• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2020

12:14

OPROŠTAJNA POSETA! Vučić se sastao sa ambasadorkom Izraela

Politika

OPROŠTAJNA POSETA! Vučić se sastao sa ambasadorkom Izraela

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Države Izrael Alonu Fišer Kam i izrazio zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Izraela


Vučić je istakao da je tome posebno doprinelo međusobno razumevanje i solidarnost dvaju naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata.


Predsednik Srbije je izraelskoj ambasadorki zahvalio na svemu što je tokom diplomatskog mandata u Beogradu učinila za odnose dveju zemalja.



Ambasadorka Fišer Kam je rekla da je, tokom rada u Beogradu, bila svedok izuzetnog angažovanja predsednika Vučića na uspostavljanju bližih veza dveju zemalja.

Ona je pomenula istupanje na godišnjoj konferenciji AIPAC u Vašingtonu, koje je, kako je rekla, dotaklo srca jevrejskog naroda, kao i mnoga zakonska rešenja, koje je Srbija donela poštujući prava jevrejske zajednice.

Foto: Tanjug

Dvoje sagovornika su izrazili nadu da će u narednim godinama više izraelskih investitora bolje upoznati i koristiti povoljne uslove za ulaganje na srpskom tržištu.

Srpski predsednik i izraelska ambasadorka razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorki Fišer Kam na stavu Izraela da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci za mirno rešavanje tog važnog pitanja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

 

 

 

Ponosna sam kako su izraelske investicije menjale Beogradu

 

Ulaganja izraleskih kompanija u nekretnine u Srbiji godinama čine motor bilateralnih odnosa dve zemlje, koje bi mogle da ostvare mnogo bolje rezultate u oblasti sajber bezbednosti, tretmana voda i poljoporivrede, izjavila je ambasador Izraela Alona Fišer Kam na kraju četvorogdišnjeg mandata u Beogradu.

"Poslednjih godina investicije su premašile dve milijadre evra. Sa ponosom sam gledala kako su uticale na urbanizaciju širom Srbije, posebno Beograda", rekla je ambasadorka za Politiku.

Fišer Kam je dodala da investicije vodećih izraelskih kompanija uključuju i sektore obnovljivih izvora energije, tretmana voda, javnog prevoza, hrane i pića, avio motora, poljoprivredne tehnologije.

"Tu je kako je dodala i privredna razmena stabilnog rasta od 15 odsto na godišnjem nivou", rekla je ona i ocenila da je to odličan rezultat, imajući u vidu da Srbija i Izrael nemaju potpisan preferencijalni trgovinski ugovor.

Foto: Tanjug

Ambasador je izrazila uverenje da će se sitaucija u Jevrejskoj opštini Beograd umiriti nakon poslednje oduke suda.

"Sada kada je konflikt, nadam se prevaziđen treba uložiti napore u obnajvanje zajednice vraćanje povrenja u lidere i raditi na dobori male, ali aktivne jevrejske zajednice u Srbiji", ocenila je ona.

Podsećajući da se solidarnost Srba i Jevreja zasniva na zajedničkom stradanju tokom Holokausta te da je i Jasenovac, poznat kao "Aušvic Balkana", važan deo te tragične istorije.

"Borba protiv revizionizma, poricanja ili relativizacije Holokausta u zajedničkom je interesu. Sada kada se broj preživelih Holokausta smanjuje važno je ulagati u tri ključna stuba u borbi protiv antisemitizma i poricanja - u obrazovanje, zakonodavstvo i sećanje", rekla je Kam.

Foto: Tanjug

Izrazila je zadovoljstvo usvajanjem zakona kojim je regulisano uspostavljanje Memorijalnog centra Staro sajmište.

Ambasador je ocenila da su tokom njenog mandata značajno produbljeni odnosi dve zemlje, što se videlo i tokom posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina Srbiji 2018. ali i odlukom predsednika Srbije da u Jerusalimu otvori diplomatsko predstavništvo, otvaranje Lektorata za hebrejski i kulturu, kao i usvajanje zakona o memorijalnom centru Staro sajmište.

"Naročito nas je dirnula poseta predsednika Srbije Jerusalimu povodom 75 godina oslobađanja Aušvica, uz gest isticanja žute zastave sa Davidovom zvezdom na balkonu predsedništva", navela je ambasadorka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZZ

pre 3 godine

jel to ja dobro vidi da je ekselencija tetovirana?

Mirjana

pre 3 godine

Velikoj prijateljici srpskog naroda, sve najbolje u daljem zivotu i radu!

Milena

pre 3 godine

Nadam se da je Ambasadorka Izraela tokom boravka u našoj zemlji je veoma lepo primljena da nosi lepe uspomene iz naše zemlje, jer smo mi sa njenom državom veliki prijatelji, još jednom im veliko Hvala što nisu priznali Kosovo.

Nikoleta

pre 3 godine

Srbija je sa Izraelom u dobrim odnosima,a ambasadorki zelimo sve najbolje u daljem zivotu i radu.

Nadica

pre 3 godine

Predsednik se trudi da ima dobre odnose sa svima.

Pavle

pre 3 godine

Mora se priznati da sa Izraelom imamo odličnu saradnju kako u oblasti poljoprivrede, IT industrije, tako i politički.

rada

pre 3 godine

Srbija je imala dobru saradnju , tako ce i ostati

Pavle

pre 3 godine

Odlična saradnja sa svima je ključ uspeha. Bravo!

Darija

pre 3 godine

Istorijski gledano, 25 godina predstavalja kratak period, ali za dve drzave to predstavlja mnogo u građenju dobrih međusobnih odnosa.

Natasa

pre 3 godine

Srbiju i Izrael vezuje zajednička prošlost kao i protivljenje aktuelnim trendovima revizionizma, posebno imajući u vidu žrtve koje su tokom istorije pretrpeli srpski i izraelski narod

Zora

pre 3 godine

Saradnja sa drugim zemljama je od izuzetnog znacaja.

Kosta

pre 3 godine

Srbija je zahvalna Izraelu na iskrenoj podrsci koju nam pruza.

Zlata

pre 3 godine

Uvek je dobro imati sto vise prijatelja, sto predsednik Vucic svojom politikom dokazuje

Milka

pre 3 godine

Saradnja Srbije sa odlazecom izraelskom ambasadorkom je bila dobra. Zelim joj puno srece u buducem radu, ma gde to bilo.

Maja

pre 3 godine

Siguran sam da joj je boravak u Srbiji bio ugodan i prijatan, zelim joj sve najbolje u daljem radu.

KOSTA

pre 3 godine

Srbiju i Izrael vežu prijateljski odnosi i uzajamno poštovanje.

Dragana

pre 3 godine

Dobro je sto saradjujemo i sa Izraelom nikad se nezna da li ce neko nekom zatrebati.

Koja

pre 3 godine

Izmedju Srbije i Izraela postoje dobri bilateralni odnosi i saradnja koja se može proširiti na različita polja.

Darko

pre 3 godine

Одувек лепа и хумана сарадња Србије и Израела, мада последњих година је ова сарадња доживела још већи успон захваљујући дипломатији и пријатељству председника Вучића.

Filip

pre 3 godine

Srbija i Izrael su pravi prijatelji. Nastavljmo da unapređujemo saradnju u svim oblastima.

Darenzi

pre 3 godine

Ambasadorka velikih i iskrenih prijatelja iz Izraela je svojim velikim angazovanjem doprinela na jacanju prijateljstva sa Srbijom, a veliku podrsku je imala u tim nastojanjima licno od predsednika Srbije.

Sandra

pre 3 godine

Srbija je tokom proteklog perioda imala veoma dobru i uspesnu saradnju sa Izraelom i verujem da ce tako i ostati.

petra

pre 3 godine

Predsednik Vucic se trudi da sa svim stranim diplomatama,predstavnicima stranih drzava u nasoj zemlji uspostavi korektnu saradnju radi daljeg razvijanja politickih i ekonomskih veza nasih zemalja na obostranu korist

Ivana

pre 3 godine

Izrael i Srbija zaista rade na ekonomskoj saradnji, na jakim bilateralnim vezama.Srbija danas ima predsednika kojem je stalo do interesa naroda i države. Srbija se cela razvija i gradi.

Tanja

pre 3 godine

Vucic sa svima zeli da ostvari dobru i korektnu saradnju.

Ksenci

pre 3 godine

Svaki susret sa predstavnicima naših prijatelja iz Kine je veoma važan i značajan.

Ksenci

pre 3 godine

Kina nam je iskren prijatelj, i uvek ce nam pomoci kada nam zatreba pomoc...

Petar Krajic

pre 3 godine

Bila je ovo lepa saradnja i nadamo se da ce i u buducnosti da se nastavi.

Emina

pre 3 godine

Bez obzira na odolazak izraellske ambasadorke, Srbija se nada da ce se saradnja ove dve zemlje nastaviti jos intenzivnijim tempom.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17