju i genetskoj hrabrosti gospodina Đukanovića. Svesni smo da je Bogu sve moguće, a znamo kako se taj isti čovek izjašnjavao u bliskoj prošlosti, pa se kao SPC nadamo i radujemo svakom pokajniku koji spozna dubinu svoga pada i iskreno se pokaje, vraćajući se time Bogu i svojim precima - podvlači Backović.

Nada umire poslednja

Verski analitičar Željko Injac ocenjuje da to što je Đukanović pozdravio patrijarha preko Amfilohija pokazuje da su mitropolit i predsednik Crne Gore u dobrim odnosima, nasuprot medijskim spekulacijama.
- Patrijarh Irinej isterao je na čistac licemerje i dvojno ponašanje vrha crnogorske države. Verovatno patrijarh gaji nadu da Đukanović u sebi ima makar minimum čestitosti. No, i pored te nade ovom izjavom je poljuljao ono što Milo već smatra završenim crnogorskim identitetom - zaključuje Injac.

(VIDEO) NEVIĐEN SKANDAL! Lista Rade Trajković na KiM u predizbornim spotovima na šiptarskom jeziku SRPSKU LISTU NAZIVA MONSTRUOZNOM, a Kosovo NAJMLAĐOM DRŽAVOM!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran miljkovic

pre 4 godine

ПАТРИЈАРХОВА ИЗЈАВА ЈЕ ЧИСТ ПРИМЕР, КАДА ВАМ ЈЕ СОПСТВЕНИ ИНТЕРЕС ВАЖНИЈИ ОД ДРЖАВЕ,како он зна да ће Мило повући признање,па Мило се једва исчупао из Руских КАНЏИ и ушао у НАТО,за разлику од Србије,која ће бојим се и даље да СТРАДА.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17