• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2022

19:07 >> 20:52

USPEŠNO ZAVRŠENA VOJNA VEŽBA "VATRENI ŠTIT 2022"! Prvi put prikazano dejstvo "korneta"! (FOTO,VIDEO)

Tanjug

Politika

USPEŠNO ZAVRŠENA VOJNA VEŽBA "VATRENI ŠTIT 2022"! Prvi put prikazano dejstvo "korneta"! (FOTO,VIDEO)

Podeli vest

U vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" održala se združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022". Vežbi je prisustvovao i predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je na Pasuljanske livade gde se održava vojna vežba "Vatreni štit 2022".

20.23 Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Vučić je najavio nabavku francuskih naočara, tako će srpska vojska biti u potpunosti opremljena za noćnu borbu.

- Vojnici će nastaviti da rade, i sutra i prekosutra ćemo imati komplikovana gađanja. Važno je da smo mogli da vidimo koliko je toga promenjeno i noćni uslovi su oni koji prave razliku između ozbiljnih vojski i onih koji su manje uspešne - naveo je predsednik. 

Kako kaže nabavićemo "francuske naočare" za noćno osmatranje. 

- Prikazivali smo sve u realnim uslovima. Danas imamo desetine hiljada raketa. Dobro je da znamo čiste tačno raspolažemo - rekao je predsednik. 

Foto: Printscreen

Kaže da smo videli i izvanredno dejstvo naših helikoptera. 

- Videli smo samo deo moći Pancira. Mogli ste da vidite rauliku između kamuflažnih ufiformi - starih iz Jumka i novih. Nju je mnogo teže videti, ne možete je lako otkriti ni termovizijskim kamerama - istakao je on. 

- Izuzetno smo zadovoljni dejstvom "malog Miloša". To su stvari koje su nam potrebne u budućnosti. Moraćemo dalje da snažimo helikopterske jedinice, ali i upotrebu bespilotnih letelica, dronova. Tražio sam od Erdogara turske "barjaktare" i dobio sam obećanje da ćemo preko reda stići i dobiti mogućnost da ih kupimo i da ih uvrstimo u oružje i opremu Vojske Srbije - naveo je Vučić. 

Cela vežba je bila visoko-rizična istakao je predsednik. 

- Videćemo kada ćemo moći da kupimo "bajraktar". Sada je oružje toliko sofisticirano. Mi ćemo vam narednih dana pokazati novi ponos Vojske Srbije, nešto što dramatično pojačava naše borbene sposobnosti, to će biti u utorak ili sredu. Naša vojska je sada neuporedivo jača - navodi predsednik. 

Predsednik je zatim počeo da odgovara na pitanja novinara.

- Za nas je važno da snažimo sebe i svoju zemlju ekonomski, ali da snažimo i našu vojsku. Drugačije je kada imate otpor i kada ste sami. Nismo ni blizu pokazali svoju vatrenu moć, nikome nije jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprotstavi.

Predsednik je zatim komentarisao pisanja medija i poruke iz Hrvatske.

- Poziciju Srbije ne prave oni, niti bilo ko u svetu, već građani Srbije. Radimo ono što je najbolje za našu zemlju. Mi nemamo za cilj da bilo kome pretimo.

O izborima predsednika je rekao da su ostali imali više kontrolora nego SNS.

O suspenziji Rusije iz UNHCR

- Svako ko je iole fer, sa lakoćom zaključuje da se Srbije ponaša u skladu sa normama međunarodnog prava. Da li uvek u politici donosite odluke kakve vam se sviđaju? To je nemoguće. Zato sam zadovoljan što 60% ljudi, čak i preko tog broja itekako dobro razumeju šta je odgovornost a šta ne. Ako hoćete da vam se dodvoravam, nije problem, uništićemo svoju zemlju za sedam dana, ali ja hoću da se borimo za fabrike, investicije, prijateljstvo i principe, da možemo sebe da pogledamo u ogledalo kao nacija i da imamo obraz!

- Sad me pitate kako da reagujem na to što je Peskov bio korektan. Kažite ime zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ime zemlje čiji avioni iz te zemlje lete ka Sankt Peterburgu. Ime jedne male zemlje, jednog malog, ponosnog naroda, to je naša zemlja. Vi mislite da oni ne znaju te stvari? Ovde ima onih koji bi da unište zemlju za tri dana, praveći da su velike patriote i rodoljubi, a sve su samo ne to. Neću danas pričati o tome, ali doći će vreme kad hoću. Moj posao kao predsdnika Srbije je da štitim naš narod i našu zemlju. Spreman sam ja da gutam žabe, da bi naš narod mogao da digne glavu i ima svoj ponos i dostojanstvo. Mislite da je lepo, da uživam u tome? Ono što tražim od ljudi je poštovanje i odgovornost, da razumeju situaciju u kojoj se nalazimo, a koja nije nimalo laka.

- Pričaću vam kakvi su neki rodoljubi i patriote. Moj posao kao predsednika je da štitim naš narod i našu zemlju!

- Ne želim da okrećemo prijateljima leđa. Zahvalan sam na razumevanju Šarlu Mišelu, ali i gospodinu Peskovu. - naglasio je predsednik.

O ekonomiji i snabdevanju

- Mi smo spremili i imamo dovoljne količine žita. Moramo da budemo odgovorni i sačuvamo mir i stabilnost. 

O izborima

– Svima je sve bilo jasno i prvog trenutka, oni su imali najviše kontrolora. U eri socijalnih mreža morate da se pravdate nekome, što nema nikakvog smisla. Bavite se sledećim izborima, a ne onim što je prošlo. Bili bi civilizovano da neki čestitaju pobednicima, ali sve će doći na svoje u narednom periodu.

Predsednik je naglasio da moramo da pokažemo veće poštovanje prema ljudima, a građani će uvek sve moći da procene sami.

Predsednik se zatim zahvalio okupljenima.

20.20 Uspešno završena vežba "Vatreni štit 2022"

Vežba ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima „Vatreni štit 2022” na Pasuljanskim livadama, koja je održana u prisustvu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pokazala je odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i sadejstvo jedinica Kopnene vojske, RV i PVO i specijalnih jedinica u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje.

Završnici višednevne vežbe na kojoj je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 100 sredstava borbene tehnike prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa članovima svojih kolegijuma, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.
 
Aktivnosti na poligonu „Pasuljanske livade“ započele su naletom lovačkih aviona MiG-29 koji su namenjeni za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora i za lovačku zaštitu avijacijskih snaga u toku izvođenja operacije. Nakon otkrivanja diverzantsko terorističke grupe komandant taktičke grupe angažovao je jedinice 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije da izvrše blokadu, rasecanje i neutralisanje ubačene neprijateljske grupe.

 
Vod za podršku iz sastava pešadijske čete u ulozi četne vatrene grupe, zbog pretnje mogućeg napada pomoću tri nova terenska vozila MRAP i jednim komandnim vozilom poseo je rezervi vatreni položaj. Na uočene vazduhoplovne snage neprijatelja zatim je dejstvovala protivvazduhoplovna odbrana naših snaga i to raketnim sistemom „šilo“ i artiljerijsko-raketnim sistemom „PASARS“ raketom S-2M. Cilj je, ovom prilikom imitirala osvetljavajuća minobacačka mina 120 milimetara.
 
Iz sastava izviđačke jedinice taktičke grupe angažovana je bespilotna letelica „Vrabac” koja je izvršila izviđanje iz vazdušnog prostora.  Oklopno-izviđačke jedinice prikazale su proces prikupljanja obaveštajnih podataka sa zemlje upotrebom komandnog izviđačkog vozila i multisenzorske inteligentne platforme.

Foto: Tanjug


 
Posmatrači vežbe zatim su imali priliku da vide taktičke radnje posedanja vatrenog položaja od strane borbenog osiguranja jačine oklopno izviđačke čete na deset oklopno izviđačkih automobila BRDM-2MS. Jedinica je, potom, uočila neprijatelja i dejstvovala po njegovim snagama.
 
Protivoklopno odeljenje naoružano sistemom „kornet“ zatim je prikazalo neutralisanje vatrene tačke neprijatelja.
 
Po uočavanju neprijateljeve pešadije u zahvatu glavnog puta, komandant taktičke grupe za zaustavljanje i neutralisanje istog angažovao je tri posluge daljinski kontrolisanih besposadnih platformi „MILOŠ-V1“ i „MILOŠ-V2”. Komandant taktičke grupe naredio je snajperskim parovima uništavanje važnih ciljeva neprijatelja koji su demonstrirali zauzimanje pogodnih vatrenih položaja u rasporedu četa prve linije i precizno dejstvo po ciljevima.
 
U cilju konsolidacije odbrane i zatvaranja međuprostora iz očekujućih rejona, prvu liniju odbrane poseo je tenkovski vod T-72 u čijem sastavu su bili i modernizovani tenk M-84 i BVP M-80 AB1.
 
Po uočavanju pokreta neprijatelja komandant taktičke grupe iz očekujućeg rejona zatim je angažovao streljački vod na borbenim oklopnim vozilima „LAZAR-3” koji je demonstrirao posedanje rejona za odbranu, iskrcavanje i dejstvo iz streljačkog i kolektivnog naoružanja.
 
Nakon zaustavljanja, razvijanja i dejstva po borbenom osiguranju neprijatelj je otpočeo artiljerijsku pripremu napada dejstvom po prednjem kraju naše odbrane.

Foto: Tanjug

Zatim je uočena grupa neprijateljskih niskoletećih helikoptera, pa je baterija za protivvazduhoplovna dejstva PASARS dobila zadatak da ih neutrališe. Nakon pojave druge grupe niskoletećih vazduhoplova baterija dejstvo topovima je ostvarila baterija sistema „PANCIR S-1”.
 
Kako bi usporio napad neprijatelja, komandant taktičke grupe naredio je bateriji 155 mm „Nora B52” da ostvari vatru po snagama neprijatelja u nastupanju.
 
Komandant naših snaga zatim je naredio dejstvo brigadne raketne grupe  samohodnih višecevnih lansera raketa „OGANJ” i „PLAMEN-S”. Dejstvo artiljerije Vojske Srbije nastavljeno je upotrebom samohodnih haubica 122 mm koje su otvorile vatru po neprijatelju u takozvanom „MRSI“ režimu.
 
Nakon uočavanja ciljeva tenkovski vod u sastavu naših snaga dejstvovao je po elementima borbenog rasporeda neprijatelja, a njihovo nastupanje oklopnim i mehanizovanim jedinicama sprečeno je snažnim dejstvom vođenim raketama POLO M-83.

 
Zbog imitacije dejstva artiljerije po našim snagama, jedinice prve linije su, zatim, prikazale odgovarajuće zaštitne procedure.
 
Usledilo je dejstvo bataljonske vatrene grupe minobacačima 120 mm u cilju sprečavanja pregrupisavanja i dovođenja svežih snaga neprijatelja.
 
Borbeni helikopteri Mi-35 i H-145B prikazali su, potom, efikasno dejstvo po oklopnim vozilima neprijatelja u cilju ometanja njegovog nastupanja. Borbeni helikopter Mi-35, jedan od najubojitijih u svojoj klasi na svetu, dejstvovao je raketama i topovima 23 mm, dok je H-145B dejstvao nevođenim raketnim zrnima i mitraljezom 12,7 milimetara.
 
Pošto je, prema scenariju vežbe, neprijatelj došao na prednju granicu pojasa glavne zaprečne vatre, aktiviran je celokupan sistem vatre u cilju zaustavljanja napada.
 
Artiljerijska vatrena podrška snaga u odbrani započeta je dejstvom grupe samohodnih haubica 122 mm „GVOZDIKA”, zatim samohodnim haubicama 155 mm „NORA B52” i višecevnim lanserima raketa „PLAMEN S” i „OGANJ”.  
Posmatrači su, na samom kraju vežbe, imali priliku da posmatraju proceduru uvođenja u borbu tenkovske čete ojačane mehanizovanim vodom i streljačkog voda na vozilima „Hamer” kao i angažovanje helikoptera Mi-17 radi medicinske evakuacije.
 
