• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2021

21:05 >> 20:38

SRBIJA NIJE ŠAKA ZOBI DA JE POZOBA SVAKA BELOSVETSKA VRANA! Vučić na pomenu žrtvama NATO bombardovanja: OPROSTILI SMO MNOGO, ALI NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI! /VIDEO/

Politika

SRBIJA NIJE ŠAKA ZOBI DA JE POZOBA SVAKA BELOSVETSKA VRANA! Vučić na pomenu žrtvama NATO bombardovanja: OPROSTILI SMO MNOGO, ALI NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI! /VIDEO/

Podeli vest

U Kombank dvorani obeležen je dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja. Događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

20:57 - Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Hvala svima što smo i večeras svi zajedno i što je i večeras srpski duh nesalomiv i nepobediv. Jedno dete dnevno, i malo više od toga, toliko ste nam ubijali. Ima li šta gore, to je ona najteža brojka NATO agresije. Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Oni su krivi samo što su čuvali svoja ognjišta. Nije moguće objasniti to ni danas 22 godine posle agresije. Ostala su kao večni greh imena. Šesnaestoro dece ubijeno je u koloni, to je objašnjeno kolateralnom štetom. Dogodila se agresija, ne ni kampanja ni operacija. Napad na suverenu zemlju bez odluke UN. Nismo mogli da ne izgubimo. 19 velikih napalo je jednu malu zemlju. A ta mala zemlja održala je svima njima čas iz pravde i morala. Izgubili smo mnogo, zemlju, ognjišta, ljude, naše najbliže, ali obraz i čast još su tu. Srbija je napredovala. Ta Srbija danas kada je u svetu više bombi nego vakcina spremna je da deli sa svetom baš te vakcine. Mi smo spremni i da ih proizvodimo. Radimo i gradimo i hoćemo da budemo bezbedni na svom, nećemo više niko da nam napada decu, hoćemo da budemo slobodni. Danas kad čujemo ideju da nas Kosovo prizna, a da mi priznamo Kosovo. Nije nam potrebno to priznanje. Nećete od nas dobiti gaženje po našoj prošlosti i budućnosti. I danas kada nam prete formiranjem Velike Albanije i kažu da nema ništa od formiranja ZSO, poručujemo da nismo slabi kao što smo bili. Srbija nije i neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozoba. Molim samo da nam ne prete i ne misle da je Srbija slomljena i da neće znati da odgovori. Oprostili smo mnogo, ali baš nikada nećemo zaboraviti. Spremni smo od celog Balkana da napravimo jak region. Mi Srbi znamo koja je cena slobode, imamo pravo da je čuvamo. Na tlu Evrope postojala je, a danas snažnija nego ikad postoji nesalomiva, nepokolebljiva Srbija. Neka je večna slava svim žrtvama. Svi zajedno uskliknimo "Neka je večna Srbija" - rekao je Vučić.

20:40 - Scenski nastup glumaca u znak sećanja na žrtve... Sećanje na malu Milicu Rakić, pukovnika Milenka Pavlovića, majora Zorana Radosavljevića... Nabrojana su imena nastradalih u ovom zločinu

Foto: printscreen

Milorad Dodik

20:30 - Prisutnima se obratio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

- Često govorim na ovakvim mestima, ali kad god probam nešto da napišem nedostaje mi reči jer ne znam kojima da opišem bol i tugu na ovakvim mestima. Naš srpski jezik ima 150.000 reči, to sam negde pročitao, ali nekako kad dođem sa ovakvog događaja mislim da nisam ništa ni rekao. Zato mislim da je najadekvatniji odgovor tišina koja je naše majke, žene i decu odvela u noć. Taj NATO je želeo da pokaže svoju snagu time što je bacao bombe u Srbiji i Republici Srpskoj. Tragove tog osiromašenog uranijuma osećamo i danas i mnogi oboljevaju. Slali su nam "milosrdne anđele" da ubijaju naše ljude. Tamo gde je bilo ljudskih žrtava nazivali su to kolateralnom štetom. Bog je danas dao jaku Srbiju i jaku Republiku Srpsku koja se bori da očuva svoj identitet. Imamo zajedničku veru, jezik, krsnu slavu, volju da živimo u istoj državi. Nisu nas uništili ni Jasenovci ni ostale nevolje. Znam da današnja Srbija koja postaje lider i ima jake institucije i vođstvo, koja želi mir u regionu, može da postane faktor tog mira. Neka živi Srbija, Republika Srpska i neka večno živi srpski narod - rekao je Dodik.

20:20 - Usledio je muzičko igrani nastup u znak sećanja na sve žrtve NATO bombardovanja

Foto: printscreen

Patrijarh Porfirije

20:10 - Na samom početku ovog događaja prisutnima se obratio patrijarh srpski Porfirije.

