• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.11.2021

13:28

Zamislite, podnosi se krivična prijava jer vam se ne dopada mišljenje novinara! JA SAM SREĆAN ŠTO TO U SRBIJI NIJE MOGUĆE!

printscreen

Politika

Zamislite, podnosi se krivična prijava jer vam se ne dopada mišljenje novinara! JA SAM SREĆAN ŠTO TO U SRBIJI NIJE MOGUĆE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Kaću, odgovarajući na pitanja novinara o krivičnoj prijavi protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida u Srebrenici, rekao da je srećan što u Srbiji nije moguće da se podnese krivična prijava protiv novinara jer se nekom ne dopada njegovo mišljenje

 

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim, ali ne bih danas ovde, na ovakvom mestu i na današnji dan. To što se dogodilo Marku Ivasu je užasno. Zamislite da podnosite krivičnu prijavu jer vam se ne dopada šta je novinar izgovorio, šta god da je izgovorio. Ali to će biti proglašneo kao najviše demokratsko pravo, jer je u njihovom interesu.

On je istakao da u Srbiji svako može da iznese šta misli, a da zbog toga ne bude suočen sa krivičnim prijavama.

- Ja sam srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće, za bilo šta, da se zbog drugačijeg mišljenja podnosi krivična prijava. 

- Što se tiče Komšića,svaki put kada bi se zaklinjali da tako ne misle, a izgovorili su..., budite uvereni da uvek tako misle.

Što se tiče Marka Ivasa i njegove pravne pozicije poručio je da je on u Srbiji slobodan novinar, i da će Srbija njegovu profesiju i pravo na stav uvek poštovati.

Podsetimo, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić danas je prekinuo juče intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar odbio zahtev Komšića da "prizna" da se u Srebrenici desio genocid, a danas je zbog toga Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštio da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneta krivična prijava protiv novinara Tanjuga, Marka Trošića.

Inače, intervju sa Komšićem je vodio novinar Marko Ivas, a Trošić je bio za kamerom, sa čim Institut očigledno nije upoznat, ili je u žurbi, da se podnese prijava, ova činjenica previđena na taj način počinio krivično delo prema Krivičnom zakonu BiH.

To je je bio Komšićev razlog da demonstarativno prekine intervju koji je do tada tekao u polemičkom, ali korektnom tonu.

Incident se dogodio nakon pitanja o zahtevu za vraćanje dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj na šta je Komšić između ostalog uzvratio: "O čemu mi onda pričamo?! Na šta treba da se svede ovo? Da će on (Dodik) napraviti ponovo vojsku Republike Srpske koja nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici?"

Na konstatciju novinara da su zločini činjeni na obe strane Komšić je uzvratio: "Zlocini su činjeni. Genocid je presuđen za vojsku Republike Srpske i MUP Republike Srpske. Zločina je bilo svakako. Samo sa jednom reazlikom - u težini tih zločina i to Vam nismo rekli mi nego međunarodni sud".

Onda se dijalog zaoštrio:

Novinar: U tom smislu su žrtve i na jednoj i na drugoj strani...

Komšić: Sve su žrtve nevine i iste za mene, ali genocid je genocid. O tome ne možemo diskutovati. Ako smo iole ljudi. Ako hoćemo da manipulišemo time možemo ući i u tu priču.

Novinar: Nema potrebe ni za kakvim manipulacijama.

Komšić: Genocid je genocid. Slažete li se? Presuđeno je.

Novinar: Ja se neću složiti sa tom konstatacijom.

Komšić: A zasto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Ali moj stav nije ni bitan.

Komšić: Ne, ne... Jako je bitan. Zašto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Da je strašan zločin počinjen...

Komšić: Ne. genocid je počinjen. Tako piše u presudama međunarodnog suda. Genocid. Nije strašan zlocin, strašni su neki drugi zločini, a ovo je genocid.

Novinar: To je vaš stav...

Komšić: Nije to moj stav. To piše u presudama.

Novinar: Sa kojima ste vi saglasni?

Komšić: A vi niste?

Novinar: Ja sa tom presudom nisam saglasan.

Komšić: Onda ćete morati sa nekim drugim da radite ovaj intervju...

Vidno uzrujan skinuo je bubicu i ustajući od stola dodao: "Uživajte u Sarajevu".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fedja

pre 2 godine

Zamislite - Institut za istrazivanje genocida Kanade ! Bas me interesuje ko su clanovi tog instituta. Verovatno Komsic, Izetbegovic i ostali ostrasceni antisrbi.

Merima

pre 2 godine

U Srbiji vlada demokratija i svako ima pravo da iznese svoje mišljenje o bilo kom pitanju i nikada zbog ličnog stava neće biti podneta krivična prijava.

vrapce

pre 2 godine

Ma kakva krivična prijava? Overiš ga i stvar rešena.

GEDZA

pre 2 godine

Ne treba zameriti gosn Komšiću... čovek radi ono za šta prima dobru platu.....zastupa i čuva interese onih koji su glasali da on bude to što jeste,... a ti se sigurno na poslednjem popisu stanovništva u BiH nisu izjasnili kao hrvati iz Herceg Bosne...... Čoveku treba pomoći a ne napadati ga....pomoći, tako što mu treba platiti DNK analizu (određivanje halpo grupe) kako bi uvideo da li ima istu ili različitu halpo grupu sa Miletom Dodikom i Alijom Izatbegovićem, ups Bakirom Izatbegovićem ili je potomak nekog iz nekog anglosaksonskog ili germanskog plemena..... PS. Svaka slučajnost istog pretka gosn Komšića i npr Vjekoslava Maksa Luburića ili Miroslava Filipa Majstorovića ili Ljube Miloša ili Dinka Šakića, može biti samo slučajna"?

miki89ljig

pre 2 godine

Istrazivanja nezavisnih instituta su pokazala da postoji mogucnost da su genocid sami izvrsili nad svojim narodom i onda okrivili Srbe.

zoki valjevo

pre 2 godine

Nesto se i ne cudim. Kod nas politicari hoce da se revansiraju svima koji nemaju isto politicko misljenje kao oni.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija