• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

17:04

Dačić u Berlinu očitao bukvicu Svečlji! Niste formirali ZSO 11 godina, jedino što ste ostvarili jeste teror nad srpskim narodom

Zoran Sinko

Politika

Dačić u Berlinu očitao bukvicu Svečlji! Niste formirali ZSO 11 godina, jedino što ste ostvarili jeste teror nad srpskim narodom

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar unutaršnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas predstavniku Prištine Dželjalju Svečlji, na početku svog obraćanja na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, da je Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru zbog nepoštovanja obaveza od strane Prištine.

Dačić je opovrgao Svečljine tvrdnje da Kosovo prednjači u odnosu na ostale zemlje u implementaciji međunarodnih sporazuma, kao i da je ozbiljan partner u borbi protiv kriminala i iregularnih migracija, i podsetio da je Berlinski proces usledio kao rezultat pozitivne atmosfere koja je stvorena u dijalogu Beograda i Prištine potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine.

 - Ja sam taj sporazum potpisao u ime Srbije, Hašim Tači u ime Prištine, i Ketrin Ešton u ime EU, uz direktnu podršku tadašnje kancelarke Angele Merkel i američkog državnog sekretara Hilari Klinton. Moram da kažem da posle deset godina od početka Berlinskog procesa, 11 godina od Briselskog sporazuma ne bih mogao da se složim sa konstatacijom, čak bih mogao reći da je potpuno suprotno od onog što sam čuo od predstavnika Prištine, da je Kosovo na prvom mestu u sprovođenju reformi - naglasio je. 

Dačić je kazao da je, što se tiče Briselskog sporazuma, on ostao mrtvo slovo na papiru. Istakao je da je tzv. Kosovo ne samo odbilo da sprovede Briselski sporazum, nego sprovodi teror nad srpskim narodom.

 - Posle 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština za koju su garantovale EU, Angela Merkel i Hilari Klinton. Došlo je do slanja specijalne policije na sever Kosova gde žive isključivo Srbi što nije dozvoljeno sporazumom sa NATO-om, a što je dogovoreno kada smo Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja bili u sedištu NATO. Srpskih policajaca nema na severu, nema ni srpskih sudija i tužioca, ali ima hapšenja Srba, zabrane srpske robe, proterivanja srpskih institucija i organa - konstatovao je.

Ministar Dačić je ukazao da možda ima sudskih postupaka, ali da nema nijednog protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima. Podsetio je da za ranjavanje Srba nije otvorena ni jedna istraga.

 - Kada je reč o crnoj rupi, dobro znam da je celo Kosovo bilo crna rupa organizovanog kriminala kada je EU uvodila viznu liberalizaciju. Dobro znam da je Nemačka bila protiv da se odobri vizna liberalizacija - podvukao je Dačić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)
Politika

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je u završnici svoje višednevne posete Narodnoj Republici Kini da je ovom posetom još jednom potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine i u potpunosti realizovani svi zadaci zadati strateškim dokumentima između Srbije i Kine koje su potpisali predsednici ovih država Aleksandar Vučić i Si Đinping.

14.09.2024

11:09

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija