• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2022

10:59

SRBIJA ŽURI I HITA U BUDUĆNOST! Vučić: Drevna kineska poslovica kaže - ako želite da se obogatite, prvo izgradite put! Otvoren sektor B5 obilaznice oko Beograda!

printscreen

Politika

SRBIJA ŽURI I HITA U BUDUĆNOST! Vučić: Drevna kineska poslovica kaže - ako želite da se obogatite, prvo izgradite put! Otvoren sektor B5 obilaznice oko Beograda!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda od petlje Orlovača do tunela Straževica

 

11.30 - Pitanja novinara

O dugovanjima Zvezde i Partizana

- Kroz izveštaj gospodina Malog mogli ste da vidite tri važne stvari na kojima država insistira. Mogli ste da vidite fer raspodelu novca večitim rivalima. Ako bismo analizirali SD Vojvodina koja je dobila neuporedivo manje od Zvezde i Partizana, ali ne malo novca. Videćete da ono što je naša greška, mnogo manje novca smo dali u centralnu Srbiju, u Niš, Kragujevac, Leskovac, Kraljevo, ali morali bi više i na sever Srbije, u Zrenjanin, Pančevo. Tu u centralnoj Srbiji je mnogo manje novca. Mora da bude promena i više novca moraćemo da dajemo centralnoj Srbiji. Ono što je važno postoji fer finasiranje večitih rivala uprkos pričama koje su dolazile od različitih aktera, kojima je bilo lakše da na politiku prebace krivicu - rekao je predsednik.

Kako je dodao, država je ulaganjima pomogla Zvezdi i Partizanu da se uspešnije takmiče na evropskoj sceni, što je analiza pokazala.

Što se tiče njihovog međusobnog odnosa predsednik je rekao da je to kao na "apotekarskoj vagi vagano".

- Tako smo vagali koliko da dobije Zvezda, koliko Partizan. Bili smo fer i to su gotovo izjednačena ulaganja države Srbije. Ono što je važno je i plaćanje poreza. Izašli smo sa tačnim ciframa. Kamata je sastavni deo poreskog opterećenja i porez će morati da plate svi. To je naša ključna poruka i FK Zvezda i FK Partizan, kao i košarkaški klub. KK Zvezda ima najmanji dug, veliki su dugovi fudbalskog kluba Crvena zvezda i Partizan. U protivnom uslediće blokade i stečaj. Pomoći ćemo na svaki način, ali ne izlazeći iz okvira. Najlakše je reći uđite u blokadu i stečaj. Oni promovišu naša preduzeća, našu zemlju, snagu kompanija. Šta god možemo da pomognemo u skladu sa zakonom pomoći ćemo, ali oni svoje obaveze moraju da izmire.

O pripremama za zimu

- Što se tiče pripreme za zimu, one teku, ali gas je 860 dolara na 1.000 kubnih metara, danas je preko 1.000. Zavrnuto je nešto na severnom toku, u jednom danu skoči 15 odsto cena gasa. To su nemoguće borbe. Radimo naporno svaki dan. 

Povećanje plata i penzija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je najveće povećanje penzija, dok će prosečna plata sledeće godine biti veća od 710 evra

- Što se tiče primanja, imaćemo velike i dobre vesti. Sutra će da krenu razgovori sa MMF. Imamo pravo na vanredna povećanja penzija, 10 do 10,5 možemo da pratimo plate. Penzioneri će imati najveće povećanje penzija, suštinski je reano, iz dva navrata. Jedno već ove godine, novembar i decembar. Pričamo o stalnom povećanju penzija, a drugo ide od prvog januara. Ukupno povećanje neće biti manje od 17, 18 odsto. Najkasnije sa prvim januarom imaćete povećanje penzija za 18 odsto.

- Gledaćemo da značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, to nam je oko 300 miliona evra, mi ćemo da keširamo. Očekujemo da razgovaramo i sa poslodavcima, ali da povećanje bude više od 12, 13, možda i 14 odsto. Prosečne plate u martu očekujemo da budu preko 710 evra na nivou Srbije. Povećanje plata u javnom sektoru biće takođe dvocifreno.

Problem sa energentima?

- I dalje ne znamo kako ćemo da prezimimo. Ne možemo sve rupe da pozatvaramo. Spremamo dodatnu milijardu da bacimo u bunar, pričam o evrima i opet nisam siguran da ćemo sve rupe moći da zatvorimo. I Slovenija koja ima nuklearku, pitanje je da li će da podmiri sve potrebe. To nam je teško, ali se borimo i gledamo kako da zatvorimo na svaki mogući način. se, e-fakture, očekujemo prve efekte. Sve je mnogo komplikovano.

11.21 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je naveo da kineska poslovica kaže "ako želite da se obogatite, izgradite put" i ona oslikava razvoj Srbije u prethodnim godinama.

-  Drevna kineska poslovica kaže: "Ako želite da se obogatite, prvo izgradite put." Ulaganje u infrastrukturu uvek ima ključnu ulogu u ekonomiji. Srbija se razvija i napreduje, u uslovima veoma brzog rasta i razvoja moramo da iskažemo zahvalnost graditeljima. Bez izgradnje ne bi mogli da napredujemo i imamo ovakvu stopu rasta.

- Srbija žuri i hita u budućnost - rekao je Vučić i dodao da je obilaznica oko Beograda jedna od ključnih, kapitalnih projekata ne samo za Beograd, već za celu Srbiju.

Vučić je rekao da je tunel na ovoj obilaznici kao u Švajcarskoj. Kako je naveo, posebno je ponosan na rad graditelja pod teškim uslovima nabavke repromaterjala.

- U uslovima kada bukti rat u Evropi, Srbija ima snage da radi i gradi. Gradimo 10 brzih saobraćajnica. Morate biti ponosni na svoju zemlju - podvukao je Vučić i izrazio nadu da će obilaznica biti završena u martu.

On je dodao da će država morati mnogo da radi kako bi građanima obezbedila mirnu zimu.

11.00 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Vučić se prilikom obilaska raspitivao kada će deonica biti otvorena za saobraćaj.

- Znači od 18 sati će biti otvorena za putnike, tri mosta i tunel - rekao je Vučić.

Foto: Informer

Predsednika Srbije je zanimalo i kako se odvijaju radovi ka Bubanj Potoku, istakavši da je jako važno da to bude spremno za sledeću sezonu, kako bi se rasteretio saobraćaj u Beogradu.

- Ponosan sam na to da gradimo 10 brzih saobraćajnica, samo jednom nisam zadovoljan. Voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Tu ima i naše krivice i onih koji su dobili posao. Nismo odustali ni od jednog projekta, sve plaćamo na vreme.

Foto: Informer

- Intenzivno smo investirali u infrastrukturu i u svemu tome smo imali veliku podršku prijatelja iz Kine, Azerbejdžana i drugih zemalja. Investicije u infrastrukturu su od ogromne važnosti za razvoj ekonomije - rekao je Vučić tokom obraćanja.

 

Obilaznica oko Beograda, sektor B5

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko 4 kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

Kineska kompanija "Power China", azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E 75 ka Nišu.

Foto: Informer

Dužina čitave obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnanj potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalado bude završena u martu naredne godine.

Foto: Informer

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
alas

pre 2 godine

Srbija svojim ubrzanim razvojem nastavlja da napreduje,belezimo konstantni ekonomski rast kao i visoke plate i penzije. Svakodnevno imamo nove investicije i uspesno realizovane velike projekte. Buducim generacijama ostavljamo lepsi i bolju Srbiju.

Anita

pre 2 godine

U Srbiji se radi i gradi,stvaraju se uslovi za lepsi i bolji zivot.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija