• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2021

16:54

NAPADI NA SRBE SU SVAKODNEVNI, REAGUJTE! Petković se sastao sa pomoćnikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

NAPADI NA SRBE SU SVAKODNEVNI, REAGUJTE! Petković se sastao sa pomoćnikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa pomoćnikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslavom Jenčom naglasivši značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na KiM

Petković je pomoćnika Generalnog sekretara UN upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na KiM tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, on je ukazao da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni.

Podsetio je na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja živi u Ðakovici.

On je konstatovao da Priština, današnjom odlukom da njemu onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Što se tiče pitanja nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Petković je istakao da i u ovoj oblasti postoji samo retoričko zalaganje Prištine za rešavanje problema.

- Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije - naglasio je Petković.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini, Petković je izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti sigurnost i bezbednost našeg naroda, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

- Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu - rekao je Petković.

Naveo je da će Beograd ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, kao i da će nastaviti da u svakoj prilici zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Sastanku Petra Petkovića i Miroslava Jenče prisustvovala je i specijalna predstavnica Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita, navodi se u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Petkoviću zabranili ulaz na Kosovo i Metohiju
Politika

Petkoviću zabranili ulaz na Kosovo i Metohiju

Vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile posetu Kosovu i Metohiji direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću koji je trebalo da boravi danas i sutra u južnoj srpskoj pokrajini i uruči pomoć ugroženih porodica

03.09.2021

11:10

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17