• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

05.05.2020

17:50

PRITISAK AMERIKE, ILI?! EU VIŠE NIJE PROTIV PODELE KIM I RAZMENE TERITORIJA! Samo Nemci ne pristaju, Beograd čeka pakleno leto!

Politika

PRITISAK AMERIKE, ILI?! EU VIŠE NIJE PROTIV PODELE KIM I RAZMENE TERITORIJA! Samo Nemci ne pristaju, Beograd čeka pakleno leto!

Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica, ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, prenela je prištinska Koha, ranije danas

Na opasku da bi njegova izjava da "EU ne može da bude veći katolik od pape" mogla biti shvaćena kao da se ne isključuje promena granica, ako se dve strane o tome dogovore, i da se EU neće protiviti tome, Borel je rekao da je on lično eklektičniji, da dijalog mora da se olakša, ali i da se razmotri kolateralna šteta koju bi bilo kakav sporazum izazvao u drugim delovima regiona, gde je pitanje promene granica osetljivo pitanje.

- Lično razumem stav Nemačke i drugih, ali moja uloga kao specijalnog predstavnika jeste da olakšam dijalog - rekao je Borel, prema Kohi, u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je poput Nemačke protiv ideje o razmeni teritorija dve strane, rekao da je to pitanje koje treba da se reši putem dijaloga Beograda i Prištine i da nema potrebe da EU bude "veći katolik od pape".

- Ukoliko se dogovore o nečemu, EU treba da prostudira taj sporazum u svakom slučaju, jer svaki sporazum između Srbije i Kosova ima uticaj na region. Ali, u principu, to bi trebalo da bude slobodan i fer dijalog između dve strane - rekao je Borel u intervjuu koji je objavila prištinska Koha.

Kako je ocenio, mnogo toga je već postignuto i to ne treba potceniti, ali, ističe, neki sporazumi još nisu implementirani.

NA BALKANU SE MANJE UMIRE OD KORONA VIRUSA?! Šok otkriće belgijskih naučnika, SRBI IMAJU OTPORNIJE GENE?! OVO JE NJIHOV ODGOVOR ZAŠTO JE TO TAKO!

- Zbog toga dijalog mora da se nastavi, a na Srbima i Kosovarima je da odluče kakav će biti njegov ishod - rekao je Borel.

Podsetimo, Vašington je nekoliko puta poručivao da nema ništa protiv podele KiM uz uslov da Beograd prizna Prištinu. 

Foto: Tanjug/Reuters/Fotomontaža

Postoji i druga opcija, da se izvrši ozbiljna korekcija administrativne linije Srbiji i KiM. Po toj ideji Srbija ne bi morala da prizna Kosovo, ali ne bi sprečila ulazak Prištine u Ujedinjene nacije, a u tom slučaju se ne očekuje da će Rusija ili Kina staviti veto.

Promenu pozicije EU analitičari tumače kao posledicu "tihe diplomatije" SAD koja mesecima lobira za razmenu teritorija Beograd ai Prištine i zaključivanje istorisjkog sporazume Srba i Albanaca i to pre pre predsedničkih izbora u SAD.

ŠPANIJA NEĆE DA UČESTVUJE NA SASTANCIMA SA LAŽNOM DRŽAVOM KOSOVO! Zbog toga su uvedene važne izmene!

To bi, smatraju oni bilo veoma važno za predsednika Trampa koji bi imao važan spoljnopolitički argument u kampanji za novi mandat!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 4 godine

Ne razumem,kako se može menjati nešto svoje na svoje?

arsa

pre 4 godine

Па и неможе ''своје за своје'' то се још није десило нигде у свету.Територијама се не тргује, нарочито када је Косово у питању.Ову назови понуду запада схватам као последњи покушај да бар нешто изборе за шиптаре на Косову јер им време утицаја у овом региону истиче.Србија треба да настави са досадашњом политиком која је дала резултате и да мудро сачека својих пет минута.Неће да чека још превише дуго.

kiza

pre 4 godine

Ja lično volim da se niko oko ničega ne dogovori. Vreme radi za Srbiju. Sa Milanom se slažem o kakvoj podeli oni pričaju kada su KiM po svim pravnim aktima i po svim istorijskim činjenicama sastavni deo Republike Srbije. Švabe što duže zatežite i nemojte dozvoliti bilo kakav dogovor. Srpski narod će vam biti zahvalan

šumar

pre 4 godine

Treba je pitati da li joj je deda Adolf ostavio Kosovo u amanet

ZAŠTO SADA?! AMERI OPET PLASIRALI VEST DA SU BEOGRAD I PRIŠTINA NA PRAGU DILA, tvrde i da sporazum koči Nemačka! Vučić to nebrojeno puta demantovao, ali avaj...
Politika

ZAŠTO SADA?! AMERI OPET PLASIRALI VEST DA SU BEOGRAD I PRIŠTINA NA PRAGU DILA, tvrde i da sporazum koči Nemačka! Vučić to nebrojeno puta demantovao, ali avaj...

Američki balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači već postigli dogovor o KiM, "koji uključuje teritorijalnu komponentu" i da je na specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenelu da ubedi EU da prihvati taj navodni sporazum. Hupera ne interesuje to što je Vučić u više navrata demantovao da postoji "tajni dil" Beograda i Prištine

02.05.2020

18:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija