• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2021

09:03

Ne želimo zamrznuti konflikt jer uvek neko može da ga odmrzne. Želimo saradnju sa Albancima! Predsednik Vučić se obratio posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije /VIDEO/

Politika

Ne želimo zamrznuti konflikt jer uvek neko može da ga odmrzne. Želimo saradnju sa Albancima! Predsednik Vučić se obratio posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom

Vučić i Mas sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon razgovora predsednik se obratio javnosti.

- Srbija nema ekonomski važnijeg spoljnog partnera od Nemačke - rekao je predsednik Vučić.

- Želeo bih da ukažem na značaj naših odnosa sa Berlinom, ne postoji nijedan ekonomski partner kao što je Nemačka. Čak i u vreme korone, imali smo rast trgovinske razmene.

- Pre nekoliko godina 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas čak 70.000 - naglasio je Vučić i dodao da su to ozbiljne kompanije, koje menjaju svest naših ljudi.

Predsednik je naglasio da je zahvalan i kancelarki Angeli Merkel zbog pomoći Srbije u svim oblastima.

- Nećemo zaboraviti mnogo toga što je ona uradila za nas.

Foto: Tanjug

Vučić i Mas
Na današnjem sastanku govorilo i o Kosovo i Metohiji

Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i prištine pod okriljem EU, kao i Srbija, koja je spremna za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

- Nemačka je, kao što znate priznala nezavisnost - rekao je i dodao da Nemačka podržava nastavak dijaloga, za koji je Srbija spremna.

- Iako smo na suprotnim stranama jer je Nemačka priznala Kosovo, mi želimo da pronađemo kompromisno rešenje. Ne želimo zamrznuti konflikt jer uvek neko može da ga odmrzne. Želimo saradnju sa Albancima i rešavanje svih međusobnih pitanja. Nama je cilj da sa Albancima gradimo mir i u narednih 100 godina, a suština je da sada izgradimo dobre odnose. Tražimo ispunjenje svih potpisanih dokumenata, odnosno Briselskog sporazuma - kaže Vučić i dodaje da Srbija ne želi teritorije susednih zemalja već želi da bude sve jača ekonomski.

- Mi i Albanci bićemo najveće nasije na Balkanu u narednih 100 godina - dodao je on i ponovio da je suština srpske politike mir.

- Moramo da čuvamo mir, teritoriju, ekonomiju, kulturu i sport, ali i ostale sfere života, a da nam uvek bude glavni cilj ekonomski rast u Srbiji - dodaje predsednik.

Vučić dodaje da se na sastanku razgovaralo o vladavini prava kao ključnoj temi, i navodi da očekuje od Srbije da će tek videti sve bolje rezultate u ovoj oblasti.

Kako je rekao, razgovarali su i o uticaju virusa korona i dodao da veruje da ćemo uspeti da pobede tog stvarnog neprijatelja i da se vratimo stvarnom životu.

Hajko Mas je zahvalio na divnom gostoprimstvu.

- Godinu dana sam planirao ovu posetu, ali zbog epidemiološke situacije smo morali pomeriti posetu - rekao je Mas i posebno pohvalio proces vakcinacije u Srbiji.

- U početku smo se iz daljine divili vašem uspehu vakcinacije, ali sada je bolja situacija i u Nemačkoj - dodao je Mas.

Podsetimo, Mas je uoči dolaska poručio je da na licu mesta želi da utvrdi kako Nemačka može da podrži dijalog Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa.

- Još uvek nerešeni odnosi Srbije i Kosova koče razvoj dve zemlje i celog regiona, a time i dalje približavanje EU. Želim na licu mesta, zbog toga, da sagledam kako možemo podržati dve zemlje u dijalogu normalizacije pod posredovanjem EU  - naveo je Mas u saopštenju.

Stupanje na dužnost nove vlade u Prištini, prema njegovim rečima, je za to pravi trenutak.

- Istovremeno investiramo, otvaranjem naše nove ambasade u Beogradu, vidljivo u naše odnose sa Srbijom. Tim podvlačimo i naše opredeljenje da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU - naglasio je Mas.

Danas će, takođe, biti otvorena i nova ambasada Nemačke u Beogradu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan

pre 3 godine

Predsednik nastavlja diplomatske aktivnosti i borbu za napredniju Srbiju.

Baca

pre 3 godine

Bice ovo jos jedan sadrzajan i naporan dan za predsednika.

Milaa

pre 3 godine

Priština ne želi dogovor sa Srbijom, ali mi ćemo uložiti sve napore, pre svega da bi obezbedili što bolji život našim građanima na KiM.

Jovana

pre 3 godine

Srbija je spremna na kompromis sa pristinskim vlastima, i taj dijalog ce nam znaciti, ali zapamtite samo jedno, da Srbija nikada priznati nece lazno proglasenu nezavisnost KiM

Zeka07

pre 3 godine

Mi smo spremni za dijalog sa Pristinom i pronalazak kompromisnog resenja prihvatljivog za obe strane.

Ana

pre 3 godine

Pitanje KiM ce se resiti na miran način, u to sam sigurna.

Danica Vulovic

pre 3 godine

Srbija je uvek spremna za mirna i kompromisna resenja naravno sto ne znaci da cemo na bilo kakve ucene pristajati !

Dama bez blama

pre 3 godine

Nemci zaposljavaju u Srbiji mnogo nasih gradjana i moramo sa njima lepo i mudro.

Milos Veliki

pre 3 godine

Sa nemcima smo ok, od kada su se Merkelova i Vucic sprijateljili i treba samo da nastavimo tako.

Mile Seljak

pre 3 godine

Oni su jaki i bolje sa njima biti prijatelj, nego ne. Samo opusteno i pametno, umemo mi to.

Milan63

pre 3 godine

Lično ne verujem ništa Nemačkoj, bez obzira na odličnu ekonomsku saradnju, od koje ona sigurno ima velike koristi, pre svega jer je vodeća evropska zemlja koja insistira na secesiji Kosmeta i komadanja Srbije. Ne zaboravimo da je to nacija koja nas je tri puta napala u prošlom veku. Ali, razumem Vučića. To je diplomatija.

Vaske

pre 3 godine

Nemačka ima najjaču ekonomiju u Evropi stoga su nam veoma važan partner!

Mitar

pre 3 godine

Podrska Nemacke je uvek bila i uvek ce biti vazna i neophodna!

Milan

pre 3 godine

Srbija zeli mir, ljudima je dosta ratovanja. Albanci su ti koji koce i ne zele dogovor.

Anita

pre 3 godine

Svakim danom borba predsednika za napredak Srbije se vidi

Ana

pre 3 godine

Odlicno, jako je vazno ovo za nasu zemlju, napred uz diplomatiju i razgovore!

Tamara

pre 3 godine

Vucic je jasan u svojim ciljevima i namerama koje ima sa Albancima.

goran_jug

pre 3 godine

Nemačka je važna za Srbiju jer je jedna od najvećih stranih investitora kod nas. Srbija je važna Nemačkoj jer smo lideri regiona. Međusobna saradnja je važna za obe strane.

Kica

pre 3 godine

Nemacka je jedna od najuticajnijih zemalja EU. Dobra saradnja sa takvom zemljom, olaksava mnoge stvari, koje se nadju na putu, prema clanstvu Srbije u EU.

Šef nemačke diplomatije danas u Beogradu
Politika

Šef nemačke diplomatije danas u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas (Heiko Maas) boraviće danas u Beogradu gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima o dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom i drugim temama

23.04.2021

08:06

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija