• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2024

11:09

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)

Informer

Politika

Dačić sumirao posetu Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati (VIDEO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je u završnici svoje višednevne posete Narodnoj Republici Kini da je ovom posetom još jednom potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine i u potpunosti realizovani svi zadaci zadati strateškim dokumentima između Srbije i Kine koje su potpisali predsednici ovih država Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Ocenivši posetu vrlo uspešnom u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa dveju država koje povezuje čelično prijateljstvo, ministar je naglasio da je dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova koje će se u narednom periodu realizovati i najavio skoriju posetu ministra javne bezbednosti Narodne Republike Kine Vang Sjaohonga Srbiji.    

„Što se tiče unutrašnjih poslova, odnosno javne bezbednosti, naša pozicija je tu da realizujemo ono što su dvojica predsednika dogovorila. U tom pogledu, kineski partneri su veoma zadovoljni što smo došli u posetu, što sam učestvovao na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Lianjungangu koja je sada već tradicionalna i okuplja tridesetak ministara unutrašnjih poslova iz celog sveta. Sa druge strane, imali smo i niz praktičnih aktivnosti, vežbu specijalnih  policijskih jedinica Srbije i Kine u Guangdžouu, i isto tako imamo veoma uspešnu akciju međusobnih patrola kineske i srpske policije, o čemu su pisale i najveće kineske novine i pokazale sliku“, rekao je ministar. 

Prema njegovim rečima, rezultat ove posete, kao i susret sa prvim čovekom Hong Konga Li Kačiuom, je i otvaranje novog prostora za saradnju sa ovim Specijalnim administrativnim reginom Kine koji usled svoje velike ekonomske snage predstavlja jedan od najvećih svetskih finansijskih i trgovinskih centara.

„Prvi put smo mi iz vlasti u Srbiji imali kontakt sa vlastima Hong Konga, koji je ekonomsko i svetsko čudo, koji se prostire na svega 1.100 kvadratnih kilometara, a ima više od sedam miliona stanovnika, koji ima godišnji BDP veći od 360 milijardi dolara. Nalazi se među tri ili četiri najveća finansijska, pomorska, a svakako je najveći trgovinski centar u svetu“, rekao je Dačić i dodao da je izvršni direktor Hong Konga istakao niz mogućnosti dalje saradnje u narednom periodu. 

Ministar je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvao izvršnog direktora Kačiua da poseti Srbiju čime bi se, kako je istakao, otvorilo novo poglavlje u saradnji jer je cilj Srbije brz ekonomski razvoj poput razvoja Hong Konga i nekih drugih država u Aziji.

Ministar Dačić se osvrnuo i na veoma dobre razgovore koje je u Šendženu imao sa Džang Jongom, predsednikom kompanije Huaveji za saradnju sa javnim sektorom i vladama koja je, prema ministrovim rečima, strateški partner u razvoju infrastrukturne i informaciono-tehnološke logistike za MUP i za građane Srbije.

Ministar je, takođe, najavio da će od 1. oktobra biti otvorena i direktna avionska linija za Guangdžou, a za Šangaj u novembru.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45