• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

06.01.2021

15:00

Srbija sa Kinom potpisala memorandum za nabavku brzih vozova!

Politika

Srbija sa Kinom potpisala memorandum za nabavku brzih vozova!

Podeli vest

Srbija je danas sa kineskim partnerima zaključila memorandum o razumevanju i saradnji kojim je postavljen osnov za potencijalnu nabavku putničkih vozova za brze pruge

Memorandumom, koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnici Srbija voza, "China Railway International Co, LTD" i "CRRC Corporation Limited", dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat.

Odgovarajući vozovi biće potrebni Srbiji za putnički saobraćaj na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar - Novi Sad - Subotica.

Svečanom potpisivanju u Vlade Srbije prisustvovala je ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Foto: Tanjug

Srbija sa kineskim partnerima zaključila memorandum o razumevanju i saradnji kojim je postavljen osnov za potencijalnu nabavku putničkih vozova za brze pruge



Ministar Momirović je istakao da memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

- Poštujući čelično prijateljstvo između naše dve države i predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga, uz zahvalnost za sve što Narodna Republika Kina čini za Srbiju, ovaj memorandum o razumevanju u vezi voznih sredstava predstavalja nastavak intenzivne saradnje sa Kinom - rekao je Momirović.

Zahvalio je Kini na sveukupnoj podršci koju pruža na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata, koji se trenutno realizuju u Srbiji.

Foto: Tanjug

Tomislav Momirović

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su i u uslovima pandemije kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje deonica brze pruge u Srbiji neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

- Prethodna dva meseca vidimo veoma veliki i konkretan napredak na gradilištu. Današnje potpisivanje otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju u proizvodnji brzih vozova i kineske kompanije su spremne da dele svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima. I daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Srbije - rekla je ona.

Foto: Tanjug

Čen Bo je istakla da je potpisani dokument dobar početak saradnje u novoj godini između dve zemlje i dodala da je sigurna da će saradnja imati puno novih rezultata i uspeha.

- Danas je Badnji dan. Videli ste da smo veoma vredni i radimo tokom praznika. Želim svima srećan Božić, puno zdravlja i uspeha, i sve najbolje u novoj godini - poručila je ona.

Saradnja dogovorena danas potpisanim memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Foto: Tanjug

Čen Bo

Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centara za obuku i održavanje, kao i centra za proizvodnju železničkih vozila.

Saradnja će biti razvijana u skladu sa potrebama projekata i tržišnim potencijalima što će imati izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MOMIROVIĆ: Radovi na brzoj pruzi u Novom Sadu biće gotovi do marta!
Društvo

MOMIROVIĆ: Radovi na brzoj pruzi u Novom Sadu biće gotovi do marta!

Radovi na deonici brze pruge Beograd - Novi Sad koji se izvode na teritoriji Novog Sada biće gotovi krajem februara ili u martu, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u Beškoj prilikom obilaska izgradnje drumsko - pešačkog podvožnjaka ispod buduće brze pruge

04.01.2021

13:07

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija