• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. G.

17.09.2024

14:13

(VIDEO) Kakva akcija usred Užica! Skok sa krova na vazdušni jastuk!

informer.rs

Vesti

(VIDEO) Kakva akcija usred Užica! Skok sa krova na vazdušni jastuk!

Podeli vest

Užički vatrogasno-spasilački bataljon danas je druženjem sa mališanima obeležio Dan sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca-spasilaca Presvetu Bogorodicu Neopalimu kupinu.

- Kao i svake godine i ovaj praznik obeležavamo nizom aktivnosti. Danas je završni dana gde imamo pokaznu vežbu u krugu vatrogasnog doma, taktičko-tehnički zbor, a prethodnih dana smo imali niz aktivnosti koje su se ogledale u edukaciji predškolske dece, stanara skupština zgrada i visokih objekata u našem gradu. Delili smo letke i pamflete svim građanima i sugrađani mogu da dođu u vatrogasni dom da posete vatrogasce sasioce, da vide kako izgleda njihov radni dan, a neretko se desi da bude i neka intervencija pa mogu uživo da prisustvuju izlasku vatrogasaca na teren – rekao je Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užice.

 

 

Prema njegovim rečima postoji veliko interesovanje mladih za ovaj human, ali opasan posao, i da svake godine u proseku Užice dobije šest vatrogasaca, a u Zlatiborskom okrugu 18, i oni prolaze redovnu obuku.
Vatrogasci-spasioci su na oduševljenje mališana izveli niz vežbi spašavanja i gašenja požara.

Uz merdevine su se popeli na krov vatrogasnog doma i mlazom vode gasili požar, dok su drugi skakali sa vrha krova na vazdušni dušek. Prikazana je vežba spašavanja povređenih u koritu iz ruševina, gde su klizeći niz merdevine u koritu spustili povređenog čoveka.
Deca su imala priliku da se uz strpjivo objašnjenje vatogasaca-spasilaca upoznaju sa raznom opremom, kamionima i drugim vozilima.
 

Ako niste znali...

Praznik Neopalima Kupina je sveti dan Ruske pravoslavne crkve za koji postoji blagoslov manastira Hilandar i on se obeležava u celoj Srbiji kao dan Sektora i kao slava vatrogasaca spasilaca - rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užice, Saša Cicvarić.

Po biblijskom predanju, Mojsiju se, čuvajući ovce na Sinaju iz grma kupine javio anđeo u plamenu. Kupina je buktala, ali nije sagorevala, a Gospod mu se obratio rečima: "...Izuj obuću svoju s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveta zemlja..." i obećao mu da će mu pomoći da oslobodi svoj narod od ropstva. 

Carica Jelena, majka cara Konstantina je 330. godine na tom mestu podigla kapelu posvećenu Bogorodici.

U 6. veku, Car Justinijan i carica Teodora uz ovu kapelu sagradili su crkvu, trobrodnu baziliku od crvenog kamena sa Sinaja, posvećenu Preobraženju Gospodnjem. Iz oltara hrama i danas raste ogromni žbun "nesagorive kupine". Žbun je jedinstven na svetu, hodočasnici ga svakodnevno obilaze, krišom otkidaju grančice, nose kući i pokušavaju da ga presade. Monasi tvrde da to još nikom nije uspelo, a da su naučnici koji su ispitivali žbun potvrdili njegovu iskonsku starost.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...
Društvo

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...

Za opštinu Mali Zvornik danas je poseban dan. Danas se obeležava Dan opštine, 17. septembar, tačno osam decenija od oslobođenja teritorije opštine od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i 69. godišnjica od osnivanja lokalne samouprave. Zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su i priznanja, a među nagrađenima je i urednik i vlasnik lista Informer Dragan Vučićević.

17.09.2024

13:17

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set