• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2021

10:15

SELAKOVIĆ U ANTALIJI na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Politika

SELAKOVIĆ U ANTALIJI na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvuje danas na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), u Antaliji

Sastanku, koji je počeo oko 10 sati po lokalnom vremenu, prisustvuju, između ostalog, i ministri spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, BiH Bisera Turković, Crne Gore Ðorđe Radulović, Slovenije Anze Logar, ministarka privremenih institucija u Prištini Donika Gervala…

Domaćin ministarskog sastanka u prestonici turizma Turske, koja ove godine predsedava Procesom saradnje PSuJIE, je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Srbiju na ovom Samitu predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja će kasnije u toku dana učestvovati na prenarnoj sednici, čiji je domaćin predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Brnabić će sa šefovima drugih delegacija razgovarati o saradnji u oblasti zdravstva u periodu nakon kovida-19.

Takođe, teme razgovora biće i unapređenje ljudskog kapitala i obrazovanja, povezanost i jačanje međuregionalne infrastrukture, jačanje unutrašnje i međuregionalne trgovinske razmene, upravljanje migracijama, mladi, kultura i turizam.

Očekuje se da učesnici plenarne sednice usvoje zajedničku Deklaraciju.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

U radu PSuJIE u svojstvu punopravnih članova učestvuje 12 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Severna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija se u punom kapacitetu uključila u aktivnosti PSuJIE na Samitu u Skoplju održanom u oktobru 2000. godine.

Osnovni dokument PSuJIE je Povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi, usvojena 2000. godine u Bukureštu, koja je izmenjena na Samitu Procesa saradnje u Zagrebu 11. maja 2007. godine kako bi se definisao odnos PSuJIE i Regionalnog saveta za saradnju.

Na Samitu PSuJIE, održanom 25. juna 2014. godine u Bukureštu, Republika Srbija je, poštujući postignute dogovore, prihvatila učešće tzv. „Kosova", koje je predstavljeno sa zvezdicom, na ravnopravnoj osnovi, ali bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji i Briselskim sporazumom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija