• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.07.2020

14:43

NASTAVLJENO ISPITIVANJE HAŠIMA TAČIJA U HAGU, on i ostali osumnjičeni se terete za skoro 100 UBISTAVA

Politika

NASTAVLJENO ISPITIVANJE HAŠIMA TAČIJA U HAGU, on i ostali osumnjičeni se terete za skoro 100 UBISTAVA

Podeli vest

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nastavio je danas, treći dan za redom, razgovore u zgradi Specijalizovanih veća i tužilaštva tzv. Kosova sa sedištem u Hagu.


Prištinski mediji javljaju da pred ulazak u sud nije davao izjave medijima.


On je u ponedeljak i utorak u sudskoj zgradi, zajedno sa advokatima proveo više od 12 sati.

Prvog dana nakon ispitivanja izjavio da je sve vreme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, dok se sinoć nije obraćao medijima.

Tači se navodno nalazi u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca, ali tužilaštvo ovu informaciju nije potvrdilo.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, onjavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zlocine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRUKA I SRAMOTA! DO OKTOBRA NEĆEMO SAZNATI ZA ŠTA JE HAŠIM TAČI OPTUŽEN! Tapušković: Najs nije dostavio dokaze za zločine u Žutoj kući
Politika

BRUKA I SRAMOTA! DO OKTOBRA NEĆEMO SAZNATI ZA ŠTA JE HAŠIM TAČI OPTUŽEN! Tapušković: Najs nije dostavio dokaze za zločine u Žutoj kući

Šest sati je juče u haškom specijalizovanom tužilaštvu trajalo saslušanje predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija. Ostalo je nepoznato ne samo na koja pitanja je odgovarao, već i sadržaj predloga optužnice. Advokat Branislav Tapušković nekadašnji "prijatelj suda" u Haškom tribunalu, slaže se sa ocenama da to nećemo saznati do oktobra, kada bi sudija za prethodni postupak trebalo da odluči da li će optužnica biti potvrđena.

14.07.2020

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija