• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2020

19:42

ŠTA BIH PROMENIO?! U OVOME BIH BIO JOŠ OŠTRIJI... Vučić otkrio čime nije zadovoljan u Srbiji, a onda odgovorio na pitanje o Đukanoviću!

Politika

ŠTA BIH PROMENIO?! U OVOME BIH BIO JOŠ OŠTRIJI... Vučić otkrio čime nije zadovoljan u Srbiji, a onda odgovorio na pitanje o Đukanoviću!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi bio još oštriji u primedbama na stanje demokratije u Srbiji od međunarodnih organizacija i kao primer naveo reformu pravosuđa 2009. godine za koju kaže da nije donela ni efikasnost ni racionalnost u sudskim procesima

U intervjuu za radio Slobodna Evropa, Vučić je rekao da treba još mnogo toga uraditi kada se radi o medijima i dodao da, s druge strane, postoji politički pristup u kojem uvek jednu stranu želite da vidite na bolji način, a drugu stranu na neuporedivo lošiji način.

- Ali smo uvek spremni da razgovaramo o svemu i trudio sam se, posebno u poslednjih čini mi se već tri meseca, da ni političke protivnike posebno ne napadam, da svakoga saslušam i da odgovorim na svako pitanje ne bismo li tu atmosferu, koliko je moguće, promenili - rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji kukaju na slobodu medija svakoga dana vode kampanju i protiv njega i protiv države na svaki mogući način, i da ih niko ne ometa u tome.

- A neki drugi se ne žale uopšte na to, ali valjda njima govore da su oni kreteni ili mnogo manje pametni od njih, pa ne razumeju kakvi smo mi zločinci i kakve smo mi budale, al'' će im to oni objasniti. Tako da ne znam šta bih vam više na to rekao - rekao je Vučić.

Upitan u kojoj meri vidi odgovornost SNS-a kada je reč o stanju i o svemu što se kritikuje u izveštajima, Vučić kaže da je SNS najzaslužnija za to što je mnoge stvari promenila, između ostalog i "paradigmu zemlje neuspeha u zemlju koja je ekonomski ubedljivo najuspešnija u poslednjim godinama ne samo u regionu, već u prvom kvartalu ove godine u celoj Evropi".



Prema njegovim rečima, SNS je od zemlje koja je očekivala samo medalje od košarkaša, vaterpolista i odbojkaša, napravio zemlju koja najbrže raste u Evropi, ekonomski.

- I ja znam da to niko ne želi da prihvati i da je teško to različitim režimima i u regionu da prihvate, a u Evropi pogotovo, ali na kraju krajeva to su činjenice. I Angela Merkel mi je i poslednji i pretposlednji i svaki put kada se vidimo uvek posebno čestitala na ekonomskim rezultatima - rekao je Vučić.

Treba da razgovaram sa Đukanovićem o odnosima dve zemlje

Predsednik Vučić izjavio je da je s crnogorskim predsednikom Milom Ðukanovićem u Jerusalimu početkom godine "civilizovano razgovarao", ali da nisu bili saglasni po pitanju položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao i da treba da razgovaraju o odnosima dve zemlje koje bi po svemu morale da budu najbliže.

On je istakao da ima mnogo prostora za unapređenje odnosa Sbije i Crne Gore.

Upitan da li je razgovor moguć ako Crna Gora smatra da je to mešanje u unutrašnje stvari te države, Vučić je rekao da se on bori za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori koji čini skoro 30 odsto ukupnog broja stanovništva i da je normalno da Crna Gora pita kakvo je stanje pripadnika njihove manjine u Lovćencu ili Malom Iđošu.

- Ne vidim ništa loše u tome i ništa što bi na bilo koji način ugrozilo nezavisnost Crne Gore, niti to radim. Uz osmeh propratim te priče: ''Mi imamo mehanizme. Prijavićemo NATO-u''. Vi se na to nasmejete i kažete ''OK'' i samo guraj dalje - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpska manjina u Crnoj Gori nema regulisan status ni kao manjina, ni kao narod, ni kao konstitutivan narod i dodao da Albanci u Severnoj Mkedoniji, kojih je procentualno manje nego Srba u Crnoj Goriu, imaju neuporedivo veća prava.

Upitan šta savetuje predstavnike Srba, Vučić je rekao da gleda kako Srbija može da pomogne opstanak srpskih institucija, dakle Matice srpske u Crnoj Gori.
 

 

 

On je istakao da su u Srbiji sprovedene najteže reforme i kao primer navodi da je Srbija, od zemalja Zapadnog Balkana i četiri zemlje EU sa kojima se Srbija graniči, po stopi prosečne plate četvrta dok je pre osam godina bila osma.

- Što se tiče nedostataka, nedostataka uvek imate mnogo. Sam sam grešio bezbroj puta, svakoga dana. Ali čovek koji radi i ljudi koji se bore naravno da greše i uvek ću da prihvatim da onaj ko je na vlasti ne može da snosi apsolutnu odgovornost, ali uvek snosi veću odgovornost od svih drugih i za atmosferu u društvu i za sve drugo - rekao je Vučić i dodao da je Srbija uspela da sačuva stabilnost i mir u veoma teškom periodu.

KAKO BISTE REŠILI KOSOVSKI PROBLEM? Evo šta o tome kažu stranke koje učestvuju na predstojećim izborima!

 



Kada se radi o izveštaju Fridom hausa o nivou demokratije u Srbiji, Vučić kaže da nije pročitao svih 28 strana, ali da je video neke primedbe koje ne stoje i neke koje stoje, ali da bi voleo da ima više objektivnosti i ističe da prihvata da postoji deo stvari koji je zaista istinit i koji bi trebalo da se menja.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije Vučić je rekao da je sa dobrim delom stvari u tim izveštajima saglasan.

- I slušajte samo jednu stvar - svi pričaju otprilike šta nedostaje ovde ili šta nedostaje u nekoj drugoj zemlji. U svakoj zemlji nedostaje, ne postoji nijedna zemlja koja je idealna. Nema je. Aršini su različiti po različitim temama, ali nemam problem da razumem da smo grešili i da postoje stvari koje moramo da ispravimo - rekao je Vučić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Reforma sudstva je urađena nakaradno a još gore je kad su ukinuti neki opštinski sudovi, kako kažu, u cilju RACIONALIZACIJE?! Pa kakva je to racionalizacija kad je ukinut opštinski sud u mojoj opštini a zaposleni, koji su tamo radili sada putuju u Novi Sad a putuje i nekoliko hiljada građana da bi ostvarilo svoja prava???!!! Hajde da mi neko objasni tu RACIONALIZACIJU!

HVALA ŠTO VOLITE NAŠU NAJBOLJU I NAJLEPŠU OTADŽBINU! Vučić nakon ceremonije PONOSNO OBJAVIO FOTOGRAFIJU (VIDEO)
Društvo

HVALA ŠTO VOLITE NAŠU NAJBOLJU I NAJLEPŠU OTADŽBINU! Vučić nakon ceremonije PONOSNO OBJAVIO FOTOGRAFIJU (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja Dana ministarstva unutrašnjih polova i Dana policije ispred Palate "Srbija" , a nakon toga je na Instagram profilu "avucic" objavio fotografiju sa ceremonije i zahvalio se pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i istakao da će se ulaganje u policiju nastaviti.

07.06.2020

13:59

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija