• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.11.2019

19:24

POUZDAN PARTNER! DAČIĆ: Srbija će i dalje biti iskren partner Misiji OEBS

Politika

POUZDAN PARTNER! DAČIĆ: Srbija će i dalje biti iskren partner Misiji OEBS

Podeli vest

Srbija pridaje veliku važnost Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koja je jedan od retkih formata za zajedničko suočavanje sa širokim spektrom postojećih i novih bezbednosnih izazova, kazao je večeras šef srpske diplomatije Ivica Dačić

On je obraćajući se na godišnjem prijemu Misije OEBS u Srbiji kazao i da je uprkos izvesnim podelama i nepoverenju koje trenutno vlada među nekim državama učesnicama, OEBS i dalje forum koji omogućava da se sve one okupe za istim stolom i da ravnopravno diskutuju o gorućim pitanjima.

- Naša zemlja, kao jedan od ključnih faktora bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu, pokazala je ovu privrženost OEBS-u i predsedavanjem kojim smo uspešno predvodili Organizaciju tokom 2015. godine - naveo je Dačić dodajući da od svih 57 država učesnica jedino Srbija na svojoj teritoriji ima dve misije OEBS - Misiju OEBS na Kosovu i Misiju OEBS u Srbiji.

On je istakao da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Misijom OEBS, koju ostvaruje kroz pružanje tehničke pomoći i ekspertize.

- Smatramo da je podrška koju ovo prisustvo Organizacije pruža našim organima i institucijama izuzetno značajna. S tim u vezi, posebno bih naglasio podršku Misije procesu izrade Medijske strategije, procesima reforme pravosuđa, unutrašnjih poslova i unapređenja izbornog procesa - naveo je ministar.

OVA 4 CILJA ZAPAD LANSIRA U VEZI SA KiM, ALI PUTIN IM MRSI KONCE! Živadin Jovanović RASKRINKAO podle ciljeve Brisela: Očekujete da Rusija to podrži?! NEMA ŠANSE!

Foto: Printscreen yotu

On je pomenuo da je u susret predstojećim izborima u Srbiji, a u cilju praćenja primene preporuka i unapređenja izbornog procesa, Vlada Srbije 29. avgusta donela odluku o osnivanju Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojom predsedava potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ta radna grupa, dodao je, razmatra oblasti koje je moguće unaprediti u kratkom roku kako bi građani imali još bolji izborni proces.

Ocenio je da je Vlada Srbije dosta uradila tokom prethodnog perioda, posebno u pogledu uređenja biračkog spiska, navodeći da je 26. septembra, usvojeno deset zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, a kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.

Predstojeći Ministarski sastanak OEBS u Bratislavi, Dačić vidi kao priliku da se države učesnice Organizacije još jednom okupe na visokom nivou, da razmotre sva aktuelna pitanja i donesu odluke koje će trasirati put Organizacije za naredni period, te poručuje da Srbija ostaje posvećena vrednostima i ciljevima koje zastupa OEBS i da će nastaviti da bude pouzdan partner u izazovima koji su pred nama.

U tom smislu, Srbija će biti iskren partner Misiji OEBS u Srbiji, koji će, kao i do sada, pružati podršku i pomoć - poručio je Dačić, a ambasadoru Andrea Oriciju, šefu Misije u Srbiji, zahvalio je na dosadašnjoj saradnji, entuzijazmu i posvećenosti u radu uz ocenu da je značajno doprineo uspehu Misije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija