• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.12.2021

23:19

SRBIJA SE MENJA! Brnabić: 2008. imali smo deficit u IKT sektoru, a do oktobra ove godine suficit gotovo MILIJARDU I PO EVRA!

Printscreen

Politika

SRBIJA SE MENJA! Brnabić: 2008. imali smo deficit u IKT sektoru, a do oktobra ove godine suficit gotovo MILIJARDU I PO EVRA!

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je danas Narodna banka Srbije uradila analize za sektor Informaciono komunikacionih tehnologija do kraja oktobra, i da je vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine čak milijardu i 470 miliona evra

Ona je u u emisiji Ćirilica na Hepi televiziji pojasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet. “Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono komunikacioni sektor ima veće učešče u BDP-u nego recimo građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji” , rekla je premijerka.

Ona je objasnila da je od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjen. “Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit – uvozili smo više pameti nego što smo ih izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu 2 milijarde evra a suficit nam je u prvih 10 meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju”, istakla je premijerka.

Foto: Printscreen

Ona je podvukla da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u bužet. Prema njenim rečima, zbog toga između ostalog Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika,  sredstva za izgradnju autoputeva, novih bolnica i škola.

“Kada smo 2016. Godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je bila da tada postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a mi danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego duplirali taj broj” rekla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Kaze imali 1.47 milijardi evra od programera a njih ima 43500. Kada se to podeli dobija se 33800 evra zarade po programeru ili 2900 mesecno po programeru. Ocigledno da je to nemoguce, da se tu preko programera peru pare i pare koje je neko prebacio u inostranstvi vracaju i legalizuju tj. peru preko programera. Porezi i doprinosi su oko 55% pa drzava znaci dobija 800 miliona evra.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija