• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.09.2021

09:39

Ovo je proba Prištine, žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći! Video

printscreen Tanjug TV

Politika

Ovo je proba Prištine, žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći! Video

Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koje izaziva Priština da je pravo pitanje da li Evropska unija misli da je Briselski sporazum iz 2013. godine aktuelan ili nije, poručivši da Srbija neće dozvoliti da se desi etničko čišćenje Srba na KiM


Dačić je u utorak rekao i da mu sve ovo deluje kao proba Prištine da vidi kako će svi reagovati na "brutalno gaženje svih dogovora Briselskog sporazuma."


"Oni žele da vide kako će se reagovati na primenu sile i da li će im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima jos mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu da učine. Predsednik Aleksandar Vučić je bio jasan - obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantuje bezbednost u skladu sa rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko ciscenje Srba sa KiM, kao sto je Hrvatska uradila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svetske krize", rekao je Dačić za TV Tanjug.

On je rekao i da je problem tablica trebalo rešiti u dijalogu, a ne primenom sile.

"Ovde je centralno pitanje, a mislim da Priština neće sama od sebe odustati od ovakvih akcija, da li će se međunarodna zajednica baviti ovim pitanjem ili okretati glavu, a neko je podsticati na takve akcije? Da budem jasan: protiv sam prekidanja bilo kakvog dijaloga. Srbija ne sme to da uradi, ali Srbija mora da traži od EU da kaze da li stoji iza Briselskog sporazuma", jasan je Dačić.

Njemu je, kaže, neshvatljivo da toliko godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma samo Srbija poštuje dogovoreno.

"Neshvatljivo je da je samo Srbija bila konstruktivan faktor, a da je druga strana odbila da primeni ono što je naš razlog prihvatanja sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština. EU niti čuje, niti se oglašava. Ponašaju se u skladu sa poznatim dobitnicima svetskih nagrada koji pozivaju na mir u svetu. Stalno upozoravaju dve strane. Valjda treba da upozorite ili sankcionišete stranu koja krši Briselski sporazum. EU je garant sporazuma, ali kakav je njihov kredibilitet, ako ne mogu da stanu iza sporazuma? Imamo velike sumnje da će EU da pritisne Kurtija", rekao je Dačic.

Foto: printscreen Tanjug TV

On ocenjuje da se dugo izbegava primenjivanje Briselskog sporazuma.

"U pitanju je dugogodišnje izbegavanja primene Briselskog sporazuma, koje su potpisali. Garant tog sporazuma bila je Ketrin Ešton. Treba se setiti donošenja odluke o formiranju kosovske vojske, što je protivno rezoluciji 1244. Danas su kosovske vlasti upale bez ikakve najave na sever KiM. To je direktno kršenje svih dogovora, da ne govorim o taksama, koje su nanele velike štete. Pravo je pitanje da li EU misli da je Briselski sporazum aktuelan ili nije", naveo je Dačić.

On je naveo i da ukoliko je Briselski sporazum važeći onda je neprihvatljivo da u svakom saopštenju iz Brisela stoji uopštena formulacija gde se "obe strane pozivaju na smirivanje situacije".

"To odbijanje da se kaže ko krši Briselski sporazum dovodi do toga da ga Priština ni ne sprovodi. Često su ou Prištine nipodastavali ulogu Ujedinjenih nacija. Oni su stalno hteli da svoju takozvanu državnost iskažu davanjem nekih svojih tablica, pretnjom da neće važiti srpski lični dokumenti i slično", napomenuo je predsednik skupštine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vojo

pre 3 godine

A nasi gradjNi idu na Albansko moren i pune im budzet da bi se te iste pare upotrebile protiv nas

Ljubiša

pre 3 godine

Stoka ide na pojilo i u Milu im i Goru im, i u NDH... ali, mi smo regionalna vojna sila, ali samo za paradiranje.

Stevi7_

pre 3 godine

22.09.2021. RTS TV Srbija „najbogatija“ država u Evropi,po zvaničnim izjavama Vučića, vožda „srpskog sveta“,počinje isplaćivati novčanu pomoć svojim građanima,u vrlo "visokim iznosima",a za postojeći standard u Srbije?! Ministar financija Srbije Mali izjavio je jutros na RTS TV, o svim aktuelnim temama i o isplati državne pomoći penzionerima i svim građanima Srbije! - Nema potrebe za prijavljivanje za 30 evra koje isplaćujemo u novembru, a kada je 20 evra koje isplaćujemo u decembru u pitanju, otvorićemo prijave 15. novembra, za sve one koje se dosad nisu prijavili, a i za sve one koje su u međuvremenu postali punoletni-, istakao je preponosni ministar finansija Srbije Mali u ime vožda "srpskog sveta",šešeljevog asistenta ,Aleksandra Vučića.

Ljubiša

pre 3 godine

A koliko su tvoji isplaćivali od 2000 - 2012? Vidiš, više volim da mi ovi isplate 100 + 30 + 30 + 20 evra + 3000 dinara, nego da mi jedan tvoj ukrade 619 miliona evra, a o ostalima da i ne pričam.

Ceca

pre 3 godine

A kakve to veze ima sa događanjima na KiM??? Tek eto da pljuneš!!!

milankukic

pre 3 godine

e sad je na potezu Amerika i Evropa da pokažu daali žele mir ili oni uz pomoč ŠIPTARA žele nove sukobe jher oni su iz samo sebi znanim razlozima uništili Jugoslaviju i uništavaju sve po svetu kao oni to pravdaju demokratijom a kadd pogfledatew onu Tanju Fajon koja je uzurpirala jevrejsku kuču a evropa čuti e to je evropa

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)
Fudbal

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)

Srpski fudbaler Lazar Samardžić (22) spasao je Atalantu poraza na gostovanju kod Bolonje (1:1), u okviru šestog kola italijanske Serije A. Naš reprezentativac je u 90. minutu postigao fantastičan gol i tako obezbedio bod ekipi iz Bergama, u derbiju timova koji Italiju predstavljaju u Ligi šampiona.

28.09.2024

22:58

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija