• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.03.2022

09:13

Je l vi mislite da ja klečim u nekoj ambasadi i čekam da mi nešto narede?!? Ja sam predsednik Srbije, ja ne klečim!

printscreen

Politika

Je l vi mislite da ja klečim u nekoj ambasadi i čekam da mi nešto narede?!? Ja sam predsednik Srbije, ja ne klečim!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je gost emisije Jutro na TV Prva gde je govorio o najaktuelnijim i najvažnijim temama za Srbiju

Na samom početku razgovora predsednik je govorio o ukrajinskoj krizi i istakao da ga zabrinjava druga Bjadenova izjava, a ne ona da je "Putin kasapin".

- Ja nisam analitičar. Zabrinjava me to. Danas kada slušate veliki broj ljudi, vidite bezbroj tumačenja, zavereničke teorije... Čovek ne može da poveruje. Ono što je za nas važno je da mi čuvamo sebe. Nažalost, ja sam predvideo da ćemo ići u pravcu većeg sukoba - rekao je Vučić komentarišući izjavu predsednika SAD Džoa Bajdena. 

Ono što je interesantno je da se to i dalje ide u pravcu novih sukoba, i ta izjava je mnogo značajnija, a to je da se pripremimo za dugotrajnu borbu.

- Bajden je vrlo oprezan i dobro se priprema. U prvom našem razgovoru sam shvatio da ima tim koji ga izuzetno priprema. Nije on ništa rekao slučajno. Za mene je Bajdenova izjava - da se pripremimo za dugotrajnu borbu, dugotrajni rat, to je ono što me je izuzetno zabrinulo. 

Foto: printscreen

Nije pitanje dela vojnog sukoba u Ukrajini i on će biti okončan, ali šta posle. Juče je ponovo izbio sukob u Nagorno-Karabahu. Ako nastane još jedna tačka bilo gde us vetu, onda je to svetski sukob. 

Cene namirnica i energenata

- Nema novosti oko cena, jer su cene zaključene u petak uveče, otići će cene u nebesa, to je kataklizma na svet. I gas je užasno skup. Vidim da Grčka, Španija, Italija, već ograničavaju prodaju ulja, brašna. Postoje indicije i za Nemačku, ali nemamo dokaza još uvek. Ukrajinski ministar poljoprivrede je rekao da imaju velike probleme sa žitov i izvozom žita i to unosi potpuni haos, jer je Ukrajina fantastička zemlja sa izvanrednim poljoprivrednim resursima, kao Rusija. I postavlja se pitanje, odakle sada žito, odakle hleb? U svim ovim stvarima mi radimo sve što možemo. Neki iz regiona prete da obratimo pažnju, jer ako ne kupe od Srbije, kupiće od drugih, a onda navedu zemlju koja kupuje od nas - rekao je predsednik. 

Kosovo i Metohija

Vučić je rekao da je čitao saopštenje Lajčaka i Bisljimija, te da je to takva drskost i bezobrazluk.

- To je takva drskost, bezobrazluk, u saopštenju u kojem niste dogovorili ništa, ni ZSO ni galsanje - rekao je on i dodao da se to radi u sitauciji kada se jednom narodu zabranjuje da izlazi na glasanje. Dodao je da će Albanci nastaviti sa svojim pritiscima.

Kako navodi jedini posao regiona je da ogovara Srbiju, da bi nam "natovarili Zapad na vrat i da se zaustavi Srbija u ekonomskom razvoju".

- Vidite šta rade Aljbin Kurti i Đukanović, oni koriste priliku, jedini posao je da idemo da ogovaramao Srbiju, da govorimo da je Vučić mali Putin ne bismo li ceo Zapda natovarili na vrat Srbiji. Srbija o njima nikad ne govori, da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu. Kao taj list Gardijan, ni ništa drugo ne rade, osim što lažu - rekao je on i dodao da su u pitanju plaćeni članci u britanskom Gardijanu.

Britanski Gardijan

- Britanski Gardijan mnogo voli da laže. Ja takve lažove nisam video u svom životu, da neko tako laže o regionu i Srbiji... Nikad ništa nije slučajno - rekao je Vučić u komentaru na njihove navode da Balkanu prete nemiri. 

- Oni mnogo vole da lažu. Da li ima pokušaja ljudi da urade nešto – da, neki su verovali da mogu da izazovu sukob kako bi se jednom za svagda rešili Srba i računali su da neću želeti da odustanem od 50.000 glasova ali sam ja zato molimo Srbe sa KiM, znajući da svi gubimo kad se ne izlazi na izbore, ali je važno da sačuvamo mir i stabilnost. Važnije je da budu živi i nenapadani a ne glasovi. Važniji je jedan život od 50.000 glasova 

- Srbija nikada ništa agresivno u regionu nije učinila.

Foto: printscreen

- Kao i britanski Gardijan. Oni ništa drugo ne rade nego lažu po ceo dan. Ti zeleni su obično najveći lažovi tamo. 

- Sve što radimo je u interesu naše zemlje. Srbija je osudila napad na Ukrajinu, ponašala se ozbiljno i odgovorno. Srbija nije ničija sluškinja, ne izvršava ničije naloge. Srbija je samostalna i nezavisna zemlja, ima iskustvo kakvo mnogi nemaju, iz 1999. godine. Sada pitam lažove iz Gardijana - kad su napali Srbiju, je l to bila agresija? Ili i dalje nije bila agresija? Mi na jednak način tretiramo i napad na Ukrajinu i napad na Srbiju, jer se Srbija drži Međunarodnoj javnog prava. 

- Šta je to bilo kad ste tukli nevinu Srbiju bez odluke Ujedinjenih nacija. Skupilo se vas 19 batinaša da napadnete jednu zemlju, i teško vam je da kažete to. Reći će da, kako je Fišer rekao, rešili smo "Aušvic na Kosovu", kao da su neki drugi imali Žutu kuću, a ne mi. 

- Samo pitam kad ćete da stanete, kad je dosta? To govori o histeriji i nemoći, kad vi morate da se izživljavate nad malom zemljom kakva je Srbija. Ne možete na nekoj velikoj, pa nađete malu. To su takvi tipovi, kad nađete trunku u nečijem oko, a balvan u svom oku ne vidite. 

- je l vi mislte da ja sa njima razgovaram tako što klečim u nekoj ambasadi i čekam da mi nešto narede?! Ja sam predsednik Srbije, ja ne klečim. Nisam klečao u Vašingtonu, a ne da klečim pred nekim lažovima iz Gardijana

- Srbija nije napala Ukrajinu i ne učestvuje ni u čemu. šta hoćete od Srbije? Da uvedemo sankcije Rusiji? A što vi niste na gas i na naftu? Vama ako odgovara, a onda ćete jednoj suverenoj zemlji da određujete kojim će sankcijama da se pridružuje. Mi smetamo zbog svog napretka. Neki će uvek da nas doživljavaju kao male Ruse iako smo mi Srbi. 

- Sve što sam mislio da ne može da se desi, desilo se u poslednje vreme, naveo je predsednik.

– Bolji je bio razgovor sa Berbok nego što su mnogi očekivali. Žena je racionalna i moglo je da se razgovara sasvim normalno. Ja gledam sve kanale i znam šta javljaju. Obratite pažnju na jedan detalj. Kompletan rečnik koji je NATO koristio protiv Srbije – koriste Rusi. Kao da se igraju sa njihovim rečnikom, kao da su uzeli templejt i govore na isti način. Da li je to zbilja, šala i šta ne znam – naveo je Vučić.

 

 

Situacija u regionu, Vojska Srbije 

Predsednik Srbije je napomenuo da će nakon izbora otkriti kakvo naoružanje nam stiže i istakao da ne dolazi iz Ruske federacije. Na pitanje novinarke da li je Srbija bezbedna ako se sukobi prošire.

- Stiže nam dosta od oružja, ali pričaćemo kada stigne, ali nije iz Rusije. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo.

- Što se načeg regiona tiče, Srbija je apsolutno bezbedna. Naša snaga je toliko odvraćajuća. A što se toiče nekog drugog, to nećemo da dozvolimo politički. Nikom drugom u regionu nikada neće pasti da dirne Srbiju, ako ni zbog čega drugog, ono zbog njene snage. Dok se ne izabere novi predsednik, ne bih dozvolio da dođemo u neku takvu situaciju. Danas je težak dan za nas. Ne samo dan kada smo oborili stelt, nego i 41. godina. Ništa nismo uradili osim što ne služimo tuđim, nego svojim interesima. Političko rukovodstvo ne sme da dovede svoju zemlju da uđe u sukob - i zbog žrtava, i infrastrukturne štete, ni zbog ekonomije koja onda ne može decenijama da se nadoknadi  - naveo je rpedsednik. 

- Mi ne služimo tuđim interesima, već svojim. Političo rukovodstvo ne sme da dovede svoju zemlju u situaciju da uđe u sukob koji je unapred izgubljen. Ljud i tom pitanju ne treba da brinu. 

Ekonomija i cene namirnica u Srbiji

- Podaci koje sam jutros dobio. Nemačka je očekivala inflaciju 3,3, posto, ići će do 5,7 i 6,1 - jedna Nemačka. To je jedna najzdravija evroska ekonomija. BiH će završiti sa 9,2, verujem da ćemo mi biti manji. Ali ta inflacija je uvezena, ne možete da se suprotstavite kada vam dođe cena energenata koja je uračunata u svaki proizvod. Morate da imate oranje, setvu, to ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda. Isto je sa cenom nafte, gasa, uglja. Zamislite da smo poslušali one koji su nam dgovorili na demonstracijama da se osreknemo uglja. Zato sam rekao da država nije igračka - to je ozbiljnija svart od nečijih trenutnih želja. Snabdevenost će biti dobra svega. Izdržali smo talase. Ima svega i naše je da sačuvamo kakav takav pozitivan rast ove godine. Svima će smanjiti rast za 1,5 posto, a ja msilim da će nama za 1. Kada bismo uspeli da sačuvamo 3,5 posto, to bi bilo odlično. Plašim se da će biti teže. Kada imate ovakav sukob, treba samo jedna kapisla da bi se sve proširilo. 

– Zamislite da smo zatvorili rudnike uglja, pa mi ne bismo imali struje u tri četvrtine Beograda a da ne pominjem druge gradova. Snabdevenost svega će biti dobra, ima svega i po nižim cenama nego u nekim delovima Evropa. Naše je da sačuvamo pozitivan rast – rekao je predsednik.

- Država je mnogo složen sistem u kojem morate da poznajete sve delove, sve da razumete.

- Kako kurs odžavate veštački?! Što ga oni nisu tako veštački održavali? Mi 10 godina držimo kurs, imamo i pohvale MMF. Nema u ekonomiji ništa veštački. 

- Inflacija je veća nego što smo očekivali. Imamo stabilne i javne finansije. 1,2 i 3. juna mladi dobijaju još po 100 evra, to je važna podrška mladim ljudima. Penzionerima smo isplatili 20.000.

- Hleb je kod nas 46 dinara, to je 40 centi. Imate i skuplje. U Hrvatskoj će ići na dva evra, negde će ići i do 10 i svuga će to da skače. Hleb će postati luksuzna hrana, ali ne i za Srbiju. I mleku je bolja cena, ulju, najbolja cena u regionu. Negde ne možete ni da ga kupite. Španija, Italija, sad već Grčka. Ostaju nam značajne količine za izvoz i pored naše potrošnje.

Izbori i napadi opozicije

- 5 godina sam slušao da sam vlasnik droge u Jovanjici - nikad nisam bio, ne poznajem nikoga... Optuživali su mog sina da je deo kavačkog klana, da mali Vukan ne sme da napusti zemlju, da i on mora da odgovara... Na šta tačno da odgovorim? Da je minimalac od 35.000 manji od minimalca od 15.000? Da su oni izgradili ove auto-puteve?! Šta želite da kažem?!

Na pitanje o korupciji, kriminalu, slabljenju domaće privrede predsednik je istakao da su protivnici ugasili sve domaće fabrike i oteli nam bioskope.

- Oni koji su ugasili sve domaće fabrike, koji su nam oteli bioskope... Pojavili su se u bioskopu na Voždovcu koji su oni opljačkali i oteli od naroda. Uništili su nam i bioskope, se opljačkali, sve fabrike... nije postajala srpska prireda, nikada nismo imali nižu stipu nezaposlenosti, ljude su ostavili bez posla. 

- Važno je da ljudi izađu u što većem broju na izbore. Srbija je napredovala najbrže u svojoj instoriji, najviše gradila u svojoj instoriji, sebe menjala i Srbija mora da nastavi rast i plata i penzija, rast u infrastrukturnim projektima jer je podstiče zemlju da ide napred, sa razgovejm IT sektora. Verujem da će ljudi izabrati taj put. 

- Kad gubite, nikad niste vi krivi. Tako je lošim trenerima uvek kriva stativa... Ako izgubim, meni niko neće biti kriv. Borio sam se za našu zemlju, dao sam sve od sebe. Grešio sam, nema sumnje, ali sam se borio i živeo svaki dan za našu Srbiju. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

onda oteraj sve te znas gde sto ti kazu da moras da das zito

Marija

pre 2 godine

Čovek koji je odgovoran i iskren uvek, podrška Predsedniku!

Maja

pre 2 godine

ti si jedna pizda i jajara kakve nema na celom svetu, džukelo pičkousta! i zna se gde ćeš završiti nakon svega doživotno, i ti i tvoji saučesnici, uključujući i gremlina DJV.

Ana

pre 2 godine

Naravno da niko ne zeli Vucica ni Kurti ni Djukanovic..ne zele jaku Srbiju, zato ne dozvoljavaju glasanje. Vucic je ispred svega toga stavio mir i gradjane. A dobijali su od Vucica i Srbije i maske, vakcine ali dobro. Izglasacemo mi naseg predsednika jer Srbija ne ide nazad samo napred

Mala plava

pre 2 godine

Srbija vise nije dzak za udaranje niti je u polozaju da kleci i moli ,imamo stabilne finansije ,razvijenu ekonomiju,opremljenu vojsku

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17