• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.08.2021

08:19

NAPAD NA TEMELJ SRPSKE DRŽAVE! Đilasovci udarili na SPC, DUBLJE NISU MOGLI DA POTONU! Foto

Printscreen/Tanjug

Politika

NAPAD NA TEMELJ SRPSKE DRŽAVE! Đilasovci udarili na SPC, DUBLJE NISU MOGLI DA POTONU! Foto

Podeli vest

Đilasovske novine Danas bez imalo stida su objavile naslov kojim su udarile na Srpsku pravoslavnu crkvu


Da ne vole ništa što je srpsko pokazali su mnogo puta - od fašističkih parola u stranačkim spotovim, do osuđivanja našeg naroda da je genocidan... Ipak, ni tu se nisu zaustavili.

Đilasovske novine Danas je tekstu "Joanikije, Porfirije i drugi prikrivaju pedofiliju u SPC" navode NVO Montenegro International uputila pismo Vaseljenskom partrijarhu u kojem ga pozivaju da "ekskomunicira episkopa Joanikija iz pravoslavlja", ali i ostale crkvene velikodostonike koji su su "učestvovali u prikrivanju pedofilije u SPC".

Takođe, traži se da se zaustavi ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju koji upravlja Mitropolijom crnogorsko-primorskom. 

Očigledno je da ne mogu da podnesu ništa srpsko, pa su udarili na temelj Srbije - pravoslavlje!

Ili možda rade za nečije interese? Poznato je crnogorske vlasti ne žele da se mitropolit Joanikije ustoliči na Cetinju, pa tako svakodnevno imamo oglašavanje znaničnika Crne Gore.

Skandalozno obraćanje javnosti gradonačelnika Cetinja!

Tako je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je mitropolita Joanikija da, kako navodi, pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, i da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mestu, primi mitropolitsko zvanje.

Foto: printscreen

U pismu dostavljenom medijima, Kašćelan je naveo da razume nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se, kako navodi, događaj zaista organizuje u Prestonici.

"Verujem da će razum prevladati i da će ceremnija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posedice po sve", naveo je Kašćelan.

Kašćelan je naveo da je crnogorsko društvo "zabrinjavajuće polarizovano", te da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru, kako kaže, dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.

"Pozivam nosioce vlasti na odgovorno postupanje, poštovanje Ustava i međunarodnih akata kojima se garantuju ljudska prava i slobode, među kojima posebno ističem pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i prvo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja", naveo je Kašćelan.

Monstruozne pretnje CPC pred ustoličenje mitropolita!

Takođe, Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo smatra da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude na Cetinju.

On tvrdi da se tim činom, u simboličkoj ravni, duboko vređa dostojanstvo i zemlje i naroda, prenosi RTCG.

"To mu je i namera da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsednika Vlade, poduprtog guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije", kazao je Mihailo u intervjuu Pobjedi.

On je ocenio i da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.

"I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak, mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese", naveo je Mihailo, prenela je RTCG.

Dolazak Porfirija na Cetinje je velikosrpska agresija!

Bivši direktor Uprave policije i savetnik za bezbednost predsednika države Mila Đukanovića, Veselin Veljović, ponovo je osuo paljbu po Srbima, Srbiji, srpskom državnom vrhu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Veljović je u autorskom tekstu za podgoričku Pobjedu istakao da najavljeni dolazak srpskog patrijarha Porfirija na crnogorsko Cetinje predstavlja još jedan pokušaj agresije srpske šešeljevsko-vučićevske kleronacionalističke politike u pohodu na crnogorsku državu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

Од страних плаћеника можеш свашта очекивати, па и ово.

Ema

pre 2 godine

Zaista su preterali ovaj put, nemaju ni obraza ni srama bas kao ni Djilas!

dera

pre 2 godine

U redu je da se oni koji to zele bave politikom , bilo da su pozicija ili opozicija , ali nije i zabranjeno je vredjati ljude i institucije oko sebe . Sve ovo sto iz dana u dan cujemo i vidimo je vise nego dovoljno za tuzioca da reaguje , isto tako ljudi i te institucije koje su oblacene i popljuvani treba da i sami podnesu krivicne prijave . Ovo vise nema nikakve veze sa politikom , ovo su radnje na destabilizaciji i dubokom podrivanju drzave .

Sandra

pre 2 godine

Njima izgleda nista vise nije sveto! Djilas im isprao mozgove!

Gaga

pre 2 godine

Sram da ih bilo, nemaju postovanja cak ni prema Bogu!

Nena

pre 2 godine

Srbija i srpski narod mora da zaštiti svoje interese, napadaju oni koji to jedino umeju

prava istina

pre 2 godine

nema reci da se komentarisu ovi mrzitelji sopstvenog naroda strasni su i jadni su

Margareta

pre 2 godine

Ђиласу и његовим људима ништа није свето. Бог све види.

ALex

pre 2 godine

E ovo je pobeda Đilasovaca da su stigli i na crkvu da udare!

Milos

pre 2 godine

Vec smo navikli da Djilas podrzava sve koji su protiv Srbije i srpskog naroda.

Ert

pre 2 godine

Niko nema pravo da se mesa u rad SPC. Politikom se Gospod ne moze pobediti.

Milutin

pre 2 godine

Neka formiraju komisiju da sve to ispita, neka komisiju vodi Vuletić, njihov najprimerniji član.

NikolaP

pre 2 godine

Pa nezvanična himna SSP i tih graDZanista je "pare, pare, pare, volim samo pare...". Kad su građani Srbije za njih majmuni, koga uopšte i iznenađuje napad na SPC?

Petar

pre 2 godine

Ne znam dokle ide da spremnost da se prica lose i ponizava nas narod i nasa zemlja...

ŠTA AKO?! SRBI SU VEĆINA U CRNOJ GORI, OGROMAN BROJ STANOVNIKA GOVORI SRPSKI I VERNICI SU SPC... Prvi slobodni popis izazvaće tektonske promene, TO IZAZIVA JEZU U...
Balkan

ŠTA AKO?! SRBI SU VEĆINA U CRNOJ GORI, OGROMAN BROJ STANOVNIKA GOVORI SRPSKI I VERNICI SU SPC... Prvi slobodni popis izazvaće tektonske promene, TO IZAZIVA JEZU U...

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, gostujući na TV Pink, izjavio je da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pod pritiskom DF-a saopštio da će Vlada predložiti zakon o popisu, poručujući da na njegovo neodržavanje utiče više faktora, od kojih je jedan međunarodni, prneosi IN4S

15.08.2021

18:04

sledeća vest

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija