• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.10.2019

22:19

KOSOVO U UNESKO? Borimo se protiv toga! Ministar Vukosavljević naglasio značaj diplomatskih akcija Srbije u ovoj organizaciji!

Politika

KOSOVO U UNESKO? Borimo se protiv toga! Ministar Vukosavljević naglasio značaj diplomatskih akcija Srbije u ovoj organizaciji!

Podeli vest

Da li će takozvano Kosovo u novembru podneti zahtev za članstvo u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije, još nije poznato, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da, prema dosadašnjim informacijama, “razvoj događaja ne ide u tom pravcu”

- Prema svemu što znamo, to ne ide u tom pravcu i to je za nas ohrabrujuća okolnost - rekao je Vukosavljević Tanjugu u Parizu, gde se u sedištu Uneska sastao sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, kao i njenim pomoćnikom za kulturu Ernestom Otoneom.

On je naveo da na današnjim sastancima u Unesku nije bilo reči o eventualnom zahtevu za članstvo takozvanog Kosova, ali je istakao da Srbija budno prati situaciju i preduzima sve diplomatske mere.

- Srbija se bori za svoje interese i nailazimo na veliko razumevanje članica Unesko - rekao je Vukosavljević.

Ministar kaže da je srpska delegacija danas insistirala na temama koje su od interesa za našu zemlju i istakla da Srbija podržava sva strateška opredeljenja te organizacije, od borbe protiv ilegalne trgovine kulturnim nasleđem, do borbe protiv uništavanja kulturnog nasleđa u ratnim sukobima širom sveta.

Posebno je istaknuta, kako je naveo, briga za očuvanje i zaštitu spomeničkog nasleđa srpkog naroda na KiM.

- Naišli smo na širok stepen razumevanja, naši su sagovornici pohvalili aktivnosti i učesće Srbije u organizaciji - rekao je Vukosavljević.

Govoreći o današnjem programu kojim se u sedištu Uneska predstavila Srbija, a tokom kojeg je reditelj Emir Kusturica održao predavanje o fenomenu multikulturalnosti i savremenog sveta, nakon čega je održan koncert "No smoking orkestra", Vukosavljević kaže da je to samo deo aktivnosti naše zemlje.

- Želimo da podsetimo koliko je značajna uloga Srbije u Unesko, koliko se trudimo da učesvujemo i budemo aktivni u složenim procesima kulturne politike i mislim da smo u tome uspeli - rekao je Vukosavljević.

On je naveo da je Srbiji podrška Uneska veoma važna u svim strateškim planovima koji se tiču zaštite kulturnog nasleđa i na KiM, ali i u drugim oblastima za koje je ta organizacija nadležna.

Ističe da je za Vladu Srbije kulturna diplomatija veoma značajna i da će se aktivnosti poput današnje nastaviti.

Koncertom i predavanjem u sedištu Uneska, na koje su pozvani članovi delegacija u Unesku, diplomatskog kora, ali i druge zvanice, predstavljena je raznolikost srpske kulture, čemu Unesko pridaje posebnu važnost.

Zaštita kulturnog nasleđa za Srbiju je veoma važna, imajući u vidu da su spomenici kulture na KiM na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti.

Za Srbiju je takođe važno da aktivnosti Uneska u kontekstu KiM budu “statusno neutralne”, a naša zemlja zagovara princip depolitizacije te organizacije i zalaže se da pitanja koja nisu u mandatu organizacije i koje vode podelama među članstvom ne ulaze u raspravu i tako zagovara princip dijaloga i konsenzusa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59