• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.10.2021

10:40

Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama! Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama! Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu

 

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu. U 11.00 časova održan je Veliki školski čas i muzičko-scenski program

11.05 - Veliki školski čas i muzičko-scenski program

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

10.50 - Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima i profesorima

Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Intonirana je srpska himna "Bože pravde".

10.30 - Moleban 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na moleban u Šumaricama u Kragujevcu kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu kako bi obeležili godišnjicu stradanja.

 

- Ne zaboravljamo - napisao je Vučić na Instagram profilu. 

 

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije

Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Foto: Wikipedia

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni.

Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boris

pre 2 godine

Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu...

Ana

pre 2 godine

Secanje na najtuzniji dan koji se dogodio u Kragujevcu, Sumarice, dan kada su streljana deca dok se odrzavao skolski cas, od strane nemackog okupatora, tada je streljano oko 3000 stanovnika

Ceca

pre 2 godine

Srbija nikada neće zaboraviti 21. oktobar kada su stradali nevini đaci i njihovi profesori!

Luna

pre 2 godine

Uvek ćemo se sećati nevino stradalih žrtava u toku Drugog svetskog rata i nikada nećemo dozvoliti da se ovaj dan ne obeležava.

Saska

pre 2 godine

Danas se obelezava secanje na najgori zlocin koji se dogodio za vreme 2. svetskog rata, dan kada je streljano oko 3000. stanovnika Kragujevca, gde je bilo i nevine dece skolskog uzrasta

Sara

pre 2 godine

Danas se obelezava dan secanja na neduzne zrtve kragujevackog masakra koji su pocinili nemacki okupatori u u 2. svetskom ratu u Sumaricama i streljali 300 ucenika skolskog uzrasta

prava istina

pre 2 godine

da se nikada i nikome ne ponove sumarice i stradanje jednog naroda kao srpskog

gabi

pre 2 godine

Velika tragedija koju nikada ne treba zaboraviti

Dejan

pre 2 godine

Predsednik ne dozvoljava da se bilo koje stradanje našeg naroda zaboravi ili ostane ne obeleženo

Misa

pre 2 godine

Slava I milost stradalim djacima I nastavnicima..

Ana

pre 2 godine

Veoma tuzno, da tako neduzna i nevina deca stradaju. Taj datum se nikada zaboraviti nece.

Toma

pre 2 godine

Tragedija u Kragujevcu i danas je tema o kojoj se u nekim porodicama ne razgovara

Goran

pre 2 godine

Iako se u prvi mah govorilo o više od sedam hiljada ubijenih, a zatim o pet hiljada žrtava, prema podacima Muzeja 21. oktobar streljano je 2.264 ljudi. Streljanje je preživela 31 osoba.

Ranko

pre 2 godine

„Niko ne zna tačan broj mrtvih. Te brojke se i dan danas povećavaju i smanjuju, a pojedinci ih doživljavaju samo kao statistički broj"

marina

pre 2 godine

Neka je večna slava svim zrtvama i neka večno živi secanje na njih. Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi takav zlocin. ZIVELA SRBIJA

Nena

pre 2 godine

Nasa čuvena pesnikinja,Desanka Maksimovic,na najbolji nacin opisala je kroz pesmu"Krvava bajka"stradanje srpskih djaka i profesora u drugom svetskom ratu. Oni su ponosno dali svoje zivote za nasu slobodu i to ne smemo zaboraviti!Večna im slava!

Ksenci

pre 2 godine

Srbija se digla iz pepela i danas je finansijski stabilna zemlja sa ogromnim ekonomskim potencijalom.

Ksenci

pre 2 godine

Toliko tuge i bola zbog nevino stradale dece i njihovih profesora! Samo da se nikad nešto slično ne ponovi!

Ksenci

pre 2 godine

Oni su naši mali heroji... Naše je da im odamo počast i da ih se večno sećamo.

Ksenci

pre 2 godine

A prethodne vlasti su Desanku Maksimovic proterali iz skolskih udzbenika i lektira.

Greta

pre 2 godine

Stradanje Kragujevackih djaka i profesora je najtužniji dan za Srbiju, koja je mnogo izgubila njihovim odlaskom sa ovog sveta.

Buba

pre 2 godine

Nemacki okupator je bio nemilosrdan i streljao srpske decake prekinuvši skolski cas. Bili su nedužna deca koja Jos nisu prozivela detinjstvo.

Tamara

pre 2 godine

Pamticemo uvek i uvek im pokazati da ih nismo zaboravili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija