• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.07.2022

11:19

VUČIĆ ODLIKOVAO EL SISIJA ORDENOM REPUBLIKE SRBIJE NA LENTI!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

VUČIĆ ODLIKOVAO EL SISIJA ORDENOM REPUBLIKE SRBIJE NA LENTI!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju

El Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Egipatski predsednik boravi u Srbiji u trodnevnoj zvaničnoj poseti, i to 35 godina nakon što je Hosni Mubarak, posetio našu zemlju 1987. godine.


U okviru posete egipatskog predsednika biće potpisani i sporazumi o saradnji, a od ove posete se očekuje da doprinese velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Orden Republike Srbije na lenti

Vučić i Sisi potpisali deklaraciju, paraf na još12 sporazuma

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah el Sisi, potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović potpisao je sa Šukrijem Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje u saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka Irena Vujović.

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dve zemlje Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio – televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) – „Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja“.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejana

pre 1 godinu

Poseta predsednika Egipta za nas ima istorijski karakter

Marina

pre 1 godinu

Sigurni smo da ce obnova saradnje sa Egiptom mnogo toga doneti u buducnosti obema zemljama, i nasim narodima

Dejana

pre 1 godinu

Srbija i Egipat ce u buducnosti teziti jos unapredjenijim odnosima i bilateralnoj saradnji kroz razne projekte

Dejana

pre 1 godinu

Verujemo da ce posle ove posete Al Sisija ekonomska saradnja izmedju Srbije i Egipta biti jos bolja i uspesnija

Marija

pre 1 godinu

Srbija i Egipat neguju tradicionalno prijateljstvo zasnovano na postovanju i uvazavanju

Zlatko

pre 1 godinu

Egipatski predsednik je odlikovan od strane države Srbije, zahvalni smo mu za sve što čini da odnosi između dve zemlje, ali i prijateljstvo, budu na što višem nivou. Želja nam je da se postigne visok nivo, nalik onom iz veremena kad su zemlje Pokreta nesvrstanih veoma tesno sarađivale.

Borko

pre 1 godinu

Uvrstio se El Sisi u red onih državnika koji su dobili odlikovanje države Srbije. Zasluge su očite, njgova želja jeste da Srbija i Egipat sarađuju sve više. Ima prostora, prijateljstvo dva naroda traje dugo, a gde su prijatelji tu su i poslovi koji to prijateljstvo samo učvršćuju.

Mare

pre 1 godinu

Zaslužno odlikovanje. Sve pohvale i uspešna saradnja u daljem radu.

Mate

pre 1 godinu

Saradnja na prvom mestu, i dalji uspeh u radu. Sve pohvale predsedniku

Teodor

pre 1 godinu

Današnji događaji u Beogradu najavljuju novo razdoblje u odnosima Srbije i Egipta. Nije to više samo saradnja na polju turizma, gde naši građani rado letuju u egipatskim letovalištima. Brojne su oblasti u kojima će se osetiti značajni pomaci.

Verica

pre 1 godinu

Predsednik Vucic je zasluzeno predsedniku Egipta el Sisiju urucio Orden Republike Srbije na lenti.

Sax

pre 1 godinu

Istorijska poseta koja će ojačati bilateralne odnose i ekonomsku saradnju Srbije i Egipta.

stevo

pre 1 godinu

Srbija i Egipat imaju još mnogo prostora za jaču saradnju u mnogim oblastima.

sasa

pre 1 godinu

Velika je cast za Srbiju da posle 35 godina egipatski predsednik poseti nasu zemlju

stefan

pre 1 godinu

Vucic je neko ko se bori za dalji evropski put Srbije, za ekonomski i privredni rast i razvoj

Patak

pre 1 godinu

Zahvalujuci odgovornoj politici Vucica odrzavamo dobre bilateralne odnose sa brojnim zemljama regiona i sveta

Pavlovic

pre 1 godinu

Egipat je velika i moćna država na afričkom kontinentu i tradicionalni prijatelj Srbije i srpskog naroda.

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu!

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija