• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2022

19:12

SRAMOTA! EU i UNDP da otkažu skandalozni projekat

Politika

SRAMOTA! EU i UNDP da otkažu skandalozni projekat

Podeli vest

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da je šokantno i neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da su "istorijske činjenice nepobitne" i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

On je naveo da je skandalozno da je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su, kako je napisao, “osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje”, uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, a da je još šokantnije da ta kuća bude namenjena za regionalni kulturni centar.

- Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. Ustvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima - napisao je Radojević.

On je podsetio i da je avgusta 1941. godine naređeno hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godina starosti, a da je od kosovskomitrovačkih Jevreja, svega njih 47 preživelo rat i da su se svi oni preselili u Izrael.

- Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, bio je i jedan od osnivača 21. SS divizije Skenderbeg koja je odgovorna za najmonstruoznija ubistva žena i dece, i ostala je zapamćena kao jedna od najozloglašenijih Hitlerovih SS jedinica - naveo je Radojević na Fejsbuku.

Mediji su preneli da je Misija UNDP-a na KiM počela restauratorske radove u na kući nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije ''''Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije", naveo je RTS.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija i Kancelarija EU u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je ranije danas da je Srbija protiv pokušaja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izvrši reviziju istorije i relativizuje zločine albanskih fašista u Drugom svetskom ratu.

Reagujući povodom početka restauracije kuće Džafera Deve, on je na Tviteru napisao da kuća Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor, može biti samo muzej sećanja na žrtve zločina S S divizije Skenderbeg i drugih albanskih fašističkih formacija na Kosovu i Metohiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UN, EU I MINISTARSTVO KULTURE LAŽNE DRŽAVE OBNAVLJAJU KUĆU NACISTIČKOG KOLABORACIONISTE KAO PODSTICAJ ZA DIJALOG!
Politika

UN, EU I MINISTARSTVO KULTURE LAŽNE DRŽAVE OBNAVLJAJU KUĆU NACISTIČKOG KOLABORACIONISTE KAO PODSTICAJ ZA DIJALOG!

Misija UNDP-a na KiM počela je restauratorske radove u na kući Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, predstavljajući je "jednim od najistaknutijih mesta nasleđa". U ovoj akciji ništa ne bi bilo sporno da Džafer Deva nije bio nacistički kolaboracionista, a obnovu njegove kuće, osim UNDP-a, podržali su i Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Kancelarija Evropske unije u Prištini

04.02.2022

17:43

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija