• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.10.2021

09:59

Neophodno je osnaživanje regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava!

Tanjug/Jadranka Ilić

Politika

Neophodno je osnaživanje regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, Republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i Tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama naših zemalja, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Saveta Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine

U skladu sa navedenim, Republički javni tužilac i tužilac za ratne zločine su obavestili učesnike sastanka da je Tužilaštvo za ratne zločine 13. oktobra ove godine podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret iz oblasti dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, te da je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ista unapredi, tužilaštvo za ratne zločine podnelo predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju.

U tom smislu će se u petak 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak između Republičkog javnog tužioca i Tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bilja

pre 2 godine

Kapa dole ovom coveku sta sve stigne i koliko razgovora mora da obavi, koliko odluka da donese.

Kosta

pre 2 godine

Važan sastanak očekuje predsednika, nadamo se pozitivnom ishodu!

Ljubisava

pre 2 godine

Надам се да ће то уродити плодом јер је преко потребно.

Sanja

pre 2 godine

Verujemu predsednikovu energiju, resice on i ovu situaciju.

Moma

pre 2 godine

Свака част Вучићу кад може све да постигне, то је прави доказ колико је вредан и упоран!

Jelena

pre 2 godine

Nadamo se pozitivnim rezultatima posle ovog razgovora

Sara

pre 2 godine

Nadam se da ce se na sastanku resiti mnoga pitanja vazna za buducnost Srbije

Sara

pre 2 godine

Vucic brine o svim segmentima, odrzava sastanke radi poboljsanja saradnje sa regionalnim tuziocima

Tamara

pre 2 godine

Saradnja sa BiH je od kljucnog znacaja u ovakvim situacijama.

Tamara

pre 2 godine

Nas predsednik se zaista trudi da uspostavi dobru saradnju sa BiH kako bi zajednickim delovanjem bili ostvareni svi planovi.

Tamara

pre 2 godine

Predsednik Vucic ima zaista ogromne obaveze i veliku odgovornost i uprkos svim obavezama, on uspeva da ispostuje svaki sastanak.

Steva

pre 2 godine

Nadamo se pozitivnom resavanju i ovog slučaja.

Dušan

pre 2 godine

Predsednik Vučić je neumoran. Poštovanje za trud i rad.

Ana

pre 2 godine

Nadam se da će ovaj sastanak uroditi plodom i da će saradnja biti na zavidnom nivou

Lena

pre 2 godine

Sve se može kada se hoće! Predsednik i pored svih poteškoća na KiM stiže da ide na razne sastanke!

Branka

pre 2 godine

Medjunarodna saradnja na ovom planu je veoma bitna za vladavinu prava.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17