• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.05.2020

10:58

UPRAVO POČEO SAMIT EPP! Vučić na video konferenciji o Zapadnom Balkanu! (VIDEO)

Politika

UPRAVO POČEO SAMIT EPP! Vučić na video konferenciji o Zapadnom Balkanu! (VIDEO)

Podeli vest

Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP), na kojem učestvuje i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, počeo je danas oko 11 sati

Na video konferencijskom sastanku, govore predsednik EPP Donald Tusk, predsednica EK Ursula Von der Lajen, potpredsednici EPP Dejvid Mekalister, Hohanes Han i Marija Gabrijel.
 

 

Takođe, na Samitu učestvuju i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik bugarske vlade Bojko Borisov, predsednik Rumunije Klaus Johanis, predsednik Kipra Nikos Anastasijades, premijer Slovenije Janez Janša. . .

Foto: Informer

Kasnije u toku dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće i na video konferencijskom samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske, a kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, pred današnji samit lidera EU i Zapadnog Balkana, pozvala je na podršku i jačanje EU perspektive zemalja regiona.

"U ovim vremenima punim izazova važno je da budemo uz Zapadni Balkan. Solidarnost je ključ", poručila je poslanica Kinaga Gal ispred EPP grupe.

EPP grupa, kao najjajča poslanička grupa u Evropskom parlamentu, ukazuje na geopolitičke posledice pandemije COVID19 i upozorava da Zapadni Balkan "ne sme da upadne u zamku ruskih dezinformacija".

"Region ima bolju budućnost sa EU", navodi portparol EPP spoljnu politiku Mihael Galer.

On dodaje da Evropljani moraju krizu COVID19 preokrenuti u priliku i zajedno rešavati posledice pandemije, dodajući da je najavljeni evropski finansijski paket pomoći regionu ”pozitivan razvoj dogođaja”.

U grupi EPP očekuju da se na današnjem samitu EU Zapadni Balkna potvrdi i početak pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Sada je vreme za jednistvo. Početak pritupnih pregovora je zapravo odbrana našeg načina života i uticaja u svetu. EU mora da bude pouzdan i transprentan partner", poruka je EPP.

Grupa EPP naglašava i ulogu hrvatskog pemijera Andreja Plenkovića koji je je tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU držao Zapadni Balkan među EU prioriteima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MIŠELOM: Srbija posvećena evropskom putu!
Politika

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MIŠELOM: Srbija posvećena evropskom putu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, uoči popodnevnog videokonferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a sagovornici su se saglasili da se pokazalo da su, i u uslovima pandemije korona virusa, EU i ZB upućeni jedni na druge.

06.05.2020

10:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51