Združenu taktičku vežbu s bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“ izvele su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.
 
Vežba na kojoj je učestvovalo više od hiljadu pripadnika Vojske Srbije sa oko stotinu borbenih sredstava i sistema izvedena je radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.

20.15 Nakon uvođenja rezerve u rejonu 8, Helikopteri evakuišu ranjene vojnike

Vojska Srbija uspešno je izvršila ukrcavanje povređenih u helikopter

Foto: Printscreen

20.02 Helikopteri vojske srbije deluju po neprijatelju

Helikopteri Vojske Srbije pružili su vatrenu podršku kopnenim snagama.

Foto: Printscreen

19.54 Osvetljavanje bojišta i uništavanje neprijatelja u rejonu 1

Osvetljeno je bojište dužine 1.000 metara, a potom je po neprijatelju delovao tenkovski vod.

19.48 Panciri S1 i haubice NORA deluju u rejonu 6

 

19.35 Zaslepljivanje neprijatelja

Naše jedinice gađaju markere koji predstavljaju uslovne neprijatelje. Održaće se i osvetljavanje i zaslepljivanje neprijatelja iz minobacača 122m i samohodnih haubica 122mm.

Foto: Printscreen

19.27 Izviđačko diverzantske čete otkrile su uslovnog neprijatelja

U rejonu 6 počelo je dejstvo po otkrivenim delom neprijatelja.

19.15 Predsednik Aleksandar Vučić dao odobrenje za početak vojne vežebe

Prethodno su ustanovljeni zadaci i položaji uslovnog neprijatelja.

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Danas će prvi put biti prikazano dejstvo noću novouvedenog protivoklopnog raketnog sistema “kornet em”, koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

 

 

Vežba se realizuje radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, navedeno je iz Vojske Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 2 godine

Veoma sam ponosan kada vidim koliko se ulaže u našu vojsku. Drago mi je što je vojska dobro uvežbana i dobro opremljena.

Aca

pre 2 godine

Vojska je danas postala naša ponos. Oni su zaštitnici države Srbije i uvek ćemo biti zahvalni.

Dejan

pre 2 godine

Vojska nam je sve više modernizovanija i opremljenija. Sigurni smo u njenu spremnost i sposobnost da očuva mir, stabilnost i bezbednosti svih građana Srbije.

Zagor

pre 2 godine

Ne može tata Erdogan da ti pomogne sad!!!Sva proizvodnja ide u Ukrajinu...Putin ti nije rekao???

ratko

pre 2 godine

batali ti kornete nego u Kinu po Fk2000 i j10 avione ,neka ne pada na pamet rafali nista sa zapada vise

Ema

pre 2 godine

Bravo, moramo imati opremljenu i osposobljenu vojsku da bi ostali neutralni i sačuvali mir i stabilost.

Olja

pre 2 godine

Divno. Spremna i opremljena vojska je garant stabilnosti i mira. Srbija je vojno neutralna zemlja i mora imati dobru vojsku.

Iva

pre 2 godine

Prelepo, svaka zemlja se ponosi svojom vojskom, a naša je sve više opremljena i uvežbana.

Sava

pre 2 godine

Lepo je videti vojsku Srbije jer je to znak da imamo jaku i doneo opremljenu vojsku.

Tamara

pre 2 godine

Vojska Srbije je mnogobrojna i spremna da u svim uslovima, odgovori zadatim naredjenjima i zadatak ispuni, zahvaljujuci predsedniku Aleksandru Vucicu, ulaganjem u vojku Srbije, ne zaostajemo za drugim zemljama. Srbija poseduje najsavremeniji opremu i sposobna je da se sama brani.

Narodna armija

pre 2 godine

Potrebno je izvući pouku iz situacije u Ukraini i ne dozvoliti da se nešto na brzinu radi dok još ima vremena. Organizujte obuku u kasarnama za generacije koje nisu služile vojsku a spadaju u rezervni sastav.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17