• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.03.2021

14:24

Brnabić s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU: Kristalno je jasno da je cilj smanjenje siromaštva!

Politika

Brnabić s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU: Kristalno je jasno da je cilj smanjenje siromaštva!

Podeli vest

Vlada Srbije je u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem startegije održivog razvoja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić

Na onlajn sastanku s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU na temu ciljeva održivog razvoja u Srbiji, ona je navela da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu i pozvala predstavnike Konventa da se priključe tom telu.

Premijerka je navela da ciljeve održivog razvoja treba "prevesti na srpski jezik" i prilagoditi ih potrebama društva, kao i da treba odrediti prioritete.

Brnabićeva je rekla da je "kristalno jasno da je cilj smanjenje siromaštva" i naglasila da obrazovanje i dalje ostaje prioritet Vlade Srbije.

"Razumela sam sve podatke i znam koliko se sa tim borimo. Znam, takođe, koliko u naporima da ubrzamo rast BDP, da učinimo taj rast što održivijim i povećamo plate i penzije, nekada nenamerno zapostavimo ranjive kategorije, ali je održivi razvoj i rast u tome da niko ne treba da zaostane za kolonom", poručila je premijerka.

Pozivajući se na podatke Tima za smanjenje siromaštva, Brnabićeva je rekla da je siromaštvo u domaćinstvima u kojima nosilac ima makar srednju školu četiri i po puta manje zastupljeno nego kod domaćinstava u kojima nosilac domaćinstva nema ni osnovnu školu.

Navela je da se Vlada Srbije u daljem razvoju zemlje oslanja na tri strategije - pametne specijalizacije, industrijske politike i razvoja veštačke inteligencije.

Navela je i da je predloženo da predsedavajući međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Predlog je, kaže, i da kopredsedavajući, odnosno zamenik predsedavajućeg bude Slavica Ðukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Pozvala je Nacionalni konvent o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici Nacionalnog konventa prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape pute.

Brnabić je podsetila da je prethodna Vlada 2016. formirala međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. u Ujedinjenim nacijama predstavila "dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva odriživog razvoja".

"Naš cilj je da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine", rekla je Brnabić.

Foto: Printscreen/TV happy

Ana Brnabić



Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU i dodala da će kasnije danas početi planiranje trećeg dijaloga, koji je planina kroz mesec dana, a čija će tema biti zelena agenda za Zapadni Balkan.

"Nadam se da će ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko politički misli, nego da jedino vazno bude kako ko radi i kakvi su rezultati", rekla je Brnabić.

Zahvalila je Nacionalnom konventu o EU na velikom poverenju i saradnji i naglasila da je pored toga što se razgovara o važnim temama neophodno da nakon dijaloga imamo i konkretne rezulate.

Izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nacionanog konventa o EU nakon prvog dijaloga pristali da se uključe u čak tri radne grupe za izradu tri važna zakona koja su u vezi s vladavinom prava - o Zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog zančaja i zaštiti podataka o ličnosti i o elektronskim komunikacijama.

Premjerka je podsetila da je početkom marta imala još jedan sastanak s Poverenikom, ombudsmanom i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU u vezi sa radom na tim zakonima, čije je usvajanje, kako je istakla, izuzetno važno, ali je napomenula i da se s tim dosta kasni.

U ime Nacionalnog konventa o EU poziv premijerke da se članovi Konventa uključe u grupu koja se bavi održivim razvojem prihvatila je koordinatorka tog tela Nataša Dragojlović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17