• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.08.2022

20:22

AMERIČKI AMBASADOR HIL BI DA SE DRUŽI SA SRBIMA, ALI... Zasut je pitanjem kada će SAD POVUĆI PRIZNANJE KOSOVA? Hoće li ZLOČINCI NATO odgovarati?! OVO JE SAD URADIO I VIŠE...

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

AMERIČKI AMBASADOR HIL BI DA SE DRUŽI SA SRBIMA, ALI... Zasut je pitanjem kada će SAD POVUĆI PRIZNANJE KOSOVA? Hoće li ZLOČINCI NATO odgovarati?! OVO JE SAD URADIO I VIŠE...

Podeli vest

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil odgovaraće na pitanja koja mu građani budu u narednih nekoliko dana postavljali na društvenim mrežama. Pitanja već pristižu, većina ih se odnosi na Kosovo i Metohiju i NATO agresiju, a građane interesuje i kada će SAD da povuku priznanje Kosova

Ataše za štampu ambasade SAD Metju Andervud rekao je za Tanjug da Hil uvek traži načine da direktno komunicira sa građanima Srbije i da se u američkoj ambasadi nadaju da će ta inicijativa biti popularna.

- Ukoliko bude uspešna, svakako ćemo razmotriti da je nastavimo u budućnosti. Građani imaju nekoliko dana za postavljanje pitanja i nadamo se da ćemo prve odgovore objaviti uskoro - naveo je Andervud.

Ambasadoru Kristoferu Hilu već je stiglo više od 150 pitanja, na nalozima „Američka ambasada" na Fejsbuku* i Tviteru.

Za dva sata na Tviteru bilo je više od 100 pitanja i komentara, među kojima je akcenat stavljen na Kosovo i Metohiju i odnos SAD prema Srbiji.

Česta su pitanja: „Zašto nastavljate da podržavate terorističko-separatistički režim OVK na KiM?" ili „Kada planirate da povučete priznanje Kosova?".

Jedno od pitanja odnosilo se i na ponašanje Hrvatske povodom najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata.

- Kakav je stav Vaše vlade povodom tradicionalne hrvatske proslave najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata? Šta kažete na negiranje zločina zvanog 'Oluja' i na to što niko nije odgovarao - pitao je jedan korisnik Tvitera i dodao da pitanje ima direktne veze sa odnosima SAD i Srbije.

Jedan od tviteraša pitao je ambasadora Hila da li može nešto da učini da Novak Đoković zaigra na Ju-Es Openu. Pojedine interesuje i izvoz oružja u SAD, kao i to da li „Burger King" uskoro stiže u Srbiju.

Interesuju se i da li SAD planiraju konkretne aktivnosti u smislu pomoći Srbiji da do 2025. bude spremna za članstvo u EU, a kasnije i za članstvo u NATO. Jedan od tviretaraša upitao je: „Kada su i zašto SAD zaboravile čistu i iskrenu dušu srpskog naroda?".

Nisu izostala pitanja i o intervjuima za „zelenu kartu", ni da li će i kada Amerikanci vratiti zemlju Indijancima.

Ambasadora pitaju i kako gleda na kršenje povelje UN kada je NATO izvršio krivično delo agresije na suverenu državu SRJ i koja je norma međunarodnog prava bila osnov za to.

- Kako vidite saradnju SAD i Srbije u IT sektoru i startap ekosistemu u narednih pet do 10 godina - jedno je od pitanja za ambasadora kao i „Zašto Rusija ne može da ima vojnu bazu u Srbiji?".

Zajednica na Fejsbuku, koja broji više od 265.000 pratilaca, nešto manje je aktivna pa je za dva sata stiglo tek 40 pitanja.

Jedno, pored uobičajenih vezanih za KiM, glasi: „Da li će zločinci odgovarati za NATO agresiju i ubistva dece", kao i „Da li će građanima Srbije konačno biti ukinute vize?".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

Novi ambasador OIT-a (okupatori indijanske teritorije ) Skot Junior već na startu greši.Arnauti, poturice, ustaše, petokolonaši,separatisti i sl.je pravo društvo za njega.

Penzionerj

pre 1 godinu

Kako krvnici mogu osuditi krvnik. To su prevaranti, zločinci i dolazi vreme da se nizašta neće pitati zločinačka zemlja, amerska. Vaša moć je prošlost i jednoga dana za sva zlodela odgovaraće te.

Ceca

pre 1 godinu

Ako gospodin Ambasador misli da smo zaboravili Rambuje i 30 godina svakovrsnog maltretiranja, onda mu treba otvoreno reci da NUSMO i NIKADA NECEMO, a on , u svojim godinama, moze da krene u "nove radne pobede"!!!

Ceca

pre 1 godinu

Ako gospodin Ambasador misli da smo zaboravili Rambuje i 30 godina svakovrsnog maltretiranja, onda mu treba otvoreno reci da NUSMO i NIKADA NECEMO, a on , u svojim godinama, moze da krene u "nove radne pobede"!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija