• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

11.10.2021

17:15

'VERITAS PAPIRI' UZDRMALI SRBIJU, DRŽAVA MORA HITNO DA REAGUJE! Poreska istražuje Đilasove 'pozajmice'!

printscreen

Politika

'VERITAS PAPIRI' UZDRMALI SRBIJU, DRŽAVA MORA HITNO DA REAGUJE! Poreska istražuje Đilasove 'pozajmice'!

Podeli vest

* Posle otkrića Informera poreznici će utvrditi da li je plaćen porez na 201.540.000 dinara koje je podelio Đilasov 'Multikom' * Prema zakonu, ako se utvrdi da pozajmica nije vraćena, ona se tretira kao prihod na koji moraju da se plate svi pripadajući porezi

Poreske vlasti u najkraćem roku moraju da provere sve Đilasove 'pozajmice' koje je Informer otkrio u slučaju 'Veritas papiri'.

Đilasova firma 'Multikom', koja je od 2016. do 2020. za 4,5 godina 'pozajmila' novinarima, analitičarima, političarima 201.540.000 dinara, što je skoro dva miliona evra, morala bi da objasni osnov tih 'zajmova'. Prema dostupnim podacima, od svih tih para, samo jedna firma je vratila jednu pozajmicu od 17.771.000 dinara. Postavlja se pitanje šta je sa ostalim milionima i da li je na njih plaćen porez?!

'Simulovano'

Prema zakonu, naime, pozajmica isplaćena sa računa firme mora biti vraćena, a ako se to ne desi, na nju moraju da budu plaćeni svi pripadajući porezi.

- Pozajmica je legitimna u poslovanju i tu na prvi pogled ništa nije sporno i sumnjivo. Ali institut pozajmice ne sme da bude zloupotrebljen da bi se preko njega izbegavao porez! Dakle, ako poreski inspektori utvrde da neka pozajmica u dužem vremenskom roku nije vraćena, ona se tretira kao poslovni prihod, odnosno rashod, i onda na nju moraju da se plate svi porezi - kaže za Informer sagovornik iz Poreske uprave koji insistira na anonimnosti. Prema njegovim rečima, u slučaju 'fiktivne, simulovane pozajmice' može se govoriti o više poreza.

U Đilasovoj firmi zaposlen 'ekspert' koji je krao čokoladice na pumpi!

U firmi 'Multikom' Dragana Đilasa kao 'ekspert' zaposlen je čovek koji je krao čokoladice na benzinskoj pumpi!?!

Reč je o Branku Jankoviću, bivšem direktoru Agencije za javne nabavke u vreme kada je Đilas bio gradonačelnik Beograda. Kako je zabeleženo na sigurnosnim kamerama u februaru 2020. godine, Janković je na jednoj pumpi, u trenutku kada je radnik izašao iz prodavnice, uzeo nekoliko čokoladica i strpao ih u gaće i džepove! Potom je izašao i nije ih platio!

Dragan Đilas je, inače, hvalio Jankovića i njegov rad 2011. prilikom otvaranja trafostanice u Rabrovu kod Kučeva.

- Janković je svojim radom mnogo para uštedeo Beogradu i kao takav javno je pohvaljen od ustanova EU - rekao je tada Đilas.

- Ako se utvrdi da je zajmodavac te pare dao sa namerom da izbegne drugi, zakonski vid transakcije, onda se njemu može i mora obračunati 'porez po odbitku', dok onaj koji je primio pozajmicu a nikada je nije vratio to treba i mora da prikaže ili kao poklon ili kao prihod, na šta se takođe plaćaju posebni porezi - navodi naš sagovornik, koji kaže da o konkretnim stopama poreza i eventualnim kaznama može da govori tek kada se detaljno upozna sa spornim transakcijama.

Na drugoj strani, ministar finansija Siniša Mali rekao nam je juče da nadležni državni organi svakako moraju da provere sve podatke iznete u slučaju 'Veritas papiri'.

Foto: Informer DN

- U Srbiji svi moraju da plate porez. Bez izuzetka. Niko ne može da bude iznad zakona, pa ni Dragan Đilas i njegove firme - kratko nam je rekao ministar Mali.

Hitna istraga

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević kaže da svi nadležni moraju hitno da reaguju.

- Zamislite da je neko drugi, neko ko nije Đilas, sa računa svoje firme 'pozajmio' skoro dva miliona evra. Da li bi i tada svi takozvani nezavisni i profesionalni mediji ćutali, da li bi i taj slučaj RTS ignorisao?! Poreznici, dakle, moraju hitno sve da provere, da naplate sve što po zakonu treba da naplate i da podnesu odgovarajuće prijave. Pa neće biti da je zakonito da tajkun okolo deli milione, kupuje sebi političku podršku, a da na te transakcije niko i nikada ne plati porez - apeluje Vučićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zaharova

pre 2 godine

Pa ni Mauricijus papire niste istrazili sto bi ovo.

lol

pre 2 godine

i gde su ti papiri? ja jedino vidim da covek mase novinama koje on sam pise kao nekim dokazom a i taj djilas bre pokrao pola milijarde evra a jos na slobodi? kako?

Čiča Avalski

pre 2 godine

Umesto da se držite zadruge, parova, cece i dece ... vi se opet petljate u politiku i 'istraživaćko novinarstvo', a to vam ne ide ...

Vns

pre 2 godine

Čim ispliva novi skandal,odmah se oglasi DJV...sumnjivo...

kraj partije je blizu

pre 2 godine

Кад ће да ухапсе жутог Ђикија? Јел' кад оде на полиграф?

pera

pre 2 godine

pa uhapsite ga vise .el vidis da ti niko ne komentarise vesti pokri se zubima i cuti aj cik objavi

Saradžogla

pre 2 godine

Вучићевићу,куј беше оно да је заковрнуо 600 милиона евра Србији а да није Ђилас?''Ајде да то на Пинку изнесеш?

Sini

pre 2 godine

Ma daaaaaj vise brko, oladi malo.. Pa Srbija moze samo da peva sto rece ministar Vulin. Ima Đilasa mnogo veci i blizi drzavnim jaslama...zasto to nepricate i to je zloupotreba a ne sta radi neko ko nije kod drzavne kase...

AntiAnti

pre 2 godine

Hahahahaha...... U skladu sa danasnjim samitom nesvrstanih , "Sto je vise kleveta i lazi, Djiki nam je miliji i drazi" !! hahahahaha.......

Sale

pre 2 godine

Da mene neko ovako "napadne" i iznese neke podatke hvatao bih ga za gusu, a oni "mudro" cute! Ili su debelo krivi, ili pripremaju odbranu koje, po svemu sudeci, nema. I ako je bude, morace debelo da je plate nezavisnim i profesionalnim strucnjacima. I jos nesto. Gospodin Sebastijan kurc je za ovog naseg "tajfuna" prava "mala maca".

Igor

pre 2 godine

Đilas je najveća lopov u Srbija ali izgleda ga podržava Vučinić i Mali zato su ga ne hapsu. Podrška gi Vučiču.

Axa

pre 2 godine

Xaxxaxxa, koji ste vi debili, od vaseg gazde pekinezera pa do vas bednika koji radite tu, porodice vas se stide,da li ste svesni

miki bp

pre 2 godine

Stvarno smešno i providno. Ova vaša priča dođe kao replika pandorinim papirima?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17