• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo-online.com

31.07.2021

13:28

Srpski spomenici na Kosovu ostaju na Unesko listi svetske baštine u opasnosti

Politika

Srpski spomenici na Kosovu ostaju na Unesko listi svetske baštine u opasnosti

Podeli vest

Uneskov Komitet za svetsku baštinu odlučio je da srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostanu na Unesko listi svetske baštine u opasnosti

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Kako je odlučeno (Odluka 44 COM 7A.33) srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostaće na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine.

Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)".

Kosovske vlasti pokušavaju da te spomenike pripišu Kosovu, ne samo u teritorijalnom smislu, već kao spomeničko nasleđe Kosova, kao deo "kosovskog kulturnog identiteta".

Srbija se u Unesku zalaže za sprečavanje sve češćih pokušaja prekrajanja istorije i preuzimanja kulturne baštine motivisane političkim razlozima i težnjama.

Na Kosovu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja. Na Kosovu se nalazi 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija