• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2022

12:56

SRBIJA JE U TEŠKOJ POZICIJI, PRIJEM U EU USLOVLJEN PRIZNANJEM KOSOVA! Brnabić: Zemlje koje to traže od nas kada nas pogledaju, vide svoje licemerje!

Tanjug

Politika

SRBIJA JE U TEŠKOJ POZICIJI, PRIJEM U EU USLOVLJEN PRIZNANJEM KOSOVA! Brnabić: Zemlje koje to traže od nas kada nas pogledaju, vide svoje licemerje!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u posebno teškoj situaciji pošto se njen evropski put uslovljava priznavanjem tzv. Kosova, iako se to ne pominje nigde u pregovaračkoj poziciji EU

Brnabić kaže da je to rezultat licemerja zemalja koje su priznale tzv. Kosovo, pre svega onih iz EU

- Ogromna je kompleksnost tog pitanja i Srbija je u specifičnoj poziciji, zato što te zemlje kada pogledaju u Srbiju, oni kao u ogledalu vide svoje licemerje, duple standarde i bruku, a to ne žele da vide - poručila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na Ohridu, gde je učestvovala na Prespa forumu.

Kako je rekla, od kad je izbio rat u Ukrajini, Srbija je u još težoj situaciji, zbog ogromnog licemarja velikog broja zemalja EU i nekih drugih koje su priznale tzv. Kosovo.

- Oni se, svim srcem i dušom, bore za teritorijalni integritet Ukrajine, potpuno u skladu sa principima međunarodnog prava, za teritorijalni integritet međunarodno priznatih država, u čemu imaju našu punu podrušku. Istovremeno, taj prvi princip međunarodnog prava nije važio za Srbiju. Oni su ga prekršili 1999. i 2008. godine - istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Prespa forumu

Ona je upitala i kako teritorijalni integritet međunarodno priznatih država mora da se brani po svaku cenu u slučaju Ukrajine, dok u slučaju Srbije može da se prekrši. 

- Kako može da se bombarduje jedna zemlja bez odluke UN, što je bila agresija Srbiju, a danas se misli da je to katastrofalno. To i jeste katastrofalno, ali kako to katastrofalno ne može da se primeni na nama - dodala je premijerka Srbije.

Kako je rekla, pojedine zemlje stepen licemerja pokazuju i time što su prekršile Rezoluciju SB UN 1244 time što su priznali tvz. Kosovo, dok se u svim drugim problemima pozivaju na puno poštovanje rezolucija UN.

- Ko onda u ovom svetu odlučuje, pošto u ovom svetu više očigledno nema međunarodnog prava, već prava jačeg i sile? Koja rezolucija Saveta bezbednosti se poštuje, a koja ne? Terate i ucenjujete oni koje nisu priznali Kosovo da ga priznaju i time da kršite Rezoluciju Saveta bezbednosti - ukazala je Brnabić.

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Prespa forumu

Ona je naglasila da je to presedan, koji se, kada je jednom postavljen, ponavlja.

- To će otežati put svih nas u EU i to se već dešava Srbiji. Time što se u našoj pregovaračkoj poziciji govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova sa zvezdicom, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 u njenim međunarodnim granicama, i nigde se ne pominje priznavanje Kosova od Srbije, o čemu sada čujemo da se očekuje - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić na Prespa forumu

Poručila je da je to presedan i da bi bilo najbolje da se svi vrate na pozicije međunarodnog prava i međunarodnog poretka.

- Tada će sve će biti lakše, jer ono što je agresija reći će se da je agresija, ono što je poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država će biti poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, i njegova nepovredivost, ni po koju cenu. Onda ćemo svi znati na čemu smo - zaključila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Prvi put da neki zvanicnik Srbije izjavi da je priznanje uslov!!!

Penzionerj

pre 1 godinu

Fašisti se ponovo moraju pobediti. Fašistička pokolenja se oglasila u Ukrajini. Pokušavaju da nastave očeve i dedovske fašističke ucene, progone i ubijanja. Fašisti, neće vam to uspeti. Rusi će vas uništiti kao i u prvom i drugom Svetskom ratu. Konačno vam se bliži kraj. Srbiju i Srpski narod nikada nećete pobediti.

ratko

pre 1 godinu

jesi ti glupa ili luda idiote posto si to , boli nas k za eu koga vi u vladi zajebavate ,dokle cete da lupetate o toj Nacistickoj Eu ,koja nas je bombardovala ,ne pisajte po zrtvama srpskim

Pera

pre 1 godinu

Ko od zvanicnika evropske unije je ucenio Srbiju odricanjem Kosovoa i Metohije?

Pera

pre 1 godinu

Džaba to traže n I k a d a i eu će se raspasti to je tvorevina satanske globalne tajne organizacije! Čast je za Srbiju što nas nikad neće primiti!

Baća

pre 1 godinu

Kosovo je Srbija, ne treba nam Unija. Eto im Ukrajine sa profašističkim režimom.

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

лајк зна о деловању лицемерја и цинизма албански шиптари су маком платили такво стање,главе екс европе је у шиптарским торбама јер је плаћено,онај ко је плаћен је на листи одстрела нема ту пардона,морају да балетским плесом еквиблирају на танкој жици па удари по србији,платформа преговора је давно у етру но тако је и стање хипокампуса евреопских и америчких естаб менима и њиховим поданицима,учинило им се живљење кроз халупроцесима то је непроменљиво-неизлечиво ковид је бебица наспрам тог стања

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija