• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2022

13:31

SVI NEKA PRIČAJU, SAMO NE VUK JEREMIĆ! Sram ga bilo, neka se pokrije ušima!

Beta/Slobodan Miljević/ Tanjug/Tara Radovanović

Politika

SVI NEKA PRIČAJU, SAMO NE VUK JEREMIĆ! Sram ga bilo, neka se pokrije ušima!

Podeli vest

Aktuelna premijerka i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje, da nije bilo prostora za manevar, kao i da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama

 

- Nismo mi imali tu, što se tiče ličnih dokumenata, previše prostora, da bude potpuno jasno, zato što smo mi morali da razgovaramo i predsednik je morao da pregovara i da traži prostora u odnosu na onaj sporazum koji je potpisan 2011. godine, koji je potpisao Borko Stefanović. Vi kao ozbiljna država morate da ga implementirate, to je razlika između ozbiljnih država i kvazi-država. Vi imate kvazi-državu kada svaki političar dođe i kaže "ne zanima me šta je neko pregovarao, ja sad hoću da pregovaram". Aleksandar Vučić je ozbiljan državnik i on kaže "pa dobro, ja nisam zadovoljan potpisanim sporazumom iz 2011. godine", mi mislimo da nije baš u najboljem interesu Srbije i Srba, ali ga je potpisao Borko Stefanović u ime Srbije, i vi te međunarodne sporazume morate da primenite. On je pokušavao i na kraju uspeo da napravi najbolju moguću situaciju za Srbe na KiM, da njih zaštitimo i da njima omogućimo što normalniji život i dalje pristustvo Srbije na KiM. 

- Šta je potpisano u tom sporazumu iz 2011. godine, dakle koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, tačka 3 -   "svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulazno-izlazni dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju". Dakle, time su oni praktično uveli ulazno-izlazne dokumente i praktično priznali lične karte koje izdaje Priština uz taj neki ulazno-izlazni dokument. 

- Ja sam videla sramotnu izjavu Vuka Jeremića: "Jedina promena je da će Srbija početi da priznaje dokumenta tzv. Kosova", koja je za mene novo dno! Licemerje čoveka, jedinog Srbina, koji je zaslužio pohvale od strane svih albanskih medija, i u Prištini i u samoj Albaniji, koji može da se pohvali da ima naslovne strane albanskih medija "Hvala, Vuče".

Foto: printscreen

- Dakle, da svi pričaju, ali on da ćuti! Njegov Borko Stefanović je u njihovo vreme, Vuka Jeremića, Borisa Tadića, potpisao ovo - "strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulazno-izlazni dokumentima". Ovo njihov potpis, njihovo delo, da ne pričam još u njegovom delu i njihovom delu godinu pre toga 210. godine i glupog pitanja koje je upućeno MSP i odgovora kojim sada paradira prištinska strana. Dakle, sram ga bilo! 

- Ja sam bila na gro sastanaka gde su mi određene države govorile da su uzele u razmatranje da li povuku priznanje takozvane republike Kosovo, i rekli su "ali naši pravnici se pozivaju na to mišljenje iz 2010. godine da mi nismo postupili u suprotnosti sa međunarodnim pravom". Strašno! Kada sam pričala sa prištinskim liderima, nekoliko puta sam čula da slave kao svece dve osobe u Srbiji Slobodana Miloševića i Vuka Jeremića kao dve osobe koje su im obezbedile nezavinsot. Tako da kada vam Vuk Jeremić nešto kaže onda može samo da se kaže "sram te bilo". 

"Jeremić me ubeđivao da bude predsednički kandidat SNS"

- Vuk i ja smo se 2017. godine pred predseničke izbore videli u Beču, u okviru svetskog ekonomskog forma, on je mene tad ubeđivao da pričam sa Aleksandrom Vučićem da on bude naš kandidat za predsednika, da Aleksandar Vučić ostane premijer i da će on biti taj koji će zajedno sa Aleksandrom Vučićem implementirati njegovu politiku. On je tražio i podršku Aleksandra Vučić i Srpske napredne strane za kandidaturu za generalnog sekretara UN, rekla je buduća premijerka i dodala da to dokazuje o kakvom je licemeru reč.

 

 

- I do sada i su Albanci sa teritorije KiM mogli da ulaze sa njihovim ličnim kartama, mi smo davali jedan papirić kojim su mogli da putuju kroz Srbiju. Sada to više nije papirić već je tabla od 3x2 metra na administrativnim prelazima i koja govori - ne, to ne znači to o čemu priča Vuk Jeremić, koji je kumovao tom sporazumu iz 2011. godine koji mi kao odgovorna država moramo da primenimo. 

Sada nakon što smo dobili garancije od strane Evropske unije, Srbi mogu da ulaze na teritoriju centralne Srbije, odnosno da prelaze administrativnu liniju i da se vraćaju na teritoriju Kosova i Metohije sa svojim srpskim ličnim kartama, recimo Srbin iz Gračanice ulazi i koristi samo svoju srpsku ličnu kartu. 

- Kada je Aleksandar Vučić pričao u koliko smo u teškoj situaciji i da smo saterani u ćošak, pa su svi pametnjakovići skočili, pa i u tajkunskim medijima, njihovi dežurni analitičari, i ovi neodgovorni političari koji su nas doveli dokle su nas doveli i do toga da se razgovor i dijalog prebaci iz UN u EU, to su takođe uradili Vuk Jeremić, Borko Stefanović i Boris Tadić... i doveli do tog mišljenja MSP, oni danas kažu da Vučić treba da podnese ostavku zato što je priznao da smo saterani u ćošak. Ja ću vam reći samo jednu važnu stvar, ali zaista izuzetno važnu ključnu stvar - ljudi vi nas niste saterali u ćošak! Ćošak koji mi danas imamo, taj ćošak je napravio Aleksandar Vučić! Mi nismo ni čošak imali! Tema KiM nije bila na agendi! Tako da bolje da se pokriju ušima. Neka svi pričaju, samo ne Vuk Jeremić! 

O tablicama

Brnabić je takođe rekla da se od 1. septembra ulazi u period "strašne nestabilnosti", jer dogovora o registarskim tablicama nema, a Priština je odbila kompromisno rešenje sa KS tablicama, koje su statusno neutralne.

- Ne znamo kako će se kosovski političari ponašati, oni su neodgovorno pokazali koliko im nije stalo do mira, do 31. oktobra oktobra svi moraju da promene tablice i prihvate tablice koje hoće Priština, ali mi ne odustajemo od KM tablica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija