• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

17.08.2020

21:21

SPREMA NAM SE PAKLENA PONUDA ZA KIM, AKO JE NE PRIHVATIMO - SANKCIJE?! Može li Srbija iskoristiti presedan iz 1945. godine?!

Politika

SPREMA NAM SE PAKLENA PONUDA ZA KIM, AKO JE NE PRIHVATIMO - SANKCIJE?! Može li Srbija iskoristiti presedan iz 1945. godine?!

Podeli vest

Na obnovljenim pregovorima sa predstavnicima Beograda, prištinski zvaničnici pokušali su da dobiju nešto što im ne pripada i to im nije pošlo za rukom. Ali, evropski posrednik Miroslav Lajčak sprema "dokument" zbog kojeg bi nam, ukoliko ga ne potpišemo, ponovo zapretili sankcijama, kaže Milovan Drecun.

Narodni poslanik i bivši predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju objašnjava za Sputnjik koliko je težak i mučan proces pregovaranja sa prištinskim zvaničnicima. 

- Kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani premijer Kosova Avdulah Hoti, albanski predstavnik je u jednom trenutku pokušao da nam proda priču o ratnoj odšteti sve dok mu Vučić nije žestoko odbrusio. Nakon toga, Hoti se žalio Miroslavu Lajčaku da mu Vučić preti ali je ostalo to da nema govora da ćemo nastaviti razgovore o ratnoj odšteti - ilustruje Drecun.

Albanci isključivo žele da se razgovara o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova ili o nekim elementima koji bi, prema Drecunovom mišljenju, mogli da se protumače bar kao posredno priznanje.

Kada se razgovaralo o nestalima, dodaje on, oni su tražili otvaranje policijskih i vojnih arhiva, naša strana je bila spremna na to ali smo tražili reciprocitet. Ali, oni negiraju da imaju arhivu OVK.

- Tek kada je Marko Đurić, u ekspertskim razgovorima, stavio brojna dokumenta sa dokazima na sto, Skender Hiseni je priznao da arhiv zaista postoji ali se već posle pola sata predomislio i opet počeo da negira - kaže Drecun.

Sankcije ako Beograd ne prihvati Lajčakov "dokument"?

Zanimljivo je, smatra naš sagovornik, i Lajčakovo ponašanje na kojeg se u ovim pregovorima najviše oslanja Berlin - on želi da kosovski problem reši ako je moguće do januara. Ubrzava tako što, na primer, uzme pitanje raseljenih i onda na jedan papir napiše pet, šest rečenica u kojima samo konstatuje da bi o tom pitanju strane trebalo nešto da urade bez ikakve obavezujuće odredbe za Prištinu.

Foto: Tanjug/Reuters/Fotomontaža

- Mislim da on želi da se postigne niz dogovora o ekonomskoj saradnji, slobodnom protoku ljudi i kapitala, raseljenima i nestalima. Nakon toga, on bi da doda po neku rečenicu i da definiše sve na jednom papiru kao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Takav „dokument"  bi bacio na sto uz reči da će nam uslediti sankcije ako ga ne prihvatimo - predviđa Drecun.

Vratiti ceo proces u Ujedinjene nacije

Dugogodišnji diplomata, savetnik delegacije u Rambujeu i ambasador Branko Branković kaže da prištinska strana želi da stvori što više tenzija do 7. septembra kako bi privukli pažnju zapadnih zemalja, a pre svih Sjedinjenih država. Mišljenja je da Evropska unija Srbiji nimalo ne pomaže od kada je preuzela pregovore i da je Lajčak postavljen da uradi određeni posao. On smatra da Srbija treba intenzivno da razmišlja na koji način pregovarački proces iz Brisela da približi UN.

 

ŠOK OTKRIĆE! ISPLIVALE STOTINE DOKUMENATA O PAVELIĆU, NDH, KRLEŽI... Pavelićeva žena Marija naređivala brutalna ubistva Srba, Ante se se*sao sa suprugom Mile Budaka...

Drecun smatra da EU neće prihvatiti mogućnost da se odrekne posredničke uloge, a mi bismo onda kao strana koja opstruiše pregovore mogli da budemo optuženi za eventualni neuspeh razgovora i ponovo  suočeni sa sankcijama.

- Nešto što nije realno, ne treba da pokušavamo da radimo - rekao je on.

Ko je za, a ko protiv razgraničenja?

Kada se govori o eventualnim modelima rešavanja kosovskog pitanja, Nemcima, kaže Drecun, nikako ne odgovara razgraničenje, jer smatraju bi to bila podela između Albanije i Srbije, što bi dovelo do stvaranja velike Albanije koja bi bila pod dominacijom SAD i Turske.

On nastavlja da bi razgraničenje bio poraz Angele Merkel koja je lično potpisala priznanje Kosova u ovim takozvanim granicama, a treća stvar jeste da se Nemci pribojavaju da bi  pitanje podele Kosova bilo uvučeno u geopolitičko sučeljavanje Rusije i SAD.  Nemci strahuju i da bi posle eventualnog rešavanja albanskog nacionalnog pitanja bilo teško odbiti zahtev  da se reši i srpsko nacionalno pitanje.

MILO DOVODI HILJADE ROME IZ EVROPE NA GLASANJE, SPREMA SE VELIKA IZBORNA KRAĐA! Nebojša Medojević otkrio pakleni plan Milogoraca!

Branković smatra da oni koji su nas bombardovali sada moraju da nađu izlaz kako to da opravdaju ali da Srbija pred njih treba da izađe sa predlogom o sveobuhvatnom rešenju koje neće podrazumevati priznanje kosovske nezavisnosti. 

Foto: Fotoilustracija

- Uzmimo na primer 1945. godinu kada su formirane UN, tada je Sovjetski Savez imao tri stolice u toj organizaciji - Belorusiju, Ukrajinu i Rusiju. Zašto mi ne bismo mogli da idemo sledećim putem - da Kosovo ostaje da je u Srbiji ali da Kosovo i Metohija po presedanu iz 1945. dobije stolicu u UN. Unutar KiM bi trebalo napraviti dva kantona pa bi se u UN na svake četiri godine smenjivali albanski i srpski ambasador - predlaže on.

Na taj način, objašnjava Branković,  Kosmet ostaje deo Srbije, a sve velike sile bi bile zadovoljne, jer je Kosovo dobilo tu stolicu u UN.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 3 godine

Много бољи пример и преседан из светске праксе је да такозвано Косово* има статус као Тајван, који неке земље признају као државу а неке не признају, при чему постоји консензус у међународној заједници је да се ради о побуњеној кинеској провинцији. Иако Народна Република Кина не признаје Тајван као независну земљу она никад због тога није потпала под било чије санкције, ни оне Уједињених нација нити једностране (незаконите) санкције појединих западних земаља.

Dragan

pre 3 godine

Dati Kosovu stolicu u UN a da ostaje kao-tobože u Srbiji je totalna kapitulacija. Ovo predlaže Branković koji nije Vuk već Branko, te je promenio dlaku dok mu je ćud ostala ista! Treba u svakim pregovorima zatezati odnose do granice pucanja. Oni su zatvarali granicu i uvodili sankcije (zapadni fabrikant), mi bi trebalo da zatežemo do granice pucanja sa zveckanjem oružja i nacionalizmom. Samo ovako možda nešto i dobijemo!!!

zasto

pre 3 godine

ih vise trepita.... svaka ozbiljna drzava bi im porucila da se teraju u lepu....?

Razum

pre 3 godine

G.Brankovic uopste nije svestan sta prica i kakve sulude predloge daje. Njegov predlog je korak do potpunog otcepljenja Kosova. KiM je samo deo plana za ukupno razbijanje Srbije i bilo kakvo resenje koje bi podrazumevalo podelu ili ovakav naopaki predlog o dvovlascu sa stolicom siptara u UN bi vodio unistenju Srbije. Srbija mora bez obzira na sve da brani celokupnost teritorije i ako ce neko uvoditi sankcije neka uvodi. Na vagi je zivot ili smrt. Recite vise to narodu, da nemaju zablude oko toga sta se desava vec 30 godina i zasto je toliki pritisak na Srbiju. Narode u zemlji Srbiji, precrtani smo svi zajedno od strane Nemacke i Engleske i nece se zaustaviti dok nas skroz ne rasparcaju i stvore zemlju albanske i crnogorske mafije u kojem nema daljeg napretka vec izumiranje i nestanak naroda, istorije, SPC i jezika. Krajnji cilj je objedinjavanje katolicke evrope pod njihovom cizmom i udar na Rusiju bez smetnji. U ovom trenutku Srbiju cuvaju i Rusija i Kina i niko nas ne moze napasti. Unazad ni korak. Ovakve kao sto je Brankovic sklonite sto dalje od politike.

todor

pre 3 godine

Da smo sve vase naslove shvatali ozbiljno, pola bi Srba do sada pomrlo od straha. Koliko ratova, atentata, drzavnih udara i ostalih nebuloza ste napisala krupnim slovima na naslovnoj strani, a na srecu ni jedna ta vest nije bila dacna. A tek sta reci o prostaklucima i desavanjima u zadruzi i na farmi. Prosto coveku dodje da ne otvori vas sajt.

Atlija Milorad 60

pre 3 godine

manite se ti glupih naslova Pozdrav

Glas razuma

pre 3 godine

Gde baba prođe tu trava više ne raste.

Vlado

pre 3 godine

Zato što smo imali takve savetnike, kao što je "dugogodišnji diplomata, savetnik delegacije u Rambujeu i ambasador Branko Branković", zato smo i tako prošli. Dotični zaboravlja da je Lajčak izabran od strane EU, ali je i ministar inostranih poslova Slovačke Republike, koja NIJE PRIZNALA KiM! Ne treba nekog unapred etiketirati, već trezveno razmisliti i vagati svaku reč, što dotičnom očito nije jača strana, već želi da napravi konflikt i sa državama koje su na našoj strani.

mirko

pre 3 godine

Angela Merkel odlazi sledece godine, to poglavlje se zatvara. Ista Merkel uspela je da nemacku ekonomiju dovede do kraha. Aericka ekonomija identicno. Ukoliko se odluci da ih prati Srbija ce biti rasparcana i rastrzana od umiruce zapadne imeprije i nestati zajedno sa njom. Nije vreme za velike odluke u ovom trenutku, nase je da odugovlacimo. Pustiti imperiju da umre u miru.

Slobodan

pre 3 godine

Каква глупост. Па је ли на крају опстао Совјетски Савез? Је ли Русија задржала Белорусију и Украјину?

NEBOJŠA

pre 3 godine

предлог ''господина'' бранковића исто што и милошевићева резолуција1244,КАПИТУЛАЦИЈА НА МАЛА ВРАТА.сад нам ту резолуцију представњају као победу,а да нису потписали капитулацију она нам не би ни требала било шта чувати !!!НАЖА ПОЧЕТНА ПОЗИЦИЈА ВЕЋ ПОСТОЈИ.ТО ЈЕ НАШ УСТАВ И ТА ЈЕ.ЕНА РЕЗОЛУЦИЈА.ТО ЗАЦЕМЕНТИРАТИ !!! свако ев.отступање од почетног положаја запад мора ДЕБЕЛО да плати,а свако плаћање мора бити извршено УНАПРЕД , јер је јасно да они неће испоштовати ништа што обећају,па чак ни што потпишу.зато они морају НАЈПРЕ ИСПОШТОВАТИ СВОЈ ДИО ДОГОВОРА,НИШТА НА ''ДОЂЕМ ТИ''.само тако и никако другачије.ј.беш санкције !!!на то смо навикли,а и сигуран сам мд их пола света неће прихватити.улазаку у еу нас неинтересира и то њима треба ЈАСНО И НЕДВОСМИСЛЕНО ставити до знања !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija