• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

05.03.2022

11:47

Nebojša Bakarec: Rođenje Državnika!

SNS/Privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Rođenje Državnika!

Podeli vest

Danas je rođendan predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću. Želim mu srećan rođendan. Na mnogaja ljeta. Predsednik Vučić je bio političar. Danas je Državnik. Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti

Foto: SNS/Privatna arhiva

Država je organizovana društvena zajednica ujedinjena pod zajedničkim političkim sistemom. Sama reč Država i njena definicija iziskuju potrebu da na čelu tako organizovane zajednice bude Državnik. Državnik je pojam koji označava političara, koji je učinio, i koji čini nešto korisno i značajno za Državu. Istorija je zabeležila vrlo malo Državnika, a mnogo političara mediokriteta, vladara, tirana, samodržaca. Biti Državnik Vučić znači voleti Državu i narod, činiti najbolje što možeš u datom vremenu. Državnik Vučić je sluga narodu i Državi. To je čovek koji interese zajednice stavlja ispred sopstvenih interesa i ispred interesa stranaka, koji živi, diše i umire za ideju Države i nacije. Državnik je izraz koji se koristi za političara koji je imao dugu i uspešnu karijeru, i posebne kvalitete - koji je uzdigao svoju zemlju, povjačio dalekovide poteze, koji je svoje interese podredio kolektivnim. Šta čini nekoga Državnikom? Na to pitanje nema jednostavnog odgovora. Radi se o nečem neuhvatljivom. Najvažniji talenat Državnika Vučića je njegovo osećanje za realnost, realnost u istoriji, i lakoća sa kojom razdvaja iluzije od realnog, prolazno od trajnog. Obični političari robuju iluzijama, željama i ambicijama, ne razlikuju važno i sporedno.

Državnik Vučić je neko ko u vrtlogu istorije šestim čulom oseća koje su sile stvarne, a koje su iluzije - makar izgledale svemoćne. Državnik Vučić ujedinjuje društvo, menja ga, dovodi na rub iskušenja, da bi ga poveo pravim putem. Kineska izreka kaže da je politika umetnost da se odaberu pravo mesto i pravi trenutak za akciju. To Vučić i radi, sprema i sebe i Srbiju. Strpljenje je njegova velika vrlina. Vučić najčešće ukazuje na surovu stvarnost. Političari su uglavnom sujetni, vole fraze, laži, laskanje, nepodnošljivi su čak i kad ćute. Vučić nikada ne frazira, uvek je jednostavan i direktan. Građane Srbije takav govor privlači, zbog istine koju čuju. Nekoga ovakav govor plaši - mediokritete i privilegovanu „elitu“.

Foto: SNS/Privatna arhiva

Poznajem Vučića od 1994. godine. Prepoznajem da je to što Vučić radi izuzetno, ali ne razumem uvek kako mu to polazi za rukom. Kada on to uradi, sve izgleda lako i jednostavno. Okolnosti mu idu naruku, kao da ima sreće, kao da ga „voli“ njegovo vreme. Drugi političari se uvek žale na nepovoljne okolnosti, stalno ih istorija iznenađuje i izneverava, puni su izgovora – setili su se nečeg genijalnog, i taman su hteli da to ostvare, ali desilo se ovo i ono, i stvar propade, krivicom drugih. Vučića događaji ne zatiču nespremnog, iznenađenog, naprotiv, izgleda kao da on unapred poznaje tok događaja. Svojevremeno smanjenje penzija je bilo surovo, ali neophodno da bi se spasla ekonomija koju su ruinirali prethodnici. Tu je na delu Državnik Vučić - mora se „i na strašnu mjestu postojati - ne bojati se nikoga do Boga!“, mora se braniti država bez obzira na pritisak javnog mnjenja. Državnik Vučić se poistovećuje sa kolektivnom svešću srpskog naroda, žrtvujući svoju individualnu svest. On se odriče ličnih želja i ambicija, zarad potreba zajednice. Poistovećivanjem sa svešću zajednice, između Vučića i naroda se uspostavila jaka veza. Nije u pitanju uobičajeni zanos masa „vođom“, nego istinsko prepoznavanje duboke duhovne veze. Vučić nikad ne zastupa interese „elite“, nego narod. Stoga ga „elita“ mrzi, ali je sve poslušnija, što zbog straha od naroda, što zbog toga što i ona vidi da su u Srbiji uspostavljeni stabilnost i mir. Državnik Vučić je tačno ono što reč Državnik znači „Čovek-Država“. On hoće red i mir. To je jedino realno. Država je jedina zaštita narodu, i jedino sredstvo za očuvanje mira, razvoj privrede, negovanje tradicija, i duhovnog stvaralaštva. Vučić slobodno može da ponovi reči proskribovanog, ali velikog učitelja svih Državnika, Makijavelija: „Volim svoju otadžbinu više nego sebe“.

Kada je Vučić došao na vlast, zatekao je zemlju koja odumire. Centralizovao je i stabilizovao državu, uspostavio je političku vlast nad ekonomijom, uspustio se u borbu protiv korupcije, obnovio je najvažnije državne institucije (sudstvo npr.), uspostavio je strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, a nastavio strateško partnerstvo sa EU i SAD. Izborio se za dostojanstvo „malog“ čoveka. Zaposlio je stotine hiljada građana, ranijih tranzicionih gubitnika. Izgrađuje Srbiju uzduž i popreko, dovodi strane investitore, i posle godina iskušenja, podigao je plate i penzije. Zbog toga ga vole građani Srbije, pre svega obični ljudi.

Foto: SNS/Privatna arhiva

Vučić se, iako pravnik i briljantan student, nije nikada trudio da se predstavlja kao „intelektualac“. Vučić se često, i pored ogromne popularnosti, čini pomalo usamljenim. Iz njega zrače snaga karaktera i duševna širina. Neminovno mi na pamet padaju reči F.S. Ficdžeralda: „Čovekovo držanje može biti odraz čvrstih stena ili vlažnih močvara karaktera“. Sve što sam naveo uzrokuje zavist i mržnju Vučićevih malobrojnih, ali uticajnih protivnika i želju da ga bukvalno likvidiraju (šta je drugo napad u Srebrenici, nego pokušaj ubistva?). Ne praštaju mu uspeh, a njihova nemoć samo povećava njihovo zlo. Ne prežu od stalnih napada na Vučićevu porodicu, posebno na njegovu decu. Napadi će trajati celog njegovog života. Takva je sudbina Državnika. Dok oni besomučno vređaju i omalovažavaju Vučića, on je prema njima sve pitomiji. Vučić je dobronameran i pomirljiv. Ne želi da ih napada, pruža im ruku saradnje. Gotovo da liči na strpljivog učitelja suočenog sa gomilom nestašne dečice. Ponekad im podvikne. Napadaju ga „nabeđene veličine“, sujetni mediokriteti, patuljci sa naslovnih strana. Zbog toga Vučić deluje još gorostasnije. 

Od Vučića treba učiti kako se živi Država, kako se ostaje uspravan, kako se čuva obraz i dostojanstvo nacije. Da sve ima vrednost, ali da svaka vrednost nema cenu. Na vidiku srpskog političkog života Vučić je odavno tu, samo je trebalo da sazre i vreme i ljudi, da se on lično uzdigne od političara do Državnika. U ovih deset Vučićevih godina, Srbiju uvažava ceo svet, otvorena su joj sva vrata Istoka i Zapada. Vučić je osoba koja svojim umećem delovanja i htenja, briljantnosti uma i rasuđivanja, ogromnom ljubavlju koju neskriveno ispoljava za Državu, otvara oči svima da jasno vide da pred sobom imaju Državnika. On je Državnik koji je od Srbije napravio zemlju u kojoj je zadovoljstvo živeti, u kojoj ima mesta za sve, i iz koje se neće odlaziti nego će se u nju vraćati. Vučić zna i ume da od Srbije napravi državu po meri svih građana, da pomiri različitosti, da naša kultura, tradicija i multietničnost, budu naša prednost, a ne kamen spoticanja.

Foto: SNS/Privatna arhiva

Osnovni cilj Državnika, Predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke je da Srbija u ovim teškim i neizvesnim vremenima sačuva mir, stabilnost i ekonomski rast. Mir znači da Srbija ne vodi tuđe ratove. Stabilnost znači da nam nisu potrebne svađe i potresi u zemlji u vreme dok je Evropa pred ratom. Naši magacini su puni i imamo dovoljno energenata da izdržimo mesece velike krize u Evropi. Naše javne finansije su stabilne, zato smo štedeli i bili dobri domaćini. Zato je danas Srbija stabilnija od mnogih bogatijih evropskih zemlja. Ekonomski rast znači da ćemo da sačuvamo radna mesta, da će plate i penzije nastaviti da rastu i da će standard građana biti viši. Mir nama obezbeđuje ekonomski rast.

Teška vremena traže jake lidere, državnike. Vreme koje je pred nama neizvesno je. Srbiji treba snažan predsednik, lider, državnik koji je spreman da donosi teške odluke da bi narodu bilo bolje i da bi sačuvao živote, predsednik koga poštuje svet i predsednik koji je spreman da se bori za svakog od nas. Teška vremena traže hrabre ljude, lidere i velike državnike. To je Alekdandar Vučić. Zato Vučićev reizbor na mesto predsednika znači sigurnost za Srbiju u vremenima koje dolaze. Zato, glas za Vučića nije samo glas za njega i za Srpsku napredu stranu. To je glas za sigurnost Srbije. Zajedno možemo sve!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milica

pre 2 godine

Подршка Бакарецу -тешки услови који је Вучић затекао у Србији изнедрили су државника, који има довољно храбрости, одлучности, дипломатске умешности да плива у овим тешким временима , и његов реизбор за председника је права ствар!

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)
Fudbal

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)

Srpski fudbaler Lazar Samardžić (22) spasao je Atalantu poraza na gostovanju kod Bolonje (1:1), u okviru šestog kola italijanske Serije A. Naš reprezentativac je u 90. minutu postigao fantastičan gol i tako obezbedio bod ekipi iz Bergama, u derbiju timova koji Italiju predstavljaju u Ligi šampiona.

28.09.2024

22:58

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija