• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2022

09:47

EKSKLUZIVNO! SAMO NA INFORMER.RS Evo kako izgleda nova deonica auto-puta Preljina-Pakovraće!

Informer

Politika

EKSKLUZIVNO! SAMO NA INFORMER.RS Evo kako izgleda nova deonica auto-puta Preljina-Pakovraće!

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas će prisustvovati otvaranju deonice Preljina-Pakovraće na auto-putu Miloš Veliki

Na auto-putu Miloš Veliki otvara se deonica puta Preljina-Pakovraće, dužine 11 i po kilometara. Taj deo auto-puta od velikog je značaja kako za one koji su kroz Čačak prolazili u tranzitu, tako i za same građane Čačka. Izgradnjom deonice auto-puta Preljina-Pakovraće putovaće se bezbednije i neće biti gužvi kao do sada.

Takođe, ova deonica će približiti Požegu i Zlatibor, ali i skratiti vožnju ka zapadnoj Srbiji i Crnoj Gori.

"Time smo približili Požegu i Zlatibor za daljih 11 kilometara. To su rezultati i uspeh", rekao je ranije predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Informer

Naplatna rampa

Od petlje Preljina do petlje Pakovraća ima deset mostova, tunel i četiri nadvožnjaka. Krajem decembra put je suštinski bio gotov, završeni predviđeni građevinski radovi, asfaltiranje, urađena vertikalna signalizacija, zaštitna ograda, završena i naplatna rampa na petlji u Pakovraći, odakle će se vozila uključivati na magistralni put ka Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Na petlji Preljina, autoput "Miloš Veliki" spajaće se sa budućim autoputem E-761 i deonicom Pojate – Preljina i na taj način biće povezan sa autoputem E-75. Na autoputu "Miloš Veliki" kod Požege, razdvajaće se autoputevi prema Crnoj Gori i prema Kotromanu na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Foto: Informer

Cela deonica Preljina-Požega duga je 31 kilometar je u potnunosti asfaltirana, kao i urađena zaštitina ograda koja će ubuduće čuvati sve vozače od većih saobraćajnih nezgoda.

"Ne zaostajemo za Nemačkom u tom pogledu, jer mi smo izvoznici i za zemlje Evropske unije. Zaštitne ograde su iste one koje i Nemci ugrađaju na svojim putevima. Najveća zaštita je na mostovima, a ograda može da izdrži i udar šlepera koji se kreće velikom brzinom i pod punim je teretom", rekao je ranije za RINU Zoran Bojović ispred kompanije „Unipromet" koja se bavi proizvodnjom i postavljanjem zaštitnih ograda.

Izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege rasteretiće se obilaznica oko Čačka i magistralni put koji prolazi kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Foto: Informer

Na taj način smanjiće se saobraćajne gužve, ali i broj udesa koji su na ovoj deonici puta česta pojava. 

"Građani su previše čekali, o ovom autoputu priča se punih 50 godina, a tek poslednjih se intezivno na tome i radi. Deonica autoputa od Preljine do Požege dugačka je 31 kilometar i jedna je od najtežih koja se trenutno gradi u Srbiji, jer se na njoj nalazi veliki broj nadvožnjaka, mostova i tunela", rekao je za RINU Tomislav Momirović, ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Gradi se više nego ikada

U Srbiji se trenutno projektuje ili gradi više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Gradi se trenutno 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, a jedan od njih je Moravski koridor, koji će spojiti Kruševac i Čačak i između ostalog i Ćićevac, Pojate, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo. To će biti najmoderniji auto-put u jugoistočnoj Evropi, dužine 110 kilometara, potpuno digitalizovan

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Deonica Preljina–Požega jedna je od najzahtevnijih trasa koje se trenutno izvode u Srbiji sa brojnim mostovima, nadvožnjacima i najdužim tunelima u Srbiji.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar

pre 2 godine

Konačno, mnogi su obećavali, Vučić je čuo 'vapaje' ljudi koji putuju put Zlatibora, mora ali i meštana Čačka

Saska

pre 2 godine

Ovo su vesti koje me uvek obraduju, svakim danom više napredujemo, olakašavmo razvoj i omogućavamo uspeh Srbiji.

Sara

pre 2 godine

Ponosno možemo reći da svaka započeta ideja, plan i pretočeno u projekta daju rezultate u dogovorenim rokovima, bez izuzetka.

Borko

pre 2 godine

Iako je ova deonica duga samo 11 km ona mnogo više znači u smislu rasterećenja saobraćaja u samom gradu Čačku ali i u Preljini. Otvaranjem ove deonice se povećeva sama bezbednost učesnika u saobraćaju ali i građana Čačka i okoline koji su do sada bili osuđeni na obilaznicu oko tog grada

Vlajko

pre 2 godine

Nasa Srbija se razvija svakim danom sve vise !

JAna

pre 2 godine

Ulaganje u infrastrukturu je od velike vaznosti, na taj nacin privlace se novi investitori i doprinosi ekonomskom razvoju..

Sanja

pre 2 godine

Ovo su rezultati rada ove vlasti koje niko ne može da ospori.

Tanja

pre 2 godine

Gradnja piteva se nastavlja, Srbija se razvija..

Sanja

pre 2 godine

Odgovornom politikom do rezultata,ulaganja i stvaranja.

JAna

pre 2 godine

Nova putna infrastruktura olaksace odvijanje saobracaja na ovoj deonici..

JAna

pre 2 godine

Drzava poslednjih godina mnogo ulaze i obnovu i izgradnju putne infrastrukture..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija