• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2022

13:01

Simić: PRIŠTINA NIJE USPELA DA ISTISNE SRPSKI NAROD SA KiM, sačuvani su mir i stabilnost!

printscreen

Politika

Simić: PRIŠTINA NIJE USPELA DA ISTISNE SRPSKI NAROD SA KiM, sačuvani su mir i stabilnost!

Podeli vest

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je danas da je sporazum o dokumentima od višestrukog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer su njime smanjene tenzije, a Priština nije uspela da istisne srpski narod sa prostora KiM


"Uspeh ovog dogovora koji je postigao predsednik Aleksandar Vučić se ogleda u tome što su danas tenzije mnogo manje nego što su bile, zato što se Srbi na prostoru KiM osećaju sigurnije, a najbitnije je što smo izbegli situaciju koju je Priština zelela da jednostranim potezima podigne tenzije, ugrozi mir i stabilnost našeg naroda", rekao je Simić za Tanjug.


On je dodao da je postignuti dogovor od velikog značaja, ali da ne treba govoriti o euforiji, pre svega zato što nije do kraja rešeno još mnogo drugih važnih pitanja, kao što su registarske oznake.

"Srbi neće odustati od srpskih registarskih oznaka jer namera Prištine je bila da Srbi koji žive na KiM vekovima unazad, koji žive u svojim kućama, budu stranci u sopstvenoj zemlji", rekao je on.

Ovim dogovorom takve namere nisu uslišene tako da Priština nije uspela da istisne državu Srbiju, odnosno srpski narod sa ovih prostora, ocenio je on.

"Sačuvali smo naš narod, a sa druge strane, uspeli da sačuvamo stečena prava za koja smo uspeli da ostvarimo i da se zajednički izborimo u prethodne 23 godine", istakao je.

Foto: printscreen

On je izrazio očekivanje da će EU koja je garant ovog sporazuma voditi računa da Priština ne obesmisli dogovor nekakvim administrativnim odlukama koje će oponirati postignutom dogovoru.

"Ovaj sporazum ne ide u prilog Aljbinu Kurtiju koji bi jednostranim odlukama da menja stanje na terenu, ali ni kvaziopoziciji u Beogradu i onim vikend-ratnicima koji bi za tastaturom da brane srpski narodu na KiM", rekao je Simić.

Kada je reč o registarskim tablicama, Simić očekuje da bi i on mogao da bude postignut po istoj matrici kao i dogovor o dokumentima, ako međunarodna zajednica bude na visini zadatka.

Važno je napomenuti, dodaje, da EU mora da shvati da Srbi sa KiM ne žele da budu stranci u sopstvenoj zemlji, ni da odustanu od svojih prava i nisu spremni da prihvate jednostrane poteze Prištine.

"Manevarski prostor naseg pregovračkog tima nije bio velik, pre svega zbog sporazuma iz 2011. godine, ali drago nam je da smo uspeli da šačuvamo mir i da smo uspeli jedan problem da stavimo ad akta pre 1. septembra", zaključio je Simić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17