• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2022

08:30

PONOVO RASPISAN TENDER ZA IZGRADNJU FABRIKE ZA PRERADU OTPADNIH VODA "KRNJAČA"

printscreen

Politika

PONOVO RASPISAN TENDER ZA IZGRADNJU FABRIKE ZA PRERADU OTPADNIH VODA "KRNJAČA"

Podeli vest

Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) ponovo su raspisali tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda "Krnjača", izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda gostujući u jutarnjem programu TV Prva

 

"Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvođači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena građevinskog materijala i radne snage započnu posao koji je trebalo da traje 30 meseci a na kome je bilo dozvoljeno samo deset odsto povećanja cene. Sada su EIB i grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama grada Beograda. Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju kanalizacije na levoj obali Dunava", objasnio je Vesić.

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, sa planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

"To znači da više nijedna kap otpadnih iz kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se takođe gradi, neće odlaziti u Dunav ako nije biološki tretirana tako da ne zagađuje životnu sredinu", rekao je Goran Vesić.

Vesić je istakao da je "Grad Beograd u prethodnom periodu izgradio preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku braće Marić u naselju Krnjača".

"U toku je izgradnja kanalizacione crpne stanice "Krnjača 2", kroz koju će se potiskivati otpadne vode na putu ka postrojenju za prečišćavanje. Takođe, u toku je i izgradnja oko pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže za deo naselja Krnjača, u MZ Dunavski venac na području oko ulica Jovice Vasiljevića i Grge Andrijanovića", reči su zamenika gradočelnika Beograda.

Foto: printscreen

Goran Vesić

Vesić je posebno istakao da je u toku "tender grada Beograda i Evropske investicione banke za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom postojećih kanalizacionih crpnih stanica čime će biti izgrađena kanalizacija na najvećem delu leve obale Dunava".

Rekao je da će Evropska unija podržati izgradnju kanalizacije novčanim grantom i da očekuje da taj ugovor bude potpisan do kraja godine.

"Hvala Evropskoj uniji na odluci da novac uloži u izagradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i da tako nama omogući da deo novca koji smo planirali za izgradnju kanalizacije iskoristimo za druge projekte. Mi očekujemo sličnu podršku Evropske unije za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici sa sekundarnom kanalizacijom u delovima Zemuna i Surčinu", rekao je zamenik gradonačelnika.

Istakao je da je posebno srećan jer se "kanalizacija na levoj obali Dunava konačno gradi".

"Uprava grada Beograda čiji sam ponosni deo obezbedila je novac, uradila projekte i počela izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Kanalizacija se ovde obećava od 1990. godine i mogao bih da napravim ceo zid sa novinskim tekstovima o lažnim obećanjima za kanalizaciju. Sadašnja uprava grada je prva koja kanalizaciju zaista gradi", rekao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17