- Pre nego što sam pošao ka ovom mestu večeras otvorio sam novi zavet i našao se na početku sedme glave jevanđelja po Mateju gde stoji: "Ne sudite da vam se ne sudi". Mi smo se ovde sakupili ne da sudimo već da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina. Sećamo se svake žrtve, a imena mnogih stradalih te 1999. godine mogu biti upisana u kalendar SPC. Tih dana pojavila se i hrišćanska solidarnost. Tih dana delili smo sve. Kažu da je srpski narod 1995. godine izgubio tu hrišćansku solidarnost, a za tih 78 dana vratila se. Šta nas je održalo tokom tog neviđenog zla? Šta nas je održalo tokom albanske golgote u Prvom svetskom ratu? Šta će nas održati tokom ove epidemije? Održaće nas ta solidarnost, hrišćanska ljubav. Zdrava porodica, supruga, deca, to su temelji društva. Samo onda kada smo utemeljeni u sopstvenom identitetu i znamo ko smo i šta smo, to je garant da ćemo znati da razgovaramo i sa drugima poštujući njih - rekao je patrijarh.

Podsećamo, a današnji dan, 24. marta 1999. godine, počela je NATO agresija na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojoj je tokom neprekidnih 78 dana vazdušnih napada, prema podacima koji zvanično nisu usaglašeni, poginulo između 1.500 i 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000 ljudi. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije Alijanse ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Prema istom izvoru teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od kojih 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Jugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među njima i 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.


Tokom intevencije teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Procene štete kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara.

Srbiju je tog 24. marta napala koalicija 19 najmoćnijih zemalja sveta u nameri da joj otme Kosovo i Metohija, ali taj cilj do danas nije ostvaren.

Agresija NATO na Srbiju je izvedena pod nazivom "Milosrdni andeo", a neposredna povod za to je bio navodni masakr civila u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea.

 


NATO agresija je okončana 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, koji je predviđao da će se jugoslovenske snage bezbednosti povući sa Kosova, a da će biti uspostavljen UNMIK, civilna misija Ujedinjenih nacija.

NATO je Srbiju napao bez odobrenja SB UN.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Luka

pre 3 godine

Žrtve se ne zaboravljaju, ožiljci i sećanja. Tih dana dosta je nevinih stradalo, deca nisu bila nikome kriva.

Luka

pre 3 godine

Nikad nećemo zaboraviti naše nevine žrtve koje su stradale u NATO bombardovanju.

Stefan

pre 3 godine

Ni oprost ni zaborav, jer na to nemamo pravo ni pred bogom ni pred ljudima, ni pred malom Milicom ni pred heroja sa Košara i Paštrika.

Branko N

pre 3 godine

Stefan: Ljudski je praštai, ali se zlo ne sme nikada zaboraviti.

Sanja

pre 3 godine

Kasno je suditi, ostaje smao sećanje i nada da se tako nešto više nikada neće ponoviti.

IVANA

pre 3 godine

Decu im necemo oprostiti. SRBIJA PAMTI ZRTVE NATO BOMBARDOVANJA.

Bojan

pre 3 godine

Samo mi koji smo živeli u to vreme znamo kakav smo pakao preživljavali.

kiki

pre 3 godine

Nastadale u nato agresiji 1999 godine nikad ne možemo zaboraviti.

Slava

pre 3 godine

Kakva ironija, milosrdni anđeli koji seju smrt!

Ivana

pre 3 godine

Tišina koja je naše majke, žene i decu odvela u noć. To im ne mozemo oprostiti niti zaboraviti, to umire sa nama.

Milica

pre 3 godine

Decu im ne smemo zaboraviti ni oprostiti...sa se nikad ne zaboravi odvratni zvuk sirene za vazdusnu opasnost

Jovana

pre 3 godine

Дан туге, дан сећања, дан опроштаја! Вечна слава и хвала свим жртвама!

ElezM

pre 3 godine

Pamtimo ali nikad nećemo zaboraviti ovo što je NATO agresor uradio prema našoj zemlji i prema našem narodu.

nedeljko

pre 3 godine

Nikad ne zaboraviti i nikad nikom da se ne ponovi! Zaboraviti ovako stravican zlocin, zaboraviti ljude koji su se herojski borili, neki i zivote dali protiv agresora, bila bi najveca sramota i najveci poraz u nasim zivotima!

Ivana

pre 3 godine

Iz Vučićevih reči možemo zaključiti da je Srbija dalje u opasnosti.Srbija je država kojoj se preti ugrožavanjem bezbednosti, kao i nasilno oduzimanje teritorijalnog integriteta. Aleksandar Vučić mora da zakaže pod hitno sednicu SBUN.

nedeljko

pre 3 godine

Decu vam necemo nikada oprostiti! Nase heroje nikada zaboraviti! Nikada da se ne ponovi!

Nikola

pre 3 godine

Užasan i jeziv je bio taj mart 1999. godine, stradao je nedužan narod Srbije koji i dan-danas oseća posledice i ispašta... Da se nikad ne ponovi!

Milan63

pre 3 godine

Ono što su uradili 1999. godine, uradiće ponovo ako ne budemo imali dovoljno snažnu armiju i najmodernije sisteme u funkciji odvraćanja, a ja bih rekao i moćne saveznike koji mogu da nas zaštite svojim nuklearnim kišobranom. Ako danas prete i jednoj moćnoj Rusiji, šta tek mogu nama da urade. Po meni, teško da ćemo umilostiviti svojom neutralnošću one koji nas stalno ucenjuju jer svet danas počiva na goloj sili, a ne na međunarodnom pravu i pravdi. Bilo bi dobro da naučimo lekcije iz prošlosti.

Natalija

pre 3 godine

Danas se sećamo svih žrtava NATO AGRESORA. Bombardovalo nas je 19 najcivilizovanijih zemalja članica NATO-a i sav svoj bes 78 dana sručile su na našu zemlju na Srbiju.

Natalija

pre 3 godine

To je bio zločin nad slobodnim i suverenim narodom, koji svojom istorijom i životom tako nešto nije zaslužio. Dokle god se neko za ovaj zločin ne bude bar ljudski pokajao, nećemo moći da ostavimo sve ovo iza nas, nećemo moći da zaboravimo!

Jovana

pre 3 godine

Србија памти и памтиће жртве. Чланице НАТО-а, треба да се стиде свог срамног чина, чина којим су живота лишили недужне , па чак и децу!

Sandra

pre 3 godine

78 dana i noci obuzeti strahom;sakriveni u podrume,slusajuci zvuke sirene koja najavljuje vazdusnu opasnost zauvek će ostati u mom secanju.

Anita

pre 3 godine

U napadima koji su trajali bez prekida 78 dana tesko su osteceni infrastuktura,privredni objekti,skole,zdrastvene ustanove, medijske kuce,spomenici,crkve i manastiri...nikada se nece zaboraviti zlocin.

Ivana

pre 3 godine

Koliki je samo broj nevinih ljudi koji su nastradali,necija deca,roditelji,braca!

Dragan

pre 3 godine

Prošlo je 22 godine strašnog zločina i užasa koji smo pretrpeli zbog NATO bombardovanja.

Aki

pre 3 godine

Zasto?! Zasto su stradali neduzni civili, deca, kome su oni bili krivi. Strasno, Srbija nikada to ne sme zaboraviti.

Jeka

pre 3 godine

Svaka rana ostavlja svoj oziljak. Nato agresija je ostavila duboku ranu srpskom narodu koji se ne zaboravlja. Vecna slava svima koji su izgubili zivote zarad svoje drzave...

Nešo N

pre 3 godine

To zlo koje nam je uradio NATO, ne smemo nikada zaboraviti.

Nela

pre 3 godine

Ne oprostiti i nikada ne zaboraviti, žrtve našu decu koja su život dala za našu zemlju...

Dejana

pre 3 godine

Srpski narod je tokom istorije preživeo mnoga stradanja. Svaka borba nas je činila jačim. Iz poštovanja i bola koji i dan danas osećamo prema svim stradalim, i nevinim žrtvama, pamtimo i ne damo zaboravu nikad 24. mart i svih ostalih 78 dana počevši od tog datuma 1999. g.

maja

pre 3 godine

Niko jos nije odgovarao za takav vid agresije,a mi ne zaboravljamo nevine zrtve i decu koja su stradala.

maja

pre 3 godine

Mala smo zemlja,a srpsko srce veliko,ali ne mozemo i ne smemo da zaboravimo.Što reče patrijarh: ne sudimo, ima ko će njima suditi.

maja

pre 3 godine

Agresija na jednu zemlju je pravi naziv njihovih zlodela. Nisu nas porazili i ne mogu nam uzeti deo naše teritorije. 19 velikih nasuprot jedne male Srbije! Čast i hrabrost su naše ime a njihovim nedelima Bog neka sudi.Što reče patrijarh: ne sudimo, ima ko će njima suditi.

maja

pre 3 godine

Gledala sam ceo prenos, bilo je izuzetno tesko....a od izuzetne vaznosti je bilo prisustvo i patrijarha ako i Dodika. Vucic na visini zadatka. Hvala... Srbija je okrenula ledja ratu, okrenula se ka pobedi.

Sara

pre 3 godine

Mnogo nevinih zrtava, dece, mladih, koje ne smemo pustiti u zaborav!

Jana

pre 3 godine

Mi plaćamo danak NATO agresije. Broj obolelih od karcinoma je u ogromnom porastu pole bombardovanja.

Mile

pre 3 godine

Žrtve nato bombardovanja se ne smeju zaboraviti

Markic

pre 3 godine

Bilo je tuzno tih dana bio sam dete i nikada to necu moci da zaboravim dokle god sam ziv.

Lazar

pre 3 godine

Srbija danas pamti svoju istoriju i obeležava događaje koji su bitni.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija