• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2020

15:15

SRBIJA I KINA POTPISALE MEMORANDUM O SARADNJI U OBLASTI SVEMIRSKIH TEHNOLOGIJA!

Politika

SRBIJA I KINA POTPISALE MEMORANDUM O SARADNJI U OBLASTI SVEMIRSKIH TEHNOLOGIJA!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su danas, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe

Ministar Popović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma koji će, prema njegovim rečima, imati visoku upotrebnu vrednost za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane u Republici Srbiji. 

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.


Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija. 
- Naši partneri iz Kine spremni su da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija. Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju, koju je iskazao gospodin Džang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje - naveo je Popović. 

Foto: mbpi.gov.rs


Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang ukazao je da je Srbija stari prijatelj Kine. 
- Potpisivanje memoranduma je u zajedničkom interesu obe zemlje i predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija. Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana - rekao je Džang. 


On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.
- Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije - rekao je Džang.

Foto: mbpi.gov.rs


Